23948sdkhjf

Hvad skal i indkøbskurven i 2030?

| Af Birthe Linddal, fremtidsforsker, foodfuture.dk | Tip redaktionen om en historie

Læs her fremtidsforskerens bud på, hvad der kommer til at fylde mere og mere i indkøbsvogne og -kurve

Om end fremtiden er usikker, er det langt fra nogen umulig opgave at svare på, hvad der skal i indkøbskurven i 2030. Jovist kan en seriøs økonomisk krise eller en øget social polarisering ændre på sagen. Men undgår vi disse to udfordringer, handler det i meget højt grad om at forstå, at forbrugernes behov bevæger sig op i Maslows behovspyramide.

Ergo handler fremtidens fødevareforbrug i vores del af verden ikke bare om at blive mæt billigst muligt. Mere er på spil. Det er dette mere I skal forholde jer til, hvis I vil forstå fremtidens forbrug.

Selvfølgelig skal det smage godt
Smagen er afgørende for et genkøb, og fordi der de seneste år er kommet endnu mere fokus på kvalitet og smage, vænnes forbrugerne langsomt men sikkert til at tingene skal smage bedre, smage godt - også de sunde.

Så selvom det pt er moderne at introducere diverse sunde fødevarer som ikke alle smager lige godt, kan det ikke understregs nok, at smagen skal være i orden og bedre. Fremtidens fødevarer er dem der smager så godt, at de selv beder om at komme i kurven.

Fra animalsk til vegetabilsk
Animalske fødevarer er IKKE usunde og de smager godt. Men forbruget kan sagtens reduceres til fordel for sundheden, nedbringelse af C02, plads til mere natur og en nedbringelse af den høje andel af landsbrugsarealet som går til dyrefoder (Pt. går ca. 80 procent af alverdens landbrugsland til dyrefoder).

Endvidere føler mange mennesker sig lettere og mere veltilpas når de skruer op for de vegetabilske fødevarer og ned for de animalske. Altså vil der i fremtidens indkøbskurv komme flere bønner og linser, flere smoothies, aspergers, svampe, kokosmælk og andre vegetabilske drikke.

Særligt svampe tør jeg godt spå en stor fremtid, de kan nemlig tilføre smagen af Umami og noget konsistens til det mere vegetabilske køkken.

Bæredygtighed
Vi er for mange mennesker på jorden, men det problem tør ingen røre ved. Derfor gælder det om, at de mange mennesker, der er her, skal sætte et mindre aftryk og slide mindre på ressourcerne. Særligt produktionen af mad skal gøres grønnere og belaste kloden mindre.

Derfor vil der de næste 10 år komme meget større fokus på fødevareløsninger, som arbejder for naturen, miljøforbedringer og biodiversiteten, fremfor imod den. Skal flæskestegen, vingummibamserne og pastaen også i kurven i 2030, skal de altså være produceret på bæredygtig vis.

Drømmeland
Intet sælger bedre end drømme og længsler. Moderne forbrugere er så rige, oplyste, kreative og ambitiøse at de gerne drømmer og længes. Hurra for det. Hvad var livet uden lidenskab, drømme og længsler? Hvilket samfund ville vi da ikke ende i?

I år 2030 vil forbrugerne i endnu højere grad lade sig forføre af store følelser, nostalgi, solskin, gode intentioner og skøre og skæve historier der gør en forskel. Så flere er derfor villige til at betale mere for æggene, sodavanden og vodkaen, hvis de er et produkt af en fortælling der taler til ens længsler og drømme. Nogle gange fortællinger om et bedre samfund, andre gange blot om en sjov, cool eller grænsesøgende oplevelse.

Og ja de drømme kan meget vel handle om de gode gamle dage på landet, hvor bonden kun har 20 køer, som han til gengæld giver navn og passer på ypperst vis. Nøjagtig som det kan være et produkt skabt i et tegneserieunivers, hvor pointen er det umulige og utænkelige.

Fremtidens forbrug bliver langt mere diverst og langt mere båret af værdier, fortællinger, forbrugsuniverser, happenings og her og nu-følelser.

