23948sdkhjf

- Fremtidens mad skal redde verden

| Af Birthe Linddal, fremtidsforsker, foodfuture.dk | Tip redaktionen om en historie

KLUMME: Forbrugerne vil have bæredygtige løsninger, fastslår sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Jeppesen i denne klumme.

At tænke bæredygtigt er kommet for at blive. Bæredygtighed er en af tidens væsentligste mega-trends. En samfundsudvikling, som man ikke kan, eller bør, vige uden om, hvis man vil være blandt de forreste og mest velrespekterede firmaer i fremtiden.

Kort sagt, stadig flere forbrugere tager for givet, at du som virksomhed konstant perfektionerer dit produkt og dets værdikæde, så det ud over at levere på de primære parametre også leverer til bæredygtigheden.

FN har med sine verdensmål fra 2015 i den grad sat skub i bestræbelserne på, at skabe en mere bæredygtig verden. Og med de 17 verdensmål, der favner alt fra bekæmpelse af fattigdom, over ligestilling, til uddannelse, stærke lokalmiljøer og ikke mindst klimaindsats og grønnere løsninger for miljøets skyld, synes bæredygtigheds-dagsordenen i den grad uundgåelig for alle. Og hvor man tidligere nok primært har haft en forståelse af begrebet bæredygtighed som noget, der mest handlede om miljø og klimaspørgsmål, har nutidens bæredygtighedsbestræbelser et bredere sigte - om end den grønne dagsorden stadig fylder meget.

Bæredygtighed handler om en forståelse for helheden og det samspil, helheden udgøres af. Det handler om en forståelse af, at hvert enkelt verdensmål er en vigtig brik i det store puslespil mod en bedre verden. Selv en lille indsats vil i samspil med andre små indsatser gøre en stor forskel. Det ene forudsætter det andet.

Forbrugerne vil have bæredygtige løsninger
Det voksende fokus på bæredygtighed har i den grad også ramt fødevarebranchen. De første mange år som politiske og lovmæssige krav til branchen. Krav og lovgivning, som sjældent var elsket. Alt mens nutidens bæredygtighedsbestræbelser heldigvis oftere kommer fra virksomhederne selv. Hvis de da ikke ligefrem ”tvinges” frem, fra den voksende gruppe af fremsynede forbrugere som synes, at det kun kan gå for langsomt med at sætte en mere bæredygtig dagsorden i værk. Sværere er det jo heller ikke, hvis man magtede at hæve ambitionerne en smule og ville lidt mere.

At tænke bæredygtighed ind i hele produktcyklus, og ikke mindst i relationen til forbrugerne, er derfor mere populært end nogensinde før. Nøjagtig som at bæredygtigheden meget vel kan blive det altafgørende nøgleparameter, som sælger og differentierer produktet i fremtiden.

Fremtidens samfund, såvel som en stadigt voksende gruppe af nutidens forbrugere, ønsker sig nemlig systemer, løsninger og produkter, som er bæredygtige, og ikke mindst produceret grønt og miljømæssigt forsvarligt.

Kort sagt, forbrugeren efterspørger i den grad produkter, som kan levere til opfyldelse af verdensmålene. Det kan for eksempel være fødevarer emballeret i organisk materiale, mælkeprotein eller ”naturlige” svampe som vokser, omdannes, formes og som kan komposteres lokalt. Det kan være vegansk vaniljeis, hvor koens CO2-udledning jo ikke længere finder sted, fordi den er vegansk. Vaniljeis, hvor man samtidig har sikret vaniljebonden og dennes ansatte ordentlige vilkår i den tredje verden. Det kan være LokalBrugsen, der reducerer madspild og inviterer byens ældre til fællesspisning. Eller bonden, der parkerer sprøjten og erstatter den med mikro-robotter, der kravler rundt blandt kornets aks og eliminerer rævehaler, rejegræs og hvæselhaler.

