23948sdkhjf

Sushi-fisk fra Thy i stor skala

| Af Lone Lærke Krog, Nordjyske | Tip redaktionen om en historie

Opdræt: Sashimi Royal, der opdrætter Yellowtail Kingfish i et saltvandsbrug i Hanstholm, er i omdrejninger

Det friske saltvand strømmer rundt i de to ringe inde i produktionshallen, og fiskene står i stimer og bevæger sig opstrøms - fuldstændig som de ville gøre det i naturen.

Hver anden time er der røre i hvert kar, for så er det fodringstid. Ved hjælp af et automatisk anlæg sprøjtes pillerne ud i vandet, og fiskene guffer i sig.

- Det var i juni sidste år, at vi lukkede vand herind i anlægget. Der er sket så meget, så det er lidt svært at forstå, egentlig, siger administrerende direktør i Sashimi Royal Claus Rom.

Sashimi Royal, der ligger på Nordre Strandvej i Hanstholm, er et af Danmarks første saltvandsbrug - og det første til produktion af Yellowtale Kingfish, der er særdeles velegnet til sushi og sashimi - retter med rå fisk.

Det er en fisk, der kan sælges til 100 kroner pr. kilo.

Sashimi Royal har moderfisk gående i anlægget Maximus ved Gudnæsstrand, og herfra hentes ynglen. I Hanstholm går der 11-12 måneder, før fiskene er oppe på den ideelle vægt på fire kilo.

Endnu er produktionsanlægget kun 50 procent udnyttet, men efterspørgslen frister virksomheden til at afhænde nogle af fiskene, endnu inden de har nået den optimale salgsvægt.

I dag, fredag, slagtes 310 fisk, der hver kun vejer godt tre kilo.

- Kunderne kan bruge alle dem, vi kan lave, siger Claus Rom.

Målet er at komme op på 6.000 slagtninger om ugen - i dag slagtes der minimum en gang ugentligt.

- Vi ved alt om fisken
Fiskene aflives på en skånsom måde, og de lægges straks i isvand og køres til filetering i Hanstholm. Salget varetages af Nordic Seafood - til kunder i hele Europa.

Claus Rom understreger, at virksomheden stadig er i en opstartsfase, men han er ikke i tvivl om, at der er store perspektiver i en produktion som den hos Sashimi Royal - fordi den er bæredygtig, og fordi fremstillingen af fisken er fuldstændig sporbar.

- Der er intet plastik eller parasitter i et anlæg som vores. Vi ved alt om fisken, hvor den kommer fra og hvad vi putter i den, siger han.
Det er også derfor, at fisken kan koste en tredjedel mere end laks.

- Der er mange højt respekterede kokke, der står med den her fisk i den sidste ende. Og det er klart, at kvaliteten og leveringsstabiliteten skal være i orden, siger Lenette Blaabjerg, ansat i administration, salg og marketing.

Sashimi Royal drives ud fra en filosofi om dyrevelfærd, bæredygtighed og miljøbevidsthed.Eksempelvis genbruges havvandet 20-30 gange. 7.000 kubikmeter vand sendes hver time gennem rensningsanlægget, hvor partikler, CO2 og kvælstof tages ud af vandet, der tilføres ilt, før det kommer tilbage til fiskene.

- Hemmeligheden her er at styre vandets kvalitet. Så har du den gode fisk, siger Claus Rom.

Der har været en del udfordringer undervejs - som at bygge et slot af Lego-klodser uden vejledning.

Men nu kører det, og lige nu er den største udfordring at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

- Vi leder efter folk, der evner at passe dyr. For her er det dyrenes tarv, der sætter opgaven.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

De laver vand om til vegansk ost

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Flere drikker Coca-Cola: Overskuddet stryger i vejret

Tican vil hyre 50 ekstra medarbejdere

Flere grise og mere afsætning i Asien

Fastfoodkæde dømt for diskrimination

Restauratør venter bare på at gå konkurs

Nyhedsbrev

Lille bryghus flytter for at vokse sig meget større

Online Avis Arkiv

300 nye produkter på Lidls hylder

Tefcold: Vi er totalt ukendte i Danmark

Nestlé omsatte for 600 milliarder i 2018

Danmark er verdensmestre i forbrug af økologisk mad

Danmark udbygger sit forspring som landet med størst økologisk markedsandel, viser nye globale økotal

Dyrere øl sender Heinekens salg i vejret

Hollandske Heineken, der er verdens næststørste bryggeri, havde fremgang i alle verdens regioner i 2018

Kampen om højtuddannede tager til

Sådan er fødevarebranchen markant ændret om fem år

IBM har kigget i krystalkuglen

DK-Foods fortsætter med at skovle millioner ind

Rekordindtjening i forlænget regnskabsår efter salg til Tulip

Naturli' Foods på vej med 10 nye produkter i år

Joe & The Juices stifter stopper

Kaspar Basse afløses af sin næstkommanderende

Ejerledelse til salg: Få tiden på din side

Hanegal-stiftere vil bygge ny fabrik til 25 millioner

Den skal fremstille økologiske planteproteiner

Verden er vild med dansk økologi

Webseere kan være med i et sanseforsøg

Succes: Cateringfirma overtager igen en kantine

Ny formue klar til Too Good To Go

Bryghus gør klar til at flytte

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

DM i Skills skal tilbage til København

Coop glad for emballage-stramning

Tenax tilbagekalder sild

Spørg om jura: Skal arbejdsgiver betale behandling af diskusprolaps?

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Rugbrød i comeback: - Utroligt, at der skulle en shitstorm til

Small Batch Brewery bliver større

Danmark får et feta-rap over nallerne

Wefood fordoblede omsætningen

1

Coop skifter kødbakkerne ud med genbrugsplast

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Slangepumpe fra Axflow gør rensningsanlæg mere effektivt

Branson lancerer en ny generation af ultralydssvejsere

Fiberlasere fra IP Maskiner A/S

Vi redder dit liv med sikkerhed

Mød PALOMAT® på LogiMAT 2019

EFSEN er nomineret til ICE Awards 2019 - Stem på den banebrydende teknologi ICAD®

Energiforbrug reduceres markant med softstarter fra SMC

PCSCHEMATIC Automation: Avanceret kursus (27/2-28/2 2019)

Eksplosionsikret stik og udtag fra Marechal

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Har du husket dit LOGIN?

Flere hundrede liters Adblue tanke

Dorner er blevet UR+ Partner

Emballage med Valentins-budskab

Flemming fejrer 25 år som »Brandmand« i EL:CON

Tørtløbende klovakuumteknologi som effektiv basis ved produktionen af folie

Fra Manicus Teknik præsenteres KTR vind power teknologi

Konkurrence for studerende: Hvad er din vildeste idé til fremtidens grønne smart-cities?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Uden sammenligning – markedets mest fleksible flaskerejser

Kom på besøg hos Gravlund Industrigummi A/S

Lenze servomotorer og motion control i fuldautomatisk produktion af teglste...

JUMO dTRANS T08 xx - Temperaturtransmitter Slim line serie 6 mm

Lad os introducere ICAD® til UV LED på ICE Europe den 12 – 14 marts

Send til en kollega

0.182