23948sdkhjf

Alternativet vil gøre et kilo rødt kød 17 kroner dyrere

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

I dag koster et kilo hakket oksekød cirka 60 kroner. Den pris vil Uffe Elbæk i klimaets navn hæve til 77 kroner.

Oksekød, kalvekød og lammekød er noget af det mest klimabelastende, vi kan putte i munden, og det skal afspejles i prisen, mener Alternativet. Partiet fremsætter derfor nu et beslutningsforslag, der pålægger regeringen at indføre en afgift på 17 kroner per kilo rødt kød, skriver DR Nyheder.

- Formålet er selvfølgelig, at vores produkter skal have den pris, der svarer til det klimaaftryk, de har. Nu starter vi med kødet, fordi kødproduktionen er noget af det mest CO2-udledende, vi overhovedet har, siger politisk leder Uffe Elbæk.

Han kan ikke sige, hvad afgiften vil komme til at betyde for danskernes kødforbrug, men håbet er, at det vil falde drastisk:

- Jeg er ikke ude på, at folk ikke skal spise kød som sådan, men vi spiser for meget kød. Mit håb er, at danskerne vil begynde at spise mindre kød, men bedre kød, siger Uffe Elbæk.

Hvis ikke Folketinget laver den slags indgreb, så når vi aldrig målene i Paris-klimaaftalen, som Danmark har skrevet under på, betoner han:

Læs også: Ny aftale åbner for mere dansk kød og medicin til Japan

- Så det er en bunden opgave, og vi oplever det som et generationssvigt, hvis vi ikke går i gang nu. Jeg tænker på mine børn og børnebørn, når jeg foreslår det her.

Minister: Kødafgift er en rigtig dårlig idé
Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kalder kødafgiften "en rigtig dårlig idé", fordi den i hans optik vil føre til, at det kun vil være de velhavende danskere, der har et frit valg til at købe kød.

- Det vil betyde, at den enlige forælder får sværere ved at lave en spaghetti med kødsovs til sine børn. Det er vi ikke tilhængere af, siger ministeren til DR Nyheder.

Er det ikke fornuftigt, at prisen afspejler produktets klimaaftryk?

- Jeg synes, det er fornuftigt, at vi som borgere bliver gjort opmærksomme på, hvad vores handlinger har af betydning for klimaet. Det er derfor, at vi i vores klima- og luftpakke lægger op til, at borgerne skal oplyses om, hvad klimaaftrykket er, når de køber kød.

Der er jo mange andre områder, hvor der er indført afgifter for at regulere, hvad folk køber – for eksempel på tobak og sukker – hvorfor så ikke også en klimaafgift?

Læs også: Hvor kommer kødet fra?

- Det har vi gjort, fordi det har nogle sundhedsmæssige effekter, og du påvirker altså vores sundhedssystem og andre mennesker med din adfærd. Det gør du ikke på samme måde, når det handler om kødforbruget.

Men alt andet lige har vores kødforbrug et klimaaftryk. Den grønne tænketank Concito påpeger, at vi bliver nødt til at spise markant mindre kød, hvis vi skal imødegå klimaforandringerne. Hvorfor så ikke indføre en klimaafgift?

- Fordi jeg tror, at folk er i stand til at træffe fornuftige, oplyste valg. Det er derfor, vi gerne vil oplyse om klimaeffekten af det, man putter i indkøbskurven. Men det her med bare blindt at sige, at det skal gå ud over dem, der har allermindst, det er vi altså ikke tilhængere af.

Tror du, at danskerne ad frivillighedens vej i stigende grad vil vælge kødet fra, eller bliver I som politikere nødt til at skrue på nogle incitamenter?

Læs også: Hedebølge giver baghjul til dansk slagterigigant

- Jeg tror egentlig, at danskerne som vi er flest gerne vil gøre en indsats for et bedre klima. Det handler om vores rejsevaner, transportvaner og spisevaner.

- Men som Alternativet selv er et enestående godt eksempel på, så kan det jo nogle gange være lidt svært, når det kommer tæt på og handler om en selv, siger Jakob Ellemann-Jensen med en slet skjult henvisning til, at Alternativets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, har erkendt, at hun har været på for mange flyrejser.

Elbæk: Vi skal til at tale om én køddag om ugen
Alternativet vil tage højde for en eventuel social slagside i kødafgiften ved at lade en del af provenuet fra afgiften afbalancere effekten. Hvordan det præcis skal ske, giver beslutningsforslaget ikke noget bud på.