Ingen emballage
Ideelt set ville det jo være bedst, hvis alle dagligvareprodukter kunne lande hjemme på køkkenbordet uden at være i nogen form for emballage. Emballage er dyrt, miljøbelastende og betyder affald, der skal skaffes af vejen.

Danmark er Europamestre i produktion af affald. I år 2030 vil stadig flere forbrugere vælge produkter i genanvendelig emballage, biologisk nedbrydeligt emballage eller produkter, hvor de selv medbringer emballagen. Ligesom flere dagligvarekæder ikke vil tillade for meget og for miljøbelastende emballage. Plastikken vil være under kraftig udfasning og bioplast (bioplast generation 2) vinde an. Alt mens der vil være udviklet nye genanvendelsessystemer.

Det var kort om noget af det, der kommer til at afgøre, hvad der skal i kurven i fremtiden. Og det vel at bemærke i en kurv, der i år 2030 nok 25-30 procent af gangene vil være elektronisk.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Laksefabrik med nyt millionoverskud

Anklager kræver milliardbøde til Carlsberg i tysk kartelsag

Cateringbranchen opruster med ny forening

Naturli' Foods vil indtage USA

Satser på at sælge over en million produkter det første år

Fødevarevirksomheder går i kamp for bæredygtighed

Dansk ølrekord med røde myrer og lyserøde prutter

Sidste år kom 1.825 nye øl på markedet

Nyhedsbrev

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Online Avis Arkiv

Vingård klar med nyt madmarked

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Ægtepar tjener millioner på Aarhus Street Food

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Ny direktør for kokkelandsholdet klar

Sten Sloth Knudsens afløser udpeget

Regeringen skrinlægger klimamærke på fødevarer

Havrefras-maskine kører uden knas på 16. år

Kødkoncern ramt af nyt millionunderskud

Danske virksomheders skattebetaling satte rekord

Sommer: Bone's fik mindste plus siden 2003

Ginproduktion flytter ind på gods

Ugens grin: Det grådige skattevæsen

Nu giver Vestfyen den for alvor Jolly-gas

Fare på færde: Kagefabrik evakueret

Ny fabrik: Aller Aqua vil bruge 100 millioner kroner

En times Schulstad-produktion ramt af mug

Arla vil igen lancere 15 nye økoprodukter

Sådan skal dansk gastronomi styrkes

Bryghus bruger fem millioner på udvidelse

Arla klar med klimaplan, der omfatter 70 mejerier

Frilandsmedister ramt af salmonella

Kassen tom i konkursramt tyggegummifirma

Sjællandsk bryghus på kanten af konkurs

Korrosion: Leverpostej kaldt tilbage

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Salmonella fundet i medisterpølse

Nordic Sugar kan nu lave rent dansk øko-sukker

Kokkeriet går i luften med Singapore Airlines

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Ny kinesisk bogholder hos Cp Sourcing

Grundfos køber WATS Test Data Management platform

Bronzepakken - Messeudstyr

Tick Cad investerer yderligere inden for 3D-scanning.

Sikker robotovervågning

Euro Poultry sætter fokus på "opdrættet uden antibiotika"

Egatec A/S lancerer nyt forretningskoncept indenfor automation

Hvide solceller til administrationsbygning

Ara-el anbefaler distributions bokse til nødbelysning

Ny RFID-teknologi giver hoteller og restauranter styring på duge og forklæder

Deep Learning i Factory Automation

Besøg Lafert Motors på Hannovermessen 2019

Overvejer du service/poseskift i de kommende helligdage eller i sommerferien?

HCS overtager Hashøj Biogas

Hvem har man brug for et olielamelvakuumsystem?

Kemisk hærdet glas, når der skal bruges tyndt, stærkt og hårdt glas

NY silikone til fødevareindustrien og i drikkevandssektoren - Silikone LP NSF P1

Mixere/Omrørere fra AxFlow

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Michael Larsen ny Sourcing Specialist hos Würth Industri Danmark

DiaLabXpo – unik opbygning og design

SCHMIDT Koblinger

Ny rustfri transportørkæde produktion hos DK Transportbånd

Velkommen til Michael Lautrup - Produktspecialist hos Würth Industri Danmar...

Send til en kollega

0.201