23948sdkhjf

Ny fødevarefarve er velegnet til eksport - og veganere

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Snart vil der blive mulighed for at bruge en rød fødevarefarve, som ikke er udviklet fra insekter. Biotekvirksomheden Chromologics har udviklet en fermenteringsproces til fremstilling af rød fødevarefarve, som er både er naturlig, halal- og kosher-certificeret samt vegansk. I samarbejde med Teknologisk Institut skal farven nu stabiliseres.

Det skriver instituttet i en pressemeddelelse.

- Nutidens forbrugere er i stigende grad opmærksomme på indholdet af den mad, de spiser, og de efterspørger naturlige ingredienser. Der er naturlige farver på markedet i dag, men der er forskellige udfordringer med dem, forklarer Anders Ødum, CSO i Chromologics, der derfor har udviklet den naturlige røde farve, ChromoRed.

Farven laves i en patenteret fermenteringsproces, hvilket gør produktet mere kosteffektivt og farven mere intens i forhold til andre produkter på markedet. Som mange andre naturlige farver mister ChromoRed dog noget af sin farveintensitet over tid. Virksomheden Chromologics har derfor allieret sig med Teknologisk Institut i videreudviklingen af den.

En naturlig rød farve med unikke egenskaber
Mange af de naturlige røde farver på markedet i dag udvindes fra planter som rødbeder, gulerødder og tomater. Den mest udbredte naturlige røde farve er dog karmin. Karmin er kendt for at være meget stabil, hvilket er usædvanligt for naturlige farver, som typisk har mindre stabilitet end syntetiske farver. Karmin kommer fra insekter og er dermed hverken halal, kosher eller vegansk, hvilket hæmmer dens brug, specielt i eksportmarkeder som for eksempel Mellemøsten.

ChromoRed har den samme gode stabilitet som karmin, men skiller sig ud med sin høje farveintensitet, og med sin oprindelse fra fermentering er CromoRed både halal, kosher og vegansk. Hertil kommer, at farven er billigere at producere, blandt andet fordi produktionen er uafhængig af sæsonvariationer, og den kan endda produceres bæredygtigt. ChromoRed har således mange gode egenskaber, som giver den en unik plads i markedet.

Udvikling af en mere stabil farve
Chromologics arbejder selv med at opskalere fermenteringsprocessen for at kunne producere nok farve til at kunne lancere farven. Sideløbende skal Teknologisk Institut arbejde med at løse udfordringen med stabiliteten og holdbarheden af farven.

- Det er enormt vigtigt for os at opnå en farve med de helt rette egenskaber, og her er en god stabilitet i fødevaren helt central for at få succes på markedet. Vi har derfor valgt at samarbejde med Teknologisk Institut, da de tidligere har arbejdet med at stabilisere naturlige farver, fortæller Anders Ødum.

Baseret på Teknologisk Instituts kompetencer og udstyr indenfor udvikling og stabilisering af ingredienser forventes det at nå i mål med stabiliseringen af farven, så markedet opnår dets fordele.

- Ved at lave den rigtige formulering og eventuelt mikroindkapsle farven, kan det forhindres, eller i hvert fald minimeres, at farven forsvinder over tid, så farven af det endelige fødevareprodukt opretholdes i hele produktets holdbarhedsperiode, forklarer specialist Hanne Bjørn Høiby, Teknologisk Institut.

Lang holdbarhed er vigtig
CromoRed er i dag en flydende farve, hvilket kan give udfordringer med den mikrobiologiske holdbarhed af farveproduktet.

-Tørring af farveproduktet vil sikre den mikrobiologiske holdbarhed af farven, og dermed gøre det nemmere at styre eksport og lagerbeholdning både for Chromologics, men også for fødevareproducenterne. Vi vil i projektet udvikle en række prototyper ved brug af vores spraytørrer for dermed at kunne evaluere holdbarheden og andre egenskaber, inden formuleringen af det endelige produkt fastlægges, siger specialist Hanne Bjørn Høiby.