Uffe Elbæk understreger, at kødafgiften ikke skal stå alene.

- Vi skal gøre mange ting for at gøre Danmark bæredygtigt. Vi skal blandt andet hjælpe landbruget over i en bæredygtig økonomisk model. Det betyder på sigt, at de skal producere mere plantebaseret, siger han.

Udover afgifter og omlægning af fødevareproduktionen er der den mere diffuse holdningsændring blandt danskerne. Selvom der ikke findes noget endeligt facit for, hvor meget kød danskerne spiser, er Uffe Elbæk overbevist om, at det går i den rigtige retning:

- Der er rigtig, rigtig mange især unge, der spiser markant mindre kød – og mange er også blevet vegetarer. For 3,5 år siden sagde vi ”én kødfri dag om ugen”. Nu tror jeg, vi skal til at sige ”én køddag om ugen”.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Danish Crown trodser lavere priser og holder overskud

Opkøb og tiltagende kinesisk eksport har hjulpet Danish Crown til status quo i første halvår trods prisfald

Midtjysk frugtgrossist konkurs

1

Schulstads lastbiler lister sig gennem natten

Intech International tredobler overskuddet

Just-Eat går 12 millioner kroner frem

Burger King lancerer helt ny type kødfri burger i Sverige

Nyhedsbrev

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Online Avis Arkiv

Millioner til proteiner og invasive søstjerner

Kageglade danskere trækker Lagekagehuset over milliarden

Rekordmange tilmeldte til Sol over Gudhjem

Reddet fra konkurs: Nu er der nyt navn og nye kaffemarker

Chokoladefabrik blev narret af internetsvindler

Mammen smyger sig op ad milliarden

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Storbrand: Naturmælk skal have nyt lager

Scanvaegt Systems køber Holstebro-virksomhed

DTU Fødevareinstituttet inviterer til fødselsdag

Ugens grin: Tidlig weekend

Geia Food passerer halvanden milliard i omsætning

Opkøb: Geia Food bliver endnu større

Midtfyns Bryghus yderst tilfreds med 2018

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Efter tragisk dødsfald: Fiskefirma præsenterer topregnskab

Brygger bygger helt nyt bryggeri

Seminar: Sådan måler man madspild

Bliv klogere på fødevaresikkerhed

Bryghus nyder godt af Liverpools succes

Lolland-Falster vil tiltrække fødevarevirksomheder

Rokkedahl scorer Den Dybe Tallerken

Risiko for blåt plast i hakket oksekød

Asiatisk øldrikkeri sender salget frem hos Carlsberg

Flensted tilbagekalder kålsalater efter listeriafund

Bornholm vil - måske - putte vilde planter i fødevarer

Ølfestival byder igen på over 1.000 øl

460 millioner skal få dårlige arbejdsforhold frem i lyset

Årets første Samsø-kartofler solgt for 36.000 kroner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

KL Automatik belønnet for at uddanne lærlinge

STEMMER IMAGING sætter en vigtig milepæl for international ekspansion med køb af Infaimon Group

Opdateret Areal & Volumenberegner fra Trelleborg

Fish'n Chips - Chip Shop roll

Virksomhedsstyring for små og mellemstore virksomheder

Gen-bespænding af sold med filtervæv

Fra semi til fuldautomatisk bigbag fyldesystem

Lejer til stål- og metalindustrien

ZF Danmark er en del af ZF Group et af de største firmaer i verden

Mød Fibox på STF´s årsmødeudstilling i Hillerød, fredag d. 7. juni 2019

Alt-i-et panel: controller, touch-skærm og processor

Ny autoriseret distributør for Ingersoll Rand i Danmark

Hygienic - når renhed, nøjagtighed og sikkerhed har højeste prioritet, kan du stole på Bürkert

Halvér støjniveauet i produktionen ved at installere nye blæsepistoler

Kan plast forhindre madspild?

SBO Vandtanke rundt omkring

Nu kan du bruge 2D stregkoder på din pallelabel

Cobot - Collaborative robot

KTR ROTEX ® koblinger

Gratis guide til EDI

Støjsvage kompressorer

Ny Sales Director hos Riantics

JLM teknik søger servicetekniker - Kraner og løfteudstyr

Mød Fibox på STF´s årsmødeudstilling i Hillerød, fredag d. 7. juni 2019

Tænk nyt, tænk anderledes

Send til en kollega

0.217