23948sdkhjf

Grønland vil sælge smeltevand på flaske

Der er fundet seks gode steder
Der er sjældent noget godt at sige om klimaforandringerne – og slet ikke på Grønland, hvor den globale opvarmning har ført til, at gletsjere og ismasser smelter med foruroligende hastighed.
Alligevel indebærer forandringerne i naturen en fordel: Der har måske aldrig tidligere strømmet så meget rent drikkevand fra indlandsisen ned ad fjeldene som nu.

Det har den grønlandske regering planer om at udnytte, og derfor er den grønlandske minister for industri og energi, Aqqalu Jerimiassen, i denne uge i Kina for at lære kineserne at drikke grønlandsk smeltevand. Det skriver Politiken torsdag.

Aqqalu Jerimiassen ser en mulighed, fordi kineserne slås med store forureningsproblemer og derfor køber enorme mængder drikkevand på flaske. Forbruget bliver ved med at stige, viser statistikken.

Samtidig er det grønlandske smeltevand noget af det reneste, man kan forestille sig. Vandet har været frosset ned i indlandsisen i op til 50.000 år, og kombinationen af kulde og nærmest ingen kontakt med mennesker betyder, at spredningen af bakterier i vandet har været minimal. Derfor er det helt bogstaveligt lige til at drikke.

- Vandet er naturligt sterilt, siger Aqqalu Jerimiassen til Politiken.

Når virksomheder tidligere har ønsket at udvinde nogle af Grønlands naturressourcer, har fremgangsmåden været, at de selv skulle lokalisere de steder, hvor det kunne lade sig gøre. Men denne gang har den grønlandske regering vendt fremgangsmåden på hovedet.

Regeringen har ifølge Politiken betalt De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus, for at lokalisere steder, hvor det er nemt og ufarligt at komme til for at tappe og producere det rene smeltevand.

Foreløbig har Geus fundet seks steder på den grønlandske vestkyst, hvoraf det ene allerede er givet i licens til firmaet Inland Ice, som producerer vand på flaske, mens de fem andre steder senere sendes i udbud. Geus har samtidig testet vandet alle seks steder og sikret, at det lever op til de standarder for rent drikkevand, der gælder i EU.
Kommenter artiklen (4)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.124