23948sdkhjf

Alternativet vil gøre et kilo rødt kød 17 kroner dyrere

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

I dag koster et kilo hakket oksekød cirka 60 kroner. Den pris vil Uffe Elbæk i klimaets navn hæve til 77 kroner.

Oksekød, kalvekød og lammekød er noget af det mest klimabelastende, vi kan putte i munden, og det skal afspejles i prisen, mener Alternativet. Partiet fremsætter derfor nu et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at indføre en afgift på 17 kroner per kilo rødt kød, skriver DR Nyheder.

- Formålet er selvfølgelig, at vores produkter skal have den pris, der svarer til det klimaaftryk, de har. Nu starter vi med kødet, fordi kødproduktionen er noget af det mest CO2-udledende, vi overhovedet har, siger politisk leder Uffe Elbæk.

Han kan ikke sige, hvad afgiften vil komme til at betyde for danskernes kødforbrug, men håbet er, at det vil falde drastisk:

- Jeg er ikke ude på, at folk ikke skal spise kød som sådan, men vi spiser for meget kød. Mit håb er, at danskerne vil begynde at spise mindre kød, men bedre kød, siger Uffe Elbæk.

Hvis ikke Folketinget laver den slags indgreb, så når vi aldrig målene i Paris-klimaaftalen, som Danmark har skrevet under på, betoner han:

Læs også: Ny aftale åbner for mere dansk kød og medicin til Japan

- Så det er en bunden opgave, og vi oplever det som et generationssvigt, hvis vi ikke går i gang nu. Jeg tænker på mine børn og børnebørn, når jeg foreslår det her.

Minister: Kødafgift er en rigtig dårlig idé
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kalder kødafgiften "en rigtig dårlig idé", fordi den i hans optik vil føre til, at det kun vil være de velhavende danskere, der har et frit valg til at købe kød.

- Det vil betyde, at den enlige forælder får sværere ved at lave en spaghetti med kødsovs til sine børn. Det er vi ikke tilhængere af, siger ministeren til DR Nyheder.

Er det ikke fornuftigt, at prisen afspejler produktets klimaaftryk?

- Jeg synes, det er fornuftigt, at vi som borgere bliver gjort opmærksomme på, hvad vores handlinger har af betydning for klimaet. Det er derfor, at vi i vores klima- og luftpakke lægger op til, at borgerne skal oplyses om, hvad klimaaftrykket er, når de køber kød.

Der er jo mange andre områder, hvor der er indført afgifter for at regulere, hvad folk køber – for eksempel på tobak og sukker – hvorfor så ikke også en klimaafgift?

Læs også: Hvor kommer kødet fra?

- Det har vi gjort, fordi det har nogle sundhedsmæssige effekter, og du påvirker altså vores sundhedssystem og andre mennesker med din adfærd. Det gør du ikke på samme måde, når det handler om kødforbruget.

Men alt andet lige har vores kødforbrug et klimaaftryk. Den grønne tænketank Concito påpeger, at vi bliver nødt til at spise markant mindre kød, hvis vi skal imødegå klimaforandringerne. Hvorfor så ikke indføre en klimaafgift?

- Fordi jeg tror, at folk er i stand til at træffe fornuftige, oplyste valg. Det er derfor, vi gerne vil oplyse om klimaeffekten af det, man putter i indkøbskurven. Men det her med bare blindt at sige, at det skal gå ud over dem, der har allermindst, det er vi altså ikke tilhængere af.

Tror du, at danskerne ad frivillighedens vej i stigende grad vil vælge kødet fra, eller bliver I som politikere nødt til at skrue på nogle incitamenter?

Læs også: Hedebølge giver baghjul til dansk slagterigigant

- Jeg tror egentlig, at danskerne som vi er flest gerne vil gøre en indsats for et bedre klima. Det handler om vores rejsevaner, transportvaner og spisevaner.

- Men som Alternativet selv er et enestående godt eksempel på, så kan det jo nogle gange være lidt svært, når det kommer tæt på og handler om en selv, siger Jakob Ellemann-Jensen med en slet skjult henvisning til, at Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, har erkendt, at hun har været på for mange flyrejser.

Elbæk: Vi skal til at tale om én køddag om ugen
Alternativet vil tage højde for en eventuel social slagside i kødafgiften ved at lade en del af provenuet fra afgiften afbalancere effekten. Hvordan det præcis skal ske, giver beslutningsforslaget ikke noget bud på.

Uffe Elbæk understreger, at kødafgiften ikke skal stå alene.