Vi står på tærsklen til det, der vil blive en radikal og afgørende transformation af produktionsformer, teknologier, logistikløsninger osv. i bestræbelserne på at skabe langt mere bæredygtige produktionssystemer. Det handler om en bedre verden, en grønnere verden. Det handler om en sikring af en sund, grøn og levedygtig planet mange år frem, til glæde for fremtidens generationer.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

De laver vand om til vegansk ost

Flere drikker Coca-Cola: Overskuddet stryger i vejret

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Tican vil hyre 50 ekstra medarbejdere

Flere grise og mere afsætning i Asien

Fastfoodkæde dømt for diskrimination

Tefcold: Vi er totalt ukendte i Danmark

Nyhedsbrev

Lille bryghus flytter for at vokse sig meget større

Online Avis Arkiv

Nestlé omsatte for 600 milliarder i 2018

Restauratør venter bare på at gå konkurs

300 nye produkter på Lidls hylder

Danmark er verdensmestre i forbrug af økologisk mad

Danmark udbygger sit forspring som landet med størst økologisk markedsandel, viser nye globale økotal

Kampen om højtuddannede tager til

Dyrere øl sender Heinekens salg i vejret

Hollandske Heineken, der er verdens næststørste bryggeri, havde fremgang i alle verdens regioner i 2018

DK-Foods fortsætter med at skovle millioner ind

Rekordindtjening i forlænget regnskabsår efter salg til Tulip

Sådan er fødevarebranchen markant ændret om fem år

IBM har kigget i krystalkuglen

Naturli' Foods på vej med 10 nye produkter i år

Joe & The Juices stifter stopper

Kaspar Basse afløses af sin næstkommanderende

Ejerledelse til salg: Få tiden på din side

Hanegal-stiftere vil bygge ny fabrik til 25 millioner

Den skal fremstille økologiske planteproteiner

Verden er vild med dansk økologi

Webseere kan være med i et sanseforsøg

Succes: Cateringfirma overtager igen en kantine

Ny formue klar til Too Good To Go

Bryghus gør klar til at flytte

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

DM i Skills skal tilbage til København

Coop glad for emballage-stramning

Tenax tilbagekalder sild

Spørg om jura: Skal arbejdsgiver betale behandling af diskusprolaps?

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Small Batch Brewery bliver større

Danmark får et feta-rap over nallerne

Rugbrød i comeback: - Utroligt, at der skulle en shitstorm til

Wefood fordoblede omsætningen

1

Coop skifter kødbakkerne ud med genbrugsplast

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Slangepumpe fra Axflow gør rensningsanlæg mere effektivt

Branson lancerer en ny generation af ultralydssvejsere

Fiberlasere fra IP Maskiner A/S

Vi redder dit liv med sikkerhed

Mød PALOMAT® på LogiMAT 2019

EFSEN er nomineret til ICE Awards 2019 - Stem på den banebrydende teknologi ICAD®

Energiforbrug reduceres markant med softstarter fra SMC

PCSCHEMATIC Automation: Avanceret kursus (27/2-28/2 2019)

Eksplosionsikret stik og udtag fra Marechal

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Har du husket dit LOGIN?

Flere hundrede liters Adblue tanke

Dorner er blevet UR+ Partner

Emballage med Valentins-budskab

Flemming fejrer 25 år som »Brandmand« i EL:CON

Tørtløbende klovakuumteknologi som effektiv basis ved produktionen af folie

Fra Manicus Teknik præsenteres KTR vind power teknologi

Konkurrence for studerende: Hvad er din vildeste idé til fremtidens grønne smart-cities?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Uden sammenligning – markedets mest fleksible flaskerejser

Kom på besøg hos Gravlund Industrigummi A/S

Lenze servomotorer og motion control i fuldautomatisk produktion af teglste...

JUMO dTRANS T08 xx - Temperaturtransmitter Slim line serie 6 mm

Lad os introducere ICAD® til UV LED på ICE Europe den 12 – 14 marts

Send til en kollega

0.211