23948sdkhjf

- Fremtidens mad skal redde verden

| Af Birthe Linddal, fremtidsforsker, foodfuture.dk | Tip redaktionen om en historie

KLUMME: Forbrugerne vil have bæredygtige løsninger, fastslår sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Jeppesen i denne klumme.

At tænke bæredygtigt er kommet for at blive. Bæredygtighed er en af tidens væsentligste mega-trends. En samfundsudvikling, som man ikke kan, eller bør, vige uden om, hvis man vil være blandt de forreste og mest velrespekterede firmaer i fremtiden.

Kort sagt, stadig flere forbrugere tager for givet, at du som virksomhed konstant perfektionerer dit produkt og dets værdikæde, så det ud over at levere på de primære parametre også leverer til bæredygtigheden.

FN har med sine verdensmål fra 2015 i den grad sat skub i bestræbelserne på, at skabe en mere bæredygtig verden. Og med de 17 verdensmål, der favner alt fra bekæmpelse af fattigdom, over ligestilling, til uddannelse, stærke lokalmiljøer og ikke mindst klimaindsats og grønnere løsninger for miljøets skyld, synes bæredygtigheds-dagsordenen i den grad uundgåelig for alle. Og hvor man tidligere nok primært har haft en forståelse af begrebet bæredygtighed som noget, der mest handlede om miljø og klimaspørgsmål, har nutidens bæredygtighedsbestræbelser et bredere sigte - om end den grønne dagsorden stadig fylder meget.

Bæredygtighed handler om en forståelse for helheden og det samspil, helheden udgøres af. Det handler om en forståelse af, at hvert enkelt verdensmål er en vigtig brik i det store puslespil mod en bedre verden. Selv en lille indsats vil i samspil med andre små indsatser gøre en stor forskel. Det ene forudsætter det andet.

Forbrugerne vil have bæredygtige løsninger
Det voksende fokus på bæredygtighed har i den grad også ramt fødevarebranchen. De første mange år som politiske og lovmæssige krav til branchen. Krav og lovgivning, som sjældent var elsket. Alt mens nutidens bæredygtighedsbestræbelser heldigvis oftere kommer fra virksomhederne selv. Hvis de da ikke ligefrem ”tvinges” frem, fra den voksende gruppe af fremsynede forbrugere som synes, at det kun kan gå for langsomt med at sætte en mere bæredygtig dagsorden i værk. Sværere er det jo heller ikke, hvis man magtede at hæve ambitionerne en smule og ville lidt mere.

At tænke bæredygtighed ind i hele produktcyklus, og ikke mindst i relationen til forbrugerne, er derfor mere populært end nogensinde før. Nøjagtig som at bæredygtigheden meget vel kan blive det altafgørende nøgleparameter, som sælger og differentierer produktet i fremtiden.

Fremtidens samfund, såvel som en stadigt voksende gruppe af nutidens forbrugere, ønsker sig nemlig systemer, løsninger og produkter, som er bæredygtige, og ikke mindst produceret grønt og miljømæssigt forsvarligt.

Kort sagt, forbrugeren efterspørger i den grad produkter, som kan levere til opfyldelse af verdensmålene. Det kan for eksempel være fødevarer emballeret i organisk materiale, mælkeprotein eller ”naturlige” svampe som vokser, omdannes, formes og som kan komposteres lokalt. Det kan være vegansk vaniljeis, hvor koens CO2-udledning jo ikke længere finder sted, fordi den er vegansk. Vaniljeis, hvor man samtidig har sikret vaniljebonden og dennes ansatte ordentlige vilkår i den tredje verden. Det kan være LokalBrugsen, der reducerer madspild og inviterer byens ældre til fællesspisning. Eller bonden, der parkerer sprøjten og erstatter den med mikro-robotter, der kravler rundt blandt kornets aks og eliminerer rævehaler, rejegræs og hvæselhaler.