- Vi skal gøre mange ting for at gøre Danmark bæredygtigt. Vi skal blandt andet hjælpe landbruget over i en bæredygtig økonomisk model. Det betyder på sigt, at de skal producere mere plantebaseret, siger han.

Udover afgifter og omlægning af fødevareproduktionen er der den mere diffuse holdningsændring blandt danskerne. Selvom der ikke findes noget endeligt facit for, hvor meget kød danskerne spiser, er Uffe Elbæk overbevist om, at det går i den rigtige retning:

- Der er rigtig, rigtig mange især unge, der spiser markant mindre kød – og mange er også blevet vegetarer. For 3,5 år siden sagde vi ”én kødfri dag om ugen”. Nu tror jeg, vi skal til at sige ”én køddag om ugen”.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

De laver vand om til vegansk ost

Flere drikker Coca-Cola: Overskuddet stryger i vejret

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Tican vil hyre 50 ekstra medarbejdere

Flere grise og mere afsætning i Asien

Fastfoodkæde dømt for diskrimination

Restauratør venter bare på at gå konkurs

Nyhedsbrev

300 nye produkter på Lidls hylder

Online Avis Arkiv

Tefcold: Vi er totalt ukendte i Danmark

Lille bryghus flytter for at vokse sig meget større

Nestlé omsatte for 600 milliarder i 2018

Danmark er verdensmestre i forbrug af økologisk mad

Danmark udbygger sit forspring som landet med størst økologisk markedsandel, viser nye globale økotal

Dyrere øl sender Heinekens salg i vejret

Hollandske Heineken, der er verdens næststørste bryggeri, havde fremgang i alle verdens regioner i 2018

Kampen om højtuddannede tager til

DK-Foods fortsætter med at skovle millioner ind

Rekordindtjening i forlænget regnskabsår efter salg til Tulip

Sådan er fødevarebranchen markant ændret om fem år

IBM har kigget i krystalkuglen

Naturli' Foods på vej med 10 nye produkter i år

Joe & The Juices stifter stopper

Kaspar Basse afløses af sin næstkommanderende

Ejerledelse til salg: Få tiden på din side

Hanegal-stiftere vil bygge ny fabrik til 25 millioner

Den skal fremstille økologiske planteproteiner

Verden er vild med dansk økologi

Webseere kan være med i et sanseforsøg

Succes: Cateringfirma overtager igen en kantine

Ny formue klar til Too Good To Go

Bryghus gør klar til at flytte

Fødevarepriser trækker dansk prisniveau op

Coop glad for emballage-stramning

DM i Skills skal tilbage til København

Tenax tilbagekalder sild

Spørg om jura: Skal arbejdsgiver betale behandling af diskusprolaps?

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

Ejerledelse til salg: En udfordring, der ikke kommer igen

Rugbrød i comeback: - Utroligt, at der skulle en shitstorm til

Small Batch Brewery bliver større

Danmark får et feta-rap over nallerne

Wefood fordoblede omsætningen

1

Coop skifter kødbakkerne ud med genbrugsplast

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Slangepumpe fra Axflow gør rensningsanlæg mere effektivt

Branson lancerer en ny generation af ultralydssvejsere

Fiberlasere fra IP Maskiner A/S

Vi redder dit liv med sikkerhed

Mød PALOMAT® på LogiMAT 2019

EFSEN er nomineret til ICE Awards 2019 - Stem på den banebrydende teknologi ICAD®

Energiforbrug reduceres markant med softstarter fra SMC

PCSCHEMATIC Automation: Avanceret kursus (27/2-28/2 2019)

Eksplosionsikret stik og udtag fra Marechal

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Har du husket dit LOGIN?

Flere hundrede liters Adblue tanke

Dorner er blevet UR+ Partner

Emballage med Valentins-budskab

Flemming fejrer 25 år som »Brandmand« i EL:CON

Tørtløbende klovakuumteknologi som effektiv basis ved produktionen af folie

Fra Manicus Teknik præsenteres KTR vind power teknologi

Konkurrence for studerende: Hvad er din vildeste idé til fremtidens grønne smart-cities?

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Uden sammenligning – markedets mest fleksible flaskerejser

Kom på besøg hos Gravlund Industrigummi A/S

Lenze servomotorer og motion control i fuldautomatisk produktion af teglste...

JUMO dTRANS T08 xx - Temperaturtransmitter Slim line serie 6 mm

Lad os introducere ICAD® til UV LED på ICE Europe den 12 – 14 marts

Send til en kollega

0.173