23948sdkhjf

Ejerledere er klar til at sælge virksomheden

Over halvdelen af dem er blevet kontaktet vedrørende salg

Årets Ejerleder-analyse fra PWC viser, at der de seneste år er stadig flere ejerledere, der forudser et ejerskifte inden for en tidshorisont på fem år.

I år svarer hele 40 pct. af ejerlederne, at de forudser et ejerskifte inden for de kommende fem år. Det er en væsentlig stigning fra sidste år, hvor 34 pct. svarede det samme og en markant stigning i forhold til niveauet fra 2014, hvor kun 19 pct. svarede det samme.

Samtidig svarer hele 59 pct. af ejerlederne, at de er blevet kontaktet inden for de seneste tre år vedrørende muligheden for et salg af virksomheden. Til sammenligning var det 57 pct. sidste år.

- Vores undersøgelse viser, at der nu over en årrække er en klar tendens til, at stadig flere ejerledere har en forventning om et ejerskifte inden for en relativt kort tidshorisont, og at investorerne har et fortsat godt øje til de dygtigste ejerledede virksomheder i Danmark. Mange investorer har en betydelig fri kapital og er derfor i markedet for at opsøge investeringer, hvor især mange ejerledede danske virksomheder er interessante, fortæller Mikkel Sthyr, partner og leder af Middle Market i PWC.

Analysen tegner desuden et billede af, at ejerlederne i mindre grad planlægger et traditionelt generationsskifte. Det er blot 12 pct. af ejerlederne, der vurderer dette som deres primære realiseringsmulighed, hvilket skal ses i lyset af, at 28 pct. af ejerlederne selv har overtaget virksomheden fra et familiemedlem. I stedet svarer ejerlederne i stigende grad, at de ønsker at realisere værdien af virksomheden ved at sælge den til andre end familiemedlemmer.

- Færre og færre ejerledere ser det som deres primære mulighed at lade virksomheden gå i arv til familien ved et ejerskifte. Uanset hvad man påtænker vedrørende et fremtidigt ejerskifte af en virksomhed, bør planlægningen påbegyndes op til flere år før, virksomheden rent faktisk ønskes ejerskiftet for at sikre en optimal proces og værdi heraf, understreger Mikkel Sthyr.

Høj vækst hos ejerlederne
I analysen svarer 54 pct. af ejerlederne, at de har opnået en vækst over egne forventninger over de seneste tre regnskabsår, hvilket er lidt over niveauet for sidste år (51 pct.).

Desuden har hele 59 pct. af ejerlederne og deres virksomheder opnået en toplinjevækst på mere end 25 pct. i samme periode, og 16 pct. af disse har endda opnået en vækst på over 100 pct. Vækstniveauet ligger dog lavere i forhold til sidste år, hvor 69 pct. havde en toplinjevækst på mere end 25 pct.

- Ejerlederne har ifølge analysen opnået en flot vækst, når vi ser tilbage på de seneste tre års regnskaber. Godt halvdelen har endda overgået deres egne forventninger. Forventningerne til den fremtidige vækst er dog mere beskedne end sidste år, hvilket kan være et udtryk for, at virksomhederne allerede har opnået meget høje vækstrater, fortæller Mikkel Sthyr.

Han henviser til, at ejerlederne melder om mere moderate forventninger til yderligere vækst. Hele 99 pct. forventer vækst over de kommende tre års regnskaber, og heraf forventer 49 pct. en vækst i deres omsætning på mere end 25 pct. Til sammenligning lå det tal på 68 pct. sidste år.

Om analysen

Analysen af ejerlederne i Danmark er afsæt for konkurrencen om at blive Årets Ejerleder 2018. PWC analyserer knap 8.000 ejerledede virksomheder ud fra offentlige regnskabstal. Af disse er 156 virksomheder udvalgt som de bedst performende ejerledere (10-46 virksomheder pr. region), som PWC's og Nykredits eksperter interviewer personligt, hvorefter der udarbejdes en kvalitativ analyse. Derefter står juryen klar til at mødes og udvælge vinderne i hver region og en vinder på landsplan.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078