Vi står på tærsklen til det, der vil blive en radikal og afgørende transformation af produktionsformer, teknologier, logistikløsninger osv. i bestræbelserne på at skabe langt mere bæredygtige produktionssystemer. Det handler om en bedre verden, en grønnere verden. Det handler om en sikring af en sund, grøn og levedygtig planet mange år frem, til glæde for fremtidens generationer.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Tican og SB Pork fusionerer

De to slagterier tjener igen penge efter svære tider

Ny aftale med Japan øger dansk eksport for milliarder

Se listen: Her er fødevareindustriens største skatteydere

Stort dansk salmonellaudbrud vokser til 33 personer

- Jeg bruger sindssygt meget tid på LinkedIn

Karsten Nielsen fra Food from Denmark: Netværk er altafgørende

Ægtepar lancerer en stribe fødevarer i 2019

Kimber Foods satser ikke mindst på en serie nye snackprodukter

Nyhedsbrev

Fødevarevirksomheder ser på fremtidens madscene

Online Avis Arkiv

Nu vil Daasbjerg sælge andehjerner

Produktet bliver kaldt "A la foie gras"

Ny bøfboss: Jeg kan redde 1.000 job

EU strammer reglerne for transfedt i mad

Fiskedirektør omkommet i havnen i Aalborg

Naturmælk sætter nye rekorder

- Enten er vi geniale ...

... eller også har vi skudt helt ved siden af, siger ægtepar

1

Naturli' Foods går til angreb på mælkemarkedet

Lancerer plantedrikke på køl med calcium fra alger

Her er Årets danske Bryggeri

Gymnasiekammerater gik helt til tops

DI har fundet midlertidig direktør

Ugens grin: Forbyttede gaver

Kartoffeldirektør er pludselig væk

1

Julefrokost-dilemmaer: Fanger bordet, hvis man siger op?

Konkursramt bryggeri brygger igen

Sprøjterobot er prøveklud

Odense Marcipan har sat ny robot ind i produktionen

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Bagerkæden Emmerys må sluge endnu et milliontab

Underskuddet næsten fordoblet trods mere service

Første madkollektion fra Søstrene Grene

Ny undersøgelse: Danskerne klar til klimakamp ved middagsbordet

Ny Svansø-ejer: Good Food Group skal vokse gennem udvidelser og opkøb

200 Carlsberg-chefer får en ekstra årsløn

Carlsberg ramt af glas og papir i pilsnere

Familieejet milliardkoncern solgt til kapitalfond

Dagrofa kaster penge efter S-Engros

Studerende opfinder en klimavenlig vegansk ost

Carlsberg lancerer fadøl uden alkohol

Fra fødevarerester til merværdi

Færre danskere laver mad fra bunden

Nemlig.com med nyt kæmpeunderskud

Fremtidsuge sætter spot på fødevarer

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fødevareegnet rengøringsløsning til pakkeafdeling hos brødproducent

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

NCC Civil Egineering holder styr på certifikater, løfteudstyr og omkostninger med EasyCert

Konfigurerbare sikkerhedsrelæer – nu kan du også lave simulationer offline

Process Engineering donerer igen i år penge til velgørende formål

Fuld fart på salget for Carsten Holm A/S

PALOMAT® Forhandler 2018!

Et prisvindende værktøj til central styring af professionelle køkkener

Kom godt i gang med at anvende Revit.

Per er udlært elektriker – og fortsætter hos EL:CON i Roskilde

Bondy hjælper dig med at maksimere dit udbytte ved vakuumtransport

Du kan stadig nå det!

12. December - "En informativ julekalender til maskingale mænd"

KTR Radex-NC Servo stållamelkobling

Ny chef for FORCE Technologys Product Compliance-afdeling i Aarhus

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

KL Automatik leverer fuldautomatisk etiketteringsanlæg til slagteriet DanePork

Hjemløse kaffesælgere bliver klædt varmt på af erhvervslivet

KE Fibertec introducerer vaskeservice

Hader du også overraskelser i dit produkt?

Nyt VETEC dynamometer hos Carl Stahl A/S

JOFRA takker for et stærkt år

ZF Danmark leverer Planetgear i høj kvalitet

Nomo - En del til den rigtige løsning! - Alt i lejer

Det er ikke hver dag vi sælger en løfteklo som denne til en kunde →

Send til en kollega

0.283