23948sdkhjf

Fantasinavn: Orkla må alligevel kalde pasta for Grøntsagsbånd

Pastaprodukt er ok, mener klagenævn
Næsten to år efter at Fødevarestyrelsen fortalte Orkla, at de såkaldte Grøntsagsbånd ikke må hedde Grøntsagsbånd, kan fødevareproducenten nu ånde lettet op: Jurister i anke-instansen Miljø- og Fødevareklagenævnet har ophævet Fødevarestyrelsens kritik af pastaproduktets navn.

Juristerne har således godtaget producentens argument om, at grøntsagsbånd bare er et fantasinavn, der ikke skal læses bogstaveligt.

Det skriver Ekstra Bladet.

Grøntsagsbånd indeholder ifølge emballagen hvad der svarer til 40 procent grøntsager, hvilket er baseret på grøntsagernes vægt, før de blev dehydreret og lavet om til pulver.

Men den måde at regne på går ikke, mener Forbrugerrådet Tænk, som derfor i slutningen af 2016 klagede til Fødevarestyrelsen. Styrelsen var enig i, at der var tale om vildledning af forbrugerne, og gav Orkla besked på at ændre navnet.

- Fantasinavne er lovlige
Orkla var uenig og klagede til Fødevareklagenævnet. Informationsdirektør Elisabeth Voss henviste dengang i Ekstra Bladet til, at "i vores verden er ordet Grøntsagsbånd et fantasinavn, og det er lovligt at bruge fantasinavne".

I den mellemliggende periode har Grøntsagsbånd stadig heddet Grøntsagsbånd, og det har den nye afgørelse altså sagt for for, at de kan blive ved med.

- Fødevarestyrelsens fødevareeksperter vurderede sagligt, at navnet var vildledende, og at omregningen til 40 procent grøntsager var vildledende. Derfor er det problematisk og ærgerligt, at jurister uden samme ekspertise omgør afgørelsen uden hensyn til de fødevarefaglige argumenter. Det er rent juristeri, siger Camilla Udsen. der er fødevarepolitisk seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk, til Ekstra Bladet.

I afgørelsen fra Miljø- og Fødevareklagenævnet hedder det blandt andet:

- Der er ved vurderingen heraf desuden lagt særlig vægt på, at selve pastaens udseende gør det klart, at der ikke kan være tale om et indhold af hele grøntsager, men grøntsager, der i en eller anden form har gennemgået en forarbejdning for at kunne indgå i en pastadej.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094