Verdens bryggerier skriger lige nu på CO2, som de bruger til bobler i øllet og brus i sodavandene. Det skyldes ikke kun det gode sommervejr, men også at CO2-producenterne i Europa tilsyneladende kollektivt gennemfører vedligeholdelse af deres produktionsanlæg, og at en fabrik i Norge er ramt af et havari.
På Thisted Bryggeri er produktionschef Theis Dahlgaard bekymret.
- Lige nu har vi CO2 til en god uges produktion, og det betyder, at vi er i gang med en benhård prioritering af, hvilke produkter vi tapper. I værste fald er vi nødt til at skyde produktionen af visse øl-produkter, og det giver så problemer senere på året, fortæller han.
Situationen kan blandt andet gå ud over produktionen af juleøl – men også andre produkter.
- Lige nu vil vores kunder ikke kunne mærke noget i det daglige, men hvis vi ikke får delleveringer af CO2 indenfor de næste uger, risikerer vi ophobning i tapperiet. Det betyder, at de tanke, der populært sagt står venteposition på at blive tømt, ikke kan bruges til bryg af andre øl, og dermed bider det hele sig selv i halen, siger Theis Dahlgaard.
Han håber ikke, at CO2-problemerne i Europa fortsætter.
- Men gør de det, står vi i en helt anden situation produktionsmæssigt, når vi kommer hen i midten af juli. Og så må vi se, hvad vi gør til den tid, siger produktionschefen i Thisted.