23948sdkhjf

Shhh ... konkurrenter i nabolaget gør Lactosan-direktør hemmelighedsfuld

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Ostepulverfabrik udvider for 100 millioner kroner, men indholdet vil direktøren ikke sige så meget om

Byggeriet er godt i gang. Og formålet er at øge både kapaciteten og fleksibiliteten hos den fynske ostepulverfabrik, som efter fire års uafbrudt vækst måtte se indtjeningen dykke i 2017.

Men meget mere får man ikke Lactosans administrerende direktør, Jørn Frandsen, til at fortælle om den over 100 millioner kroner dyre, nye fabrik, som Lactosan er ved at bygge i Ringe på Midtfyn. Én af Lactosans største konkurrenter - Cremo Ingredients - befinder sig nemlig ikke mange kilometer vestpå, i Glamsbjerg, og derfor er Jørn Frandsen af konkurrencehensyn loren ved at røbe alt for meget om hverken tal eller de teknologier, der skal proppes ind i den nye fabrik.



- Hvis bare vores konkurrenter lå i udlandet, ville jeg gerne fortælle mere. Men når nu en af vores største konkurrenter ligger her tæt på, kan jeg ikke røbe alt for meget, siger han.

Forbrugere køber mindre kød
Til gengæld vil Jørn Frandsen gerne fortælle om baggrunden for investeringen, som han betegner som en af de største i Lactosans historie.

For der er fortsat masser af efterspørgsel på Lactosans produkter, selvom flere års konstant fremgang blev bragt til ende i 2017, hvor resultatet før skat faldt fra 92 til 77 millioner kroner. Dog steg omsætningen med ni procent til 398 millioner kroner, blandt andet grundet fortsat god eksport af ostepulver til Østen, særligt Kina.

Derfor er en kapacitetsudvidelse påkrævet. Men investeringen handler om mere end bare at imødekomme den asiatiske efterspørgsel, understreger direktøren.

Læs også: Lactosan-direktør:Ostepulver kræver knowhow

- Vi tror på, at Asien vil trække meget. Det er et interessant marked, fordi de får stigende forståelse for og appetit på ost. Men Europa er også interessant, fordi vi kan være med på vegetar-bølgen, siger Jørn Frandsen med henvisning til, at Lactosans ostepulver fremstilles på mikrobiel osteløbe frem for animalsk løbe.

- Så set ud fra, at vi forventer, at folk vil købe lidt mindre kød i fremtiden, kan det vegetariske segment sagtens være et vækstpunkt for os, siger direktøren, inden han tilføjer med en kluklatter:

- Til gengæld kommer vi nok aldrig med på veganerbølgen.

Holder vågent øje med trends
Andre igangværende trends på fødevareområdet bestyrker Jørn Frandsens tro på fortsat vækst hos virksomheden, som mellem 2012 og 2016 mere end firedoblede sin indtjening.

- Vi kigger på de generelle trends, der er i markedet, og der synes vi, vi passer meget godt ind. Det kunne for eksempel være inden for produkter med lavt saltindhold, hvor vores produkter på naturlig vis kan øge saltsmagen uden at øge saltmængden.

Hvordan kobler I jer på de her fødevaretrends? Hvordan holder I øje med dem?

- Vi har to ben. Dels en marketingafdeling, hvor vi har medarbejdere, der tager rundt og kigger på messer for at se, hvad der rører sig, dels vores udviklingsafdeling, hvor vi forsøger at kigge meget ind i, hvad vores produkter kan.

Funktionelle ingredienser
Såkaldt funktionelle ingredienser - altså hvor i dette tilfælde ostepulver kan anvendes som smagsfremmer eller emulgator - er en tredje trend, som Lactosan gerne vil koble sig på, fortæller Jørn Frandsen.

- Traditionelt set har man brugt ostepulver på grund af smagen, men der ligger måske mange andre ting i ostepulver, som vi ikke tidligere har været klar over. Så måske vi ikke bare kan tilføre smag, men også smagsfremmere, lavt saltindhold, emulgere nogle produkter og så videre.

Foruden produktion skal den nye bygning også rumme administrationsbygninger. Selve fabrikken forventes klar i forsommeren 2019, mens kontorbygningerne efter planen skal stå klar i 2020.

Mere om: Ostepulver
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Sådan overlever fødevarebranchen med bæredygtighed

Man er nødt til at tro på det, fastslog en stribe fødevarefolk

Kæmpekoncern vil have fat i danske veganere

Stigende råvarepriser gør ondt på fiskefabrik

Solstrålehistorie: Hun har reddet ny emballagekomet

Årets Food Innovator Award gik til kvinden bag bæredygtig omlægning

Fagfolk deler viden ud om sunde fødevarer

Mange flere vil være kokke eller tjenere

- Jeg kniber mig selv i armen, siger direktør

Nyhedsbrev

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Online Avis Arkiv

Her brygger de en hyldest til Jan Mølby

Laksefabrik med nyt millionoverskud

Anklager kræver milliardbøde til Carlsberg i tysk kartelsag

Naturli' Foods vil indtage USA

Satser på at sælge over en million produkter det første år

Cateringbranchen opruster med ny forening

Fødevarevirksomheder går i kamp for bæredygtighed

Dansk ølrekord med røde myrer og lyserøde prutter

Sidste år kom 1.825 nye øl på markedet

Vingård klar med nyt madmarked

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

1

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Ægtepar tjener millioner på Aarhus Street Food

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Ny direktør for kokkelandsholdet klar

Sten Sloth Knudsens afløser udpeget

Regeringen skrinlægger klimamærke på fødevarer

Havrefras-maskine kører uden knas på 16. år

Kødkoncern ramt af nyt millionunderskud

Ny fabrik: Aller Aqua vil bruge 100 millioner kroner

En times Schulstad-produktion ramt af mug

Arla vil igen lancere 15 nye økoprodukter

Sådan skal dansk gastronomi styrkes

Bryghus bruger fem millioner på udvidelse

Arla klar med klimaplan, der omfatter 70 mejerier

Frilandsmedister ramt af salmonella

Kassen tom i konkursramt tyggegummifirma

Sjællandsk bryghus på kanten af konkurs

Korrosion: Leverpostej kaldt tilbage

Domino's Pizza drejer nøglen om i Danmark

Salmonella fundet i medisterpølse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

KE Fibertec vinder UdviklingVejens Erhvervspris 2019

Ny autoriseret distributør for Ingersoll Rand i Danmark

PRO-CONSULT skaffer direkte erstatning for udgået Ring luftblæseren

Spar på vandet

Logistik på hjul kan lette mange processer for kædebutikkerne

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Der er fuld gang i den på vores stand på Transport 2019!

Reparation og Service af transmissioner, pumper og procesudstyr

Hvad kan vi gøre for dig ?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Sølvpakken - Messeudstyr

40 udstillere på Automationsdag'19

Siemens: Motorgear med reluktansmotor, bedre end IE4

Controlflex Kobling

Ostevender anlæg med TriVision overvågning

Skal 2019 være forandringens år?

PallEvator pallemagasinerne fra Q-System får en ekstensiv opdatering

Innovationsfonden kan blive endnu bedre

20 fods containere på lager i flere farver

Markedsanalyse: 5 gode grunde til at investere i EDI

Har I styr på virksomhedens IT-sikkerhed? | Gratis gå-hjem-møde i ISO 27001

Gummipakninger og tætninger til alle formål

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Ny kinesisk bogholder hos Cp Sourcing

Grundfos køber WATS Test Data Management platform

Send til en kollega

0.189