23948sdkhjf

Danmarks eneste sennepsmølleri fylder 100 år

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Fabrikschefen: - Du kan stille dit ur efter det sennepsmølleri

Onsdag 15. august fejrer sennepsmølleriet hos Bähncke i Skælskør sit 100-års jubilæum. Som de eneste i Danmark råder Bähncke over sit eget sennepsmølleri, som maler frø til både mel og sennep.

Og der er ikke planer om at sende maskinen på pension. Tværtimod er sennepsmølleriet en vital del af produktionsmiljøet hos Orkla Foods Danmark på Vestsjælland, hvor cirka 150 medarbejdere er beskæftiget, konstaterer virksomheden.

Side om side med robotteknologi og selvkørende gaffeltrucks kører sennepsmøllen med de gamle valsestole i hjertet af produktionen. Det har den gjort siden 1918. Den er "pålidelig, driftssikker og nærmest uopslidelig".

- Du kan stille dit ur efter det sennepsmølleri. Det kører meget stabilt med en høj oppetid og går stort set aldrig i stå. Styrken ved anlægget er også, at vi ved præcis, hvad vi skal bruge af råvarer, og hvilken mellemvare og færdigvare, vi får ud af det. Alt bliver brugt, og intet går til spilde, siger Thomas Bruun Storm, fabrikschef hos Orkla Foods Danmark i Skælskør.

- Dengang for 100 år siden fremstillede man de helt rigtige valsestole. Udover nogle elektroniske vægte kører det gamle sennepsmølleri som det altid har gjort. Sikkerheden har alle dage været i top, og med et systematisk vedligehold af vores erfarne folk kan vi sikre udskiftning af dele før nedbrud. tilføjer fabrikschefen.

Den rene vare

Valsemøllen sikrer, at kernen med sennepsmel nænsomt skilles fra den grove skal. De knækkede sennepsfrø røres med simple og få ingredienser: Eddike, vand, salt og eventuelt krydderier. Der er ikke brug for tilsætningsstoffer, da sennep er selvkonserverende.

Herefter formales frøene i en kværn, som er en møllesten med meget fine riller. Netop formalingen – både valsningen af de brune, gule eller orientalske frø og vådformalingen på de gamle stenmøller – er ifølge Bähncke den sande sennepskunst.

- Den sennep, vi leverer i spandevis af til danske pølsevogne, stammer fra en opskrift fra 1961. Det ved vi med sikkerhed, for jeg sidder her med opskriften i hånden, men den kan sagtens være endnu ældre. Med sennepsmølleriet under eget tag kan vi værne om de originale recepter, det gamle håndværk og den traditionsrige smag og kvalitet, siger Steen Nowak, som måske er den, der ved allermest om sennep i hele kongeriget. Han har været sennepsmester hos Bähncke i 30 år, og hver morgen smager han på senneppen, når han møder ind til en ny arbejdsdag.

- Jeg mindes ikke, at jeg har haft en sygedag i de 30 år, jeg har arbejdet her. Jeg tror på, at sennep holder lidt af hvert fra døren, siger sennepsmesteren.

Jubilæet markeres hos Bähncke i Skælskør på onsdag, hvor der naturligvis vil være en pølsevogn til festen.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Her brygger de en hyldest til Jan Mølby

Laksefabrik med nyt millionoverskud

Anklager kræver milliardbøde til Carlsberg i tysk kartelsag

Cateringbranchen opruster med ny forening

Naturli' Foods vil indtage USA

Satser på at sælge over en million produkter det første år

Fødevarevirksomheder går i kamp for bæredygtighed

Nyhedsbrev

Dansk ølrekord med røde myrer og lyserøde prutter

Sidste år kom 1.825 nye øl på markedet

Online Avis Arkiv
1

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Vingård klar med nyt madmarked

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Ægtepar tjener millioner på Aarhus Street Food

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Ny direktør for kokkelandsholdet klar

Sten Sloth Knudsens afløser udpeget

Regeringen skrinlægger klimamærke på fødevarer

Kødkoncern ramt af nyt millionunderskud

Havrefras-maskine kører uden knas på 16. år

Ginproduktion flytter ind på gods

Danske virksomheders skattebetaling satte rekord

Ugens grin: Det grådige skattevæsen

Sommer: Bone's fik mindste plus siden 2003

Nu giver Vestfyen den for alvor Jolly-gas

Fare på færde: Kagefabrik evakueret

Ny fabrik: Aller Aqua vil bruge 100 millioner kroner

En times Schulstad-produktion ramt af mug

Arla vil igen lancere 15 nye økoprodukter

Sådan skal dansk gastronomi styrkes

Bryghus bruger fem millioner på udvidelse

Arla klar med klimaplan, der omfatter 70 mejerier

Frilandsmedister ramt af salmonella

Kassen tom i konkursramt tyggegummifirma

Sjællandsk bryghus på kanten af konkurs

Korrosion: Leverpostej kaldt tilbage

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Salmonella fundet i medisterpølse

Nordic Sugar kan nu lave rent dansk øko-sukker

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ostevender anlæg med TriVision overvågning

Skal 2019 være forandringens år?

PallEvator pallemagasinerne fra Q-System får en ekstensiv opdatering

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

20 fods containere på lager i flere farver

Markedsanalyse: 5 gode grunde til at investere i EDI

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Har I styr på virksomhedens IT-sikkerhed? | Gratis gå-hjem-møde i ISO 27001

Gummipakninger og tætninger til alle formål

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Ny kinesisk bogholder hos Cp Sourcing

Grundfos køber WATS Test Data Management platform

Bronzepakken - Messeudstyr

Tick Cad investerer yderligere inden for 3D-scanning.

Sikker robotovervågning

Euro Poultry sætter fokus på "opdrættet uden antibiotika"

Egatec A/S lancerer nyt forretningskoncept indenfor automation

Hvide solceller til administrationsbygning

Ara-el anbefaler distributions bokse til nødbelysning

Ny RFID-teknologi giver hoteller og restauranter styring på duge og forklæder

Deep Learning i Factory Automation

Besøg Lafert Motors på Hannovermessen 2019

Overvejer du service/poseskift i de kommende helligdage eller i sommerferie...

HCS overtager Hashøj Biogas

Hvem har man brug for et olielamelvakuumsystem?

Send til en kollega

0.227