23948sdkhjf

Danmarks eneste sennepsmølleri fylder 100 år

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Fabrikschefen: - Du kan stille dit ur efter det sennepsmølleri

Onsdag 15. august fejrer sennepsmølleriet hos Bähncke i Skælskør sit 100-års jubilæum. Som de eneste i Danmark råder Bähncke over sit eget sennepsmølleri, som maler frø til både mel og sennep.

Og der er ikke planer om at sende maskinen på pension. Tværtimod er sennepsmølleriet en vital del af produktionsmiljøet hos Orkla Foods Danmark på Vestsjælland, hvor cirka 150 medarbejdere er beskæftiget, konstaterer virksomheden.

Side om side med robotteknologi og selvkørende gaffeltrucks kører sennepsmøllen med de gamle valsestole i hjertet af produktionen. Det har den gjort siden 1918. Den er "pålidelig, driftssikker og nærmest uopslidelig".

- Du kan stille dit ur efter det sennepsmølleri. Det kører meget stabilt med en høj oppetid og går stort set aldrig i stå. Styrken ved anlægget er også, at vi ved præcis, hvad vi skal bruge af råvarer, og hvilken mellemvare og færdigvare, vi får ud af det. Alt bliver brugt, og intet går til spilde, siger Thomas Bruun Storm, fabrikschef hos Orkla Foods Danmark i Skælskør.

- Dengang for 100 år siden fremstillede man de helt rigtige valsestole. Udover nogle elektroniske vægte kører det gamle sennepsmølleri som det altid har gjort. Sikkerheden har alle dage været i top, og med et systematisk vedligehold af vores erfarne folk kan vi sikre udskiftning af dele før nedbrud. tilføjer fabrikschefen.

Den rene vare

Valsemøllen sikrer, at kernen med sennepsmel nænsomt skilles fra den grove skal. De knækkede sennepsfrø røres med simple og få ingredienser: Eddike, vand, salt og eventuelt krydderier. Der er ikke brug for tilsætningsstoffer, da sennep er selvkonserverende.

Herefter formales frøene i en kværn, som er en møllesten med meget fine riller. Netop formalingen – både valsningen af de brune, gule eller orientalske frø og vådformalingen på de gamle stenmøller – er ifølge Bähncke den sande sennepskunst.

- Den sennep, vi leverer i spandevis af til danske pølsevogne, stammer fra en opskrift fra 1961. Det ved vi med sikkerhed, for jeg sidder her med opskriften i hånden, men den kan sagtens være endnu ældre. Med sennepsmølleriet under eget tag kan vi værne om de originale recepter, det gamle håndværk og den traditionsrige smag og kvalitet, siger Steen Nowak, som måske er den, der ved allermest om sennep i hele kongeriget. Han har været sennepsmester hos Bähncke i 30 år, og hver morgen smager han på senneppen, når han møder ind til en ny arbejdsdag.

- Jeg mindes ikke, at jeg har haft en sygedag i de 30 år, jeg har arbejdet her. Jeg tror på, at sennep holder lidt af hvert fra døren, siger sennepsmesteren.

Jubilæet markeres hos Bähncke i Skælskør på onsdag, hvor der naturligvis vil være en pølsevogn til festen.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
2

Restaurantkæde får bøde for genbrug i salatbaren

To danske restauranter er blandt verdens fem bedste

De danske restauranter Noma og Geranium placerer sig blandt verdens fem bedste restauranter ved prisuddeling

Direktørdatter overtager styringen af Harboes Bryggeri

Efter et år med økonomisk tab i Harboes Bryggeri forlader den mangeårige direktør Bernhard Griese sin post

Turismechef: Maden lokker turister til vores lille land

Det er særligt vigtigt for Danmark, når danske restauranter markerer sig internationalt, mener VisitDenmark

Årets lokale varer kåret: Tangchips, kombucha og flødeboller til tops

Milliardær har brugt 65 millioner på ny toprestaurant

Nyhedsbrev

15.078 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Priserne på danske fødevarer er de højeste i EU

Online Avis Arkiv

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

EU-madpoliti: Chokodrik og smøreost er anderledes i Danmark

Et produkt kan fremstå som næsten - eller helt - det samme, men indholdet varierer fra EU-land til EU-land

Chokoladefabrik satser på nyheder

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Domino's klar igen med ny ejer

1

Syge emballage-ansatte: Virksomheden svigtede os

Ugens grin: Dystre udsigter

Marel gearer sig til øget vækst

Konkurrence giver billigere økovarer i indkøbskurven

De satser millioner på grønlandsk smeltevand som gourmetoplevelse

Erstatningskrav: Småkagekrig raser videre

Danske fødevarevirksomheder brager frem i Rusland trods embargo

- Vi gambler med fødevaresikkerheden

Hidtil bedste regnskab fra kartoffelmelfabrik

Ørbæk Bryggeri vil tredoble salget

Medie: Danish Crown overvejer at lukke slagteri

Foss klar med 10.000 nye kvadratmeter

Slagtere fjollede fridagen væk

Endnu en ny direktør i Dansk Erhverv

Cateringfirma dropper lille køkken

Nyt, fynsk ølsamarbejde

55 millioner kødbakker bliver miljøvenlige

Ny sukkerboss i Nakskov

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

HMI og IIoT i verdensklasse

Hent din fribillet til DiaLabXpo – helt gratis

Driftsprincippet er den afgørende faktor - TÜV Süd

SMC's europæiske markedsandel vokser

Ole Gregers Jensen fejrer 25 års jubilæum hos EL:CON

Olie/luft køler Type OAC fra KTR

Nemt overblik over alle myndighedskrav med Akustikguiden

Forhandlere søges!

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Elastiske fødevaregodkendte PU remme fra Forbo Siegling

Safirglas, det hårde glas - næsten ligeså hårdt som diamant

Fem anbefalinger fra robotindustrien skal skabe 25.000 job i 2025

Sommerudflugt til Gram Slot

Forøget effektivitet hos Unicon med hjælp fra AMCS

Plastbøtte til mikrobølgeovn kan mindske madspild

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Overvågning og styring af forsyningslinien

Flavour trends 2019

Involvering af medarbejderne gav succes med ny UR-robotarm

Trelleborg udvider LSR-fabrik i Bulgarien

Vækst i SMC’s europæiske markedsandel

Tick Cad søger sælger med teknisk forståelse

Al den plast, du ikke kan se på stranden, er et stigende miljøproblem

Bestilt onsdag og leveret i Holland fredag morgen...

Send til en kollega

0.189