Nyt studie: Frygt ikke fedt i maden
Det er mængden af kalorier, der gør forskellen, viser det sig
Studiet stækker dermed frygten for, at fedt i sig selv udløser en række livsstilssygdomme.
- Vi har længe haft den hypotese, at fedt i kosten ikke i sig selv giver livsstilssygdomme, siger den ansvarlige for studiet, professor Bente Kiens.
I studiet fik deltagerne en kost, hvor over 60 procent af kalorieindtaget kom fra fedt. Deltagerne i studiet beskrives som 18 "let overvægtige og utrænede mænd i alderen 30-40".
Det er en gruppe, der ofte udvikler livsstilssygdomme som diabetes senere i livet.
Efter seks uger på denne kost viste prøver, at deltagerne i forsøget ikke havde en forværret sundhedstilstand. Faktisk var flere af de sundhedstegn, der blev målt på, forbedret.
Professor Bente Kiens konkluderer, at man ikke skal være bange for fedt i maden, da kroppen tilpasser sig og forbrænder fedt i stedet for eksempelvis kulhydrater.
- Kroppen indstiller sig til at forbrænde det, man spiser. Så man kan spise meget fedt uden negative konsekvenser.
- Det er tydeligt, at det er det, at man spiser for meget, der er det negative. Altså at man tager på i vægt. Det er det, der er det farlige, og ikke den type mad, man spiser, siger Bente Kiens.
Det er dog ikke et carte blanche til at opfylde sit kalorieindtag med Matadormiks og cocktailpølser. Vitaminer, mineraler og fibre er stadig vigtigt for sundheden.
- Kalorier er kalorier, og man kan ikke tale om gode og dårlige kalorier. Men man kan tale om gode og dårlige fødevarer, siger Bente Kiens.
/ritzau/