23948sdkhjf

Danmarks eneste sennepsmølleri fylder 100 år

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Fabrikschefen: - Du kan stille dit ur efter det sennepsmølleri

Onsdag 15. august fejrer sennepsmølleriet hos Bähncke i Skælskør sit 100-års jubilæum. Som de eneste i Danmark råder Bähncke over sit eget sennepsmølleri, som maler frø til både mel og sennep.

Og der er ikke planer om at sende maskinen på pension. Tværtimod er sennepsmølleriet en vital del af produktionsmiljøet hos Orkla Foods Danmark på Vestsjælland, hvor cirka 150 medarbejdere er beskæftiget, konstaterer virksomheden.

Side om side med robotteknologi og selvkørende gaffeltrucks kører sennepsmøllen med de gamle valsestole i hjertet af produktionen. Det har den gjort siden 1918. Den er "pålidelig, driftssikker og nærmest uopslidelig".

- Du kan stille dit ur efter det sennepsmølleri. Det kører meget stabilt med en høj oppetid og går stort set aldrig i stå. Styrken ved anlægget er også, at vi ved præcis, hvad vi skal bruge af råvarer, og hvilken mellemvare og færdigvare, vi får ud af det. Alt bliver brugt, og intet går til spilde, siger Thomas Bruun Storm, fabrikschef hos Orkla Foods Danmark i Skælskør.

- Dengang for 100 år siden fremstillede man de helt rigtige valsestole. Udover nogle elektroniske vægte kører det gamle sennepsmølleri som det altid har gjort. Sikkerheden har alle dage været i top, og med et systematisk vedligehold af vores erfarne folk kan vi sikre udskiftning af dele før nedbrud. tilføjer fabrikschefen.

Den rene vare

Valsemøllen sikrer, at kernen med sennepsmel nænsomt skilles fra den grove skal. De knækkede sennepsfrø røres med simple og få ingredienser: Eddike, vand, salt og eventuelt krydderier. Der er ikke brug for tilsætningsstoffer, da sennep er selvkonserverende.

Herefter formales frøene i en kværn, som er en møllesten med meget fine riller. Netop formalingen – både valsningen af de brune, gule eller orientalske frø og vådformalingen på de gamle stenmøller – er ifølge Bähncke den sande sennepskunst.

- Den sennep, vi leverer i spandevis af til danske pølsevogne, stammer fra en opskrift fra 1961. Det ved vi med sikkerhed, for jeg sidder her med opskriften i hånden, men den kan sagtens være endnu ældre. Med sennepsmølleriet under eget tag kan vi værne om de originale recepter, det gamle håndværk og den traditionsrige smag og kvalitet, siger Steen Nowak, som måske er den, der ved allermest om sennep i hele kongeriget. Han har været sennepsmester hos Bähncke i 30 år, og hver morgen smager han på senneppen, når han møder ind til en ny arbejdsdag.

- Jeg mindes ikke, at jeg har haft en sygedag i de 30 år, jeg har arbejdet her. Jeg tror på, at sennep holder lidt af hvert fra døren, siger sennepsmesteren.

Jubilæet markeres hos Bähncke i Skælskør på onsdag, hvor der naturligvis vil være en pølsevogn til festen.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Det vælter ind med nyheder til Madværkstedet

Madiværksættere får chancen hos Irma

Otte projekter er med opløbet

Coop skifter kødbakkerne ud med genbrugsplast

- Det kan vi lære af Big Mac-sagen

Fødevarevirksomheder i Thy rotter sig sammen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

Chr. Hansens salg går mindre frem end ventet

Chr. Hansen Holding, der laver enzymer og ingredienser til flere industrier, sælger fortsat for mere

Online Avis Arkiv

Kokkelandsholdet skal have ny direktør

Dansk pepperoni-producent bekymret over nej til brexit-aftale

Rekord: Over 200 bryggerier i Danmark

Ny vidensportal for fødevarefagfolk

Arla vil selv lave sine reklamer

DI håber på alternativ Brexit-løsning efter nej til aftale

Fik du læst: Ekstremløber skal hjælpe Easyfoods medarbejdere

L&F: Nej til Brexit-aftale skaber stor usikkerhed

Lantmännen Unibake er nu ejer af australsk bageri

Danske Liverpool-fans får egne øl

Har bestilt to specialøl hos Hvide Sande Bryghus

Mistanke: Både gæring og histamin i makrelsalat

Alkoholfri øl er Carlsbergs nye guldåre

Fødevarevirksomheder ruster sig til hård brexit

Bryggeri flytter og får udskænkning

Kopisucces: Han har solgt 500.000 kaffekapsler på 10 uger

Fødevarestyrelsen bag nyt partnerskab i fødevarebranchen

King Food fik nyt kølelager på 14 dage

Hov-hov - glutenfri havremel afsløret med gluten

Hov - blåt plast i hakket grisekød

- Stort potentiale for vækst i den danske ingrediensbranche

Fiskeriet i Skagen Havn rundede en milliard i 2018

Pølser med metal trukket retur

Direktør har forladt Løgismose Meyers

SPX Flow Technology nærmer sig flytning

Royal Unibrew lander stor hotelaftale

Royal Unibrew har en ny plan

Just Eat begyndte året med rekord

Rejefabrik hårdt ramt af oversvømmelse

Mayonnaise kaldt tilbage

Se alle Medlemmernes egne nyheder

NYHED! Prolink Serie 13-0 CTP og Serie 13-34 FLT

Nu skyder vi fødselsdagsåret i gang

Manicus Teknik, din leverandør af hydraulik

”Med så mange medarbejdere er det afgørende at vælge det rigtige virksomhedsledelsessystem.”

Faldsikring på den nemme måde - Fyns Kran Udstyr A/S

RS Components lagerfører nu motorstyringsanalysatorer fra Fluke

Skyd dit nytår i gang med en lidt skævere ansøgning

Siemens har den rigtige softstarter til enhver applikation

Webinar 21/1: Introduktion til PCSCHEMATIC Automation

Terasakis TEMBREAK 2 fra Ara-El

600 mio. kr. skal give et teknologisk boost

Høj hastighed og høj opløsning med 3D smart inline inspektion

Januar nyhedsmail fra KE Fibertec

Ion luftkniv fra EXAIR fjerner statisk elektricitet

LinkedIn, Twitter, Facebook og Instagram.

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Bedre plantebaserede alternativer til kød med citrusfibre

ROTEX elastisk klo-kobling fra KTR

Gibotech sætter ny medarbejderrekord

Ta’ med CP på tur til Carlsberg Byen

Test af hygiejnisk design giver højere fødevaresikkerhed

Endnu en nyhed i vores produktsortiment hos Carl Stahl A/S: Dynamometer med...

Specialfremstilling af gummi/metal bøsninger

Ny svingkran? Gør som Budweg Caliper A/S - start med at få branchens hurtig...

Bliv opdateret på det seneste nye om bioplast

Send til en kollega

0.142