23948sdkhjf

Arla skovler penge ind på valle

Fra spildevand til indtægtskilde - vallen er nu det, som mejerigiganten tjener suverænt flest penge på.
På få år er væsken, der bliver til overs fra osteproduktion, gået fra at blive brugt til svinefoder til at være mere værdifuldt end mælk for mejerigiganten Arla Foods. Faktisk er vallen nu det, mejerigiganten tjener suverænt flest penge på.

Ved at blive lavet om til forskellige slags protein-pulvere står det gamle biprodukt nu for over 20 procent af Arlas samlede indtjening og har dermed overhalet almindelige mejeriprodukter som ost, mælk og yoghurt.

- Det er en helt eventyrlig forvandling. Vi plejer at tale om det som historien om den grimme ælling. For 30-40 år siden var valle noget, vi smed væk som dyrefoder, og mange steder smed man det ud på marken. Nu er det så gået hen og er blevet det mest værdifulde, vi har i Arla Foods, siger direktør i Arla Foods Ingredients Henrik Andersen til DR P4 Østjylland.

- Proteinpulveret er både langtidsholdbart, let at transportere og kan bruges som ingrediens i et hav af forskellige fødevarer. Hvis du vil lave en yoghurt med forhøjet proteinindhold, kan man tilsætte valleproteiner, og så vil du stadig have en rigtig lækker, creamet yoghurt. Valleproteiner bliver også brugt i isproduktion, det kan også erstatte æg inden for bageri, tilføjer han.

Frem for alt bliver valleproteiner dog brugt til at fremstille modermælkserstatning. Især kinesiske forældre er ved at få øjnene op for Arlas modermælkserstatning. Som det hurtigst voksende marked eksporteres 20-30 procent af alle Arlas valleprotein-produkter til Kina.

Det giver også flere penge i kassen hos mælkebønderne, forklarer Morten Christiansen, der er fabrikschef og mejeriingeniør for Them Mejeri.

- Når man er et andelsselskab, er der kun en ting, der betyder noget, og det er, hvor mange penge du kan betale for mælken. Når vi kan forædle vores valle, kan vi betale mere ud til vores bønder og har gjort en god forretning over for dem, siger han til DR P4 Østjylland.

Groft regnet ender 9 ud af de 10 liter mælk, der skal bruges til at lave et kilo ost, som valle. De danske mejerier laver slet ikke nok ost til at stille Arlas store appetit på valle. Derfor importerer Arla valle fra udlandet.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125