23948sdkhjf

Forbud mod transfedt i dansk mad virker

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Kiks, kager og pommes frites klarede sig stort set alle flot gennem transfedt-kontrol

Danske forbrugere skal være meget uheldige for at få for meget transfedt indenbords, når de sætter tænderne i kiks, fritter eller kager. I en kontrol af 50 produkter, som Fødevarestyrelsen har foretaget, havde kun et enkelt et for højt indhold af transfedtsyrer.

- Det er supergodt, at de danske virksomheder følger reglerne. En bakke fritter er ikke hjørnestenen i en god og sund kost, men det skal ikke skade mere end højst nødvendigt, og det sikrer de danske regler, så vi kan nyde uden at bekymre os om transfedt, siger fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Transfedtsyrer er en særlig type umættede fedtsyrer. Under fremstillingen af halvfaste eller faste fedtstoffer kan der dannes transfedtsyrer. Flere videnskabelige undersøgelser viser, at transfedtsyrer er mere fremmende for udvikling af hjertesygdomme end mættede fedtsyrer.

Af det fedt, som bruges i en fødevare i Danmark, må højst to procent være industrielt fremstillede transfedtsyrer. Sådan har det været siden 2003, og siden er andelen af produkter med for meget transfedt blevet lavere og lavere.

- Vi kan jo se, at de danske regler virker. Fra dansk side vil vi fortsat presse på for et fælles forbud mod for meget transfedt. EU-Kommissionen bør lade sig inspirere af det gode eksempel og følge i vores fodspor, siger Jakob Ellemann-Jensen.

De gode resultater vækker opsigt ud over de danske grænser. For nylig har det danske forbud fået pæne ord med på vejen fra verdenssundhedsorganisationen WHO, som fremhæver Danmark som pioner på området. Ifølge WHO har flere lande indført forbud mod transfedt med netop Danmark som forbillede.

De 50 produkter i testen er alle af en type, hvor der er anvendt fedtstof, som erfaringsmæssigt kan indeholde transfedtsyrer. Det kan for eksempel være småkager, kiks, wienerbrød og mikrobølgeovns-popcorn. I alt blev 19 danske og 31 udenlandske produkter kontrolleret. Ingen danske og kun et enkelt importeret produkt indeholdt for meget industrielt fremstillet transfedt.



Hold dig opdateret med Food Supply DK

Kommentarer

Knud Kristensen
Hvad med Nutella og de andre "kopinutellaer", der sælges specielt syd for grænsen?

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Billedserie: FoodTech er i gang

Se Food Supplys stemningsbilleder

Her er årets vinder-mejerier

Lige i plet, lige i skabet og op i en højere enhed

Thise Mejeri rydder (næsten) præmiebordet i mejeridyst

Mejeriet fra Salling vandt fire ud af syv kategorier til International Food Contest

Sjællandere fik pris for ny, spændende filtrering

FoodTech Award gik til lille firma med perspektivrigt membranprincip

Lær mere om fødevaretrends på Foodtech

Brød-iværksætter spejder mod udlandet

Efter bare halvandet år på det danske marked lufter bageropkomlingen Smartbake ambitioner om at kopiere sin succesopskrift til udlandet

Nyhedsbrev

Thisted Bryghus arbejder videre med udvidelse

Online Avis Arkiv

Ny markeds-undersøgelse om miljørigtig hygiejne

Carsoe køber op

Easyfood-direktør: Den nemmeste del er at udvikle et nyt produkt

Konkurrencekraften ryger, hvis der ikke følger en effektiv produktion med, siger Flemming Paasch

To produktionslinjer klarer 176 forskellige produkter

Easyfood tog en radikal beslutning for 20 år siden

Video: Sæby Fiske-Industri sætter turbo på kvalitetskontrollen

Ugens grin: Den effektive maler

Foodtech
Marel vil udnytte data bedre

Koncernen søger data-inspiration i FoodTech Challenge

Brødfabrik ramt af bittesmå metalstykker i brødet

22 nye Netto-butikker på vej næste år

I næste måned åbner Netto sin butik nummer 500 i Danmark

Fremtidens bæredygtige mejeri i fokus

1

Frugt og grønt er fyldt med pesticidrester

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Igen royalt besøg på FoodTech

Dommere skal smage 1.500 fødevarer

International Food Contest er igen en del af FoodTech-messem

Bryghus renset i sag om datofusk

Man må gerne ændre holdbarhedsdatoen

Nyt, glutenfrit bageri har knækket smagskoden

Så er de klar hos Sall Whisky Distillery

Dagrofa bøvler med plastik i cheddarposer

Lantmännen køber australsk bageri

Hanegal dropper aluminium i postejbakken

Foodtech
Stort messeprogram giver optimisme i Herning

Fryseeksperter får nyt navn

Varm sommer gav Carlsberg solidt salg

TekniClean solgt til finsk koncern

Rigmand er købt ud af juicefirma

Slut med vegansk danser-restaurant

Krisestab skal reagere hurtigt på fødevarekriser

McDonald's overrasker med flot resultat

EU-Parlamentet vil have gratis postevand på restauranter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

God start på FoodTech messen!

Kig forbi stand M9662 på FoodTech og byg din egen conveyor

Implementering af AMCS Intelligent Optimering software til ruteplanlægning gennemført hos CNC

Ferske kalkuner til Thanksgiving den 22. november

Process Engineering A/S kåret som en af Danmarks Bedste Arbejdspladser

Vær med i GS1 Denmarks julekalender 2018

Automatiseringsbølgen ruller lige nu ind over e-handelen

Service 24/7 i hele verden

Schneider Electric lancerer intelligent maskinstyring i industrien

Se video: Boschert-Gizelis sætter personlig rekord med en 12-meters kantpresser!

Fremtidsplaner: Vi skal erobre mejeribranchen

Mezzanin giver 25 % mere lagerplads hos Jysk Firmatøj

Kørerampe til containere

Superior

Intelligente drevsystemer til den digitaliserede produktion

Så er vi igang på FoodTech messen - kig forbi!

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent.

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Trækfri og kondensfri ventilation

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Drypoint adsorptionstørrere

Stærkt og kosteffektivt I/O-modul til brandspjæld

Ejner Hessels valg af lagerautomat er igen faldet på ClassicMat™ – og det e...

Siemens TIA-portal: Hvordan benytter jeg nye enheder med ældre versioner af...

Oplev PALOMAT® på dette års FoodTech messe

Send til en kollega

0.456