23948sdkhjf

Her er Danmarks første genbrugsøl

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Gammelt brød erstatter bygmalt

Det er ingen helt almindelig øl, der i disse dage bliver tappet på Aarhus Universitet. Faktisk er det den første danske ale, hvor gammelt brød erstatter den bygmalt, som normalt bruges til produktion af øl.

Ingeniørstuderende står bag det, som universitetet selv kalder "Danmarks første genbrugsøl brygget med det nyeste teknologiske udstyr på overskudsbrød fra bagerier".

- Ingeniørmæssigt har det været en kompleks opgave at lave en velsmagende genbrugsøl, og det er nok også den vigtigste forklaring på, at endnu ingen bryggerier herhjemme har forsøgt sig med det endnu," siger Henrik Jul Topholm, ingeniørstuderende på Aarhus Universitet.

Fordi brødets nøjagtige sammensætning af ingredienser er uklar, stiller det store krav til håndteringen af den enzymatiske omdannelse af hveden og den efterfølgende fermentering, forklarer han.

- Ølbrygning er en biologisk proces, og der skal så lidt til, for at den slår fejl. Vi vil gerne have fuld kontrol og styre både gæringsprocesser og enzymreaktioner med meget stor nøjagtighed. Som ingeniører skal vi vide, hvad vi gør og sætte alting på formel, så vi kan genskabe det gode resultat i laboratoriet, hvis vi ønsker det. Det er ret afgørende for den videnskabelige kvalitet bag ølfremstillingen, siger Henrik Jul Topholm.

Den nye genbrugsøl er fremstillet i Bryghuset på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet på et specialbygget anlæg og i gæringstanke, der gør det muligt at gennemføre forskellige avancerede tekniske analyser undervejs i processen.

En helt særlig smagsprofil
I bryghuset kan de studerende blandt andet overvåge og analysere temperatur, tid, tryk, enzymudnyttelse, karbonering, ph-værdi, alkoholprocent og sukkersammensætning. Og netop denne detaljeringsgrad har gjort det muligt at fremstille genbrugsøllen.

- Vi er rigtig godt tilfredse med resultatetet. Øllen har fået nøjagtig den smags- og aromaprofil, vi har ønsket os, siger Jacob Rosholm Mortensen, der også er ingeniørstuderende på Aarhus Universitet.

I første batch har de studerende brygget 130 liter genbrugsøl og dermed bevist, at det kan lade sig gøre at producere velsmagende øl i pilotskala på gamle brødrester.

Resultatet er blevet vurderet af øl-kenderen Niels Buchwald, som er civilingeniør og brygmester ved Aarhus Bryghus:

- Når man brygger en traditionel øl, bruger man som regel korn, der er maltet. Det kan man ikke, når man bruger gammelt brød, og man kan heller ikke give øllet karakter fra ristningen af korn. Derfor er det en øl, som er meget ren i smagen, og hvor man fornemmer brødet i aromaprofilen, siger han.

Mindre madspild
De studerende håber, at de nu kan vise en vej for andre bryggerier i retning af mere genbrug.

- Der går rigtig meget mad til spilde hver eneste dag, og brød er noget af det, vi hyppigst kasserer. Derfor har det været vigtigt for os at vise, at det faktisk godt kan lade sig gøre at opgradere det til et højværdiprodukt. Det kan forhåbentligt inspirere både mikrobryggerier og større spillere, siger Jacob Rosholm Mortensen.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Defco-familie får lov at blive efter salg

Virksomhederne er klar til besøg, men folkeskolerne kommer ikke

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Arla skal have ny kommunikationsdirektør

Smør, mælk og marcipanbrød på toppen af dansk imageliste

Nyhedsbrev

15.109 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Konkursramt pålægsfabrik er reddet

Online Avis Arkiv

Venner er hoppet med på ginvognen

København styrker sin ambitiøse mad-indsats

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlig fiskehandler

Ugens grin: Lønforhøjelsen gav bagslag

Fiskefirma afsløret i omfattende fusk

Messe byder på topkokkedyst

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Carlsberg overgår nu storebror Heineken i evnen til tjene penge

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Arla scorer kassen på Starbucks-aftale

Food Festival igen klar med Branchefredag

Verdensnyhed: Nu bliver græs til mad i Skive

Carlsberg kan ikke matche den perfekte sommer i Vesteuropa

Carlsberg øger salget efter stor fremgang i Kina og Vietnam

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Ticans nye direktør har brug for flere ansatte

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

Budweiser giver vokseværk hos verdens største bryggeri

SF vil forbyde fransk delikatesse: Det er barbarisk

Kinesisk eksport-bøvl: Danish Crown fyrer på griseslagteri

Danish Crown henter ny CFO hos Ecco

Ny, stor fødevarekonference på Københavns Universitet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

inmsystems A/S styrker IT-sikkerheden med ISO27001

Støbning af produkter i gummi (f.eks. i EPDM og Silikone)

Studerende på Aarhus Maskinmesterskole får 70 % mere plads til projekter

TYTAN gruppeafbrydere kan nu fås hos Ara-El

Bliver selvscanning en succes?

EL:CON indgår serviceaftale med Fitness World på landsplan

Hvordan adskiller Deep Learning sig fra traditionel vision

Ny uddannelsesgeneral til IPW Systems

Skandinaviens største online-udvalg af bælge

Thybotech ApS øger levetiden med termisk påsprøjtet hårdmetal på pumpeaksler.

International FOOD Contest får betydelig international opmærksomhed

Startkit til din messestand

ZF Danmark er en del af ZF Group et af de største firmaer i verden

Revolutionerende design indenfor industriel HMI

Klimavenlige løsninger, der betaler sig

Kom til håndværkerfest i Aarhus!

Tag med Huxi på jagt efter potentialerne i sydjysk erhvervsliv.

Blockchain for fødevarer SMV´er

Den rigtige brik passer ikke altid i puslespillet

SuperTrak tager batch-size-one til metalindustrien.

Palletering af stål profiler hos Ib Andresen Industri

Du går aldrig galt i byen med classic-line by DENIOS

Controlflex Kobling fra Schmidt-Kupplung

Webinar: Maskindirektivets krav til CE-mærkning

Solar angriber markedet for mekanik og teknik

Send til en kollega

0.162