23948sdkhjf

Ejerledelse til salg: Slip roret før du slipper virksomheden

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

En af de vanskeligste opgaver i årene op imod et generationsskifte er at vænne sig til at andre skal tage beslutningerne

– Når man har arbejdet i døgndrift og truffet alle beslutningerne selv i op mod tredive år, er det næsten umuligt at give slip. Men det er nødvendigt. Mange vil tilmed opleve, at det er en lettelse, der giver mere tid at trimme virksomheden, så den er klar til at blive solgt eller gå videre med et yngre familiemedlem i spidsen, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

At trække sig lidt tilbage fra den daglige ledelse og lade medarbejderne stå for en større del af den daglige drift og kontakten til kunderne er noget af det, som det andet inspirationsark i Dansk Håndværks serie om generationsskifte fokuserer på. Ejerlederen skal i stedet bruge tid på rådgivning hos advokat, revisor, organisation eller erhvervshusene og samtidig sørge for at skabe dokumentation for virksomheden og dens arbejde.

– For at det bliver en succes, er det vigtigt, at man går i gang med planen mindst fem år før skiftet. Det er ikke sikkert, at man behøver så lang tid, men det ved man først, når man har gjort sig klart, hvilke ændringer der er nødvendige. Derfor er det første, man skal gøre, at lave en tidsplan for de forskellige opgaver, forklarer arbejdsgiverdirektøren.

Gør virksomheden selvkørende
Den anden konkrete opgave er at flytte sig selv ud af rollen som nøglefigur i virksomheden.

– Hvis fremmede skal kunne tage over, er det vigtigt, at firmaet kan fungere uden, at man selv er til stede i døgndrift. Både i forhold til kunder og ikke mindst overfor medarbejderne.

– De fleste ejerledere er vant til, at det er dem – og stort set kun dem – der træffer beslutningerne. Men erfarne og dygtige ansatte kan ofte overtage ansvaret, hvis man arbejder på det. Og ofte er de dygtigere, end man tror, når de ved, at det nu er dem, der har ansvaret for bestemte opgaver. Det er faktisk noget, mange ejerledere bør overveje, uanset om man sigter på et salg.

Den tid, der bliver til rådighed, bør blandt andet bruges på at lave systemer, så virksomhedens kunder, opgaver, arbejdsform og ikke mindst fysiske og immaterielle aktiver bliver registreret. På den måde kan ejeren dokumentere, hvad det er man sælger, og hvad der eventuelt ikke skal med i handlen.

5 gode råd om arbejdet op til generationsskifte

Kom i gang i god tid og lav en plan
Mindst fem år før generationsskiftet bør man lave en konkret plan over opgaverne før overdragelsen. Den inkluderer eksempelvis eventuelle ændringer i virksomhedens finansiering, virksomhedens selskabsform, delegering af ledelsesopgaver, indsamling og dokumentation af virksomhedens viden, knowhow, kundegrundlag og daglige arbejdsform. Opgaverne sættes ind i en tidsplan, for hvornår hver del af de konkrete opgaver, afsøgning af købergrundlag, nødvendige ændringer i virksomheden og konkrete salgsforhandlinger bør starte og være afsluttet.

Bruge alle muligheder for videnshjælp
Det kan virke uoverskueligt at lægge sådan en plan, men når man begynder, gør det netop opgaven langt mere overskuelig. Og der er langt mere hjælp at få, end de fleste er klar over. Man bør søge rådgivning fra sin revisor, sit erhvervshus, sin arbejdsgiverorganisation og advokat samt bruge den viden, en række rådgivere stiller gratis til rådighed via internettet.

  • Find den rigtige – og realistiske – pris Ejerledere i mindre virksomheder overvurderer ofte værdien af virksomheden. Et nøgternt syn fra starten gør ikke alene salget lettere – det kan også være med til at klargøre områder, hvor en indsats kan øge værdien for en kommende køber. Når det konkrete salg nærmer sig, bør man i samarbejde med for eksempel revisor være meget realistisk i forhold til, hvor meget virksomheden er værd. Her er de nævnte forberedelser meget værd.
  • Få dig selv ud af nøglerollen i virksomhedens ledelse Har man lavet tankeeksperimentet med, at man selv er væk fra virksomheden i en lang periode, som vi beskrev i det første inspirationsark, ved man, hvor der skal sættes ind i forhold til de problemer, en ny ejer vil stå overfor.
  • Få dig selv ud af nøglerollen i forhold til kunder Ligger kontakten og troværdigheden i forhold til kunderne – eller blot virksomhedens