23948sdkhjf

Bolchemaskiner ... de skal helst være gamle

Ægteparret bag Bolcheriets tre afdelinger er konstant på udkig efter gamle englændere
Som indehavere af nu tre bolcherier har ægteparret Mariam og Thomas Touray en del erfaring med udstyr til bolcheproduktion - og de er ikke i tvivl: De allerbedste maskiner er ældgamle og fra England eller Tyskland.

Ægteparret købte omkring årsskiftet Svaneke Bolcher på Bornholm og omdøbte virksomheden til Bolcheriet, samme navn som de eksisterende nordjyske afdelinger i Løkken og Skagen.

- Maskinerne i Svaneke er slidte og skal udskiftes. For eksempel klumprulleren, altså den maskine, der holder klumpen af bolchemasse rund. Det er den allervigtigste maskine af dem allesammen, og den nuværende på Bornholm er lavet i Indien, fortæller Thomas Touray.

- Bolchemaskiner fra Indien holder bare ikke ret godt. Det samme gælder maskiner fra Kina. Vi har købt kinesiske maskiner til Bolcheriet i Løkken, for man bliver bare så fristet, når man kan få en helt ny maskine til 100.000 kroner, mens en ny maskine fra Tyskland koster en million. Men man laver ikke andet end at reparere på sådan en maskine fra Kina. Alt går i stykker, konstaterer han.

- Ja, jeg ved ikke, hvordan metal kan smuldre, men det kan det altså, supplerer Mariam Touray.

- Vi ved, de er derude
Ægteparret nærmest slikker sig derimod om mundene, når de taler om Bolcheriets udstyr i Skagen. Dér har Mariam og Thomas Touray gamle engelske og tyske maskiner: En klumpruller fra 1951 og en såkaldt ropesizer fra 1928. Sidstnævnte trækker bolchemassen ud i den rigtige diameter, og det gør den stadig til perfektion med 90 år på bagen.

- Det ligger helt fast, at vi køber en gammel engelsk eller tysk kvali-klumpruller til Bolcheriet i Svaneke. Vi skal bare lige have fundet den først - vi ved, at maskinerne er derude et sted, fastslår Thomas Touray.

- Men vi er jo ikke de eneste, der har fundet ud af, at de gamle tyske og engelske er de bedste. Jeg får henvendelser hver uge fra folk, der spørger, om jeg er interesseret i at sælge mine, tilføjer han.

Mariam Touray har i den forbindelse et godt råd til sin bolchemand:

- Du kan jo sige til dem, at vores gamle engelske og tyske maskiner ikke er til salg, men at vi har nogle semi-gamle fra Kina, de gerne må overtage ...
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094