Stort potentiale
Chromologics forventer meget af samarbejdet med Teknologisk Institut:

- Efter projektets afslutning forventer vi at stå med en stabil farve i en pulverversion, som vi kan introducere på markedet. Det er helt afgørende for udviklingen af vores virksomhed, slutter Anders Ødum.

Projektet er støttet af Innovationsfonden og forventes at være afsluttet i juni 2020.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Ny Kohberg-direktør lover hurtige sorte tal

Kigger på sortiment, produktion og logistik

Coop leder igen efter de bedste lokale varer

Delika ramt af metal i kylling

Ugens grin: Forvirret lærling

Legesyge ølfolk bag Årets danske Ølnyhed

200 mejerifolk vil opdateres på ny forskning

Nyhedsbrev

Sådan overlever fødevarebranchen med bæredygtighed

Man er nødt til at tro på det, fastslog en stribe fødevarefolk

Online Avis Arkiv

Kæmpekoncern vil have fat i danske veganere

Fagfolk deler viden ud om sunde fødevarer

Solstrålehistorie: Hun har reddet ny emballagekomet

Årets Food Innovator Award gik til kvinden bag bæredygtig omlægning

Stigende råvarepriser gør ondt på fiskefabrik

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Mange flere vil være kokke eller tjenere

- Jeg kniber mig selv i armen, siger direktør

Her brygger de en hyldest til Jan Mølby

Laksefabrik med nyt millionoverskud

Anklager kræver milliardbøde til Carlsberg i tysk kartelsag

Cateringbranchen opruster med ny forening

Naturli' Foods vil indtage USA

Satser på at sælge over en million produkter det første år

Fødevarevirksomheder går i kamp for bæredygtighed

Dansk ølrekord med røde myrer og lyserøde prutter

Sidste år kom 1.825 nye øl på markedet

1

Hospitalskøkken har hakket 50 procent af madspildet

Vingård klar med nyt madmarked

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Ægtepar tjener millioner på Aarhus Street Food

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Kadeau vil sælge smørrebrød ved Hammershus

Ny fabrik: Aller Aqua vil bruge 100 millioner kroner

En times Schulstad-produktion ramt af mug

Arla vil igen lancere 15 nye økoprodukter

Sådan skal dansk gastronomi styrkes

Bryghus bruger fem millioner på udvidelse

Arla klar med klimaplan, der omfatter 70 mejerier

Frilandsmedister ramt af salmonella

Kassen tom i konkursramt tyggegummifirma

Sjællandsk bryghus på kanten af konkurs

Korrosion: Leverpostej kaldt tilbage

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Politikere på besøg hos RPC Superfos: Ja tak til en mere nuanceret plastdebat

Sig det med æblekage

Generationsskifte i EL:CONs termograferingsafdeling

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

HOPE får bæredygtige og eksklusive poser fra Scanlux Packaging

Krympeskive RLK 608 fra RINGSPANN

Saint-Gobain bidrager til Swecos DGNB guld-certificering

Hvordan går leverandørstyring og bæredygtighed hånd i hånd?

Wila A/S ansætter save- og lagermedarbejder

Gratis download af e-paper: Den adaptive maskine

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Guldpakken - Messeudstyr

Enkel integration af små nyttige tools i din Siemens HMI-konfiguration

Ara-el præsentere F400 væg monteret stikkontakt til tunnel ventilatorer

RASCH forhandles af Salicath ApS

KE Fibertec vinder UdviklingVejens Erhvervspris 2019

Ny autoriseret distributør for Ingersoll Rand i Danmark

PRO-CONSULT skaffer direkte erstatning for udgået Ring luftblæseren

Spar på vandet

Logistik på hjul kan lette mange processer for kædebutikkerne

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos...

Der er fuld gang i den på vores stand på Transport 2019!

Reparation og Service af transmissioner, pumper og procesudstyr

Hvad kan vi gøre for dig ?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Send til en kollega

0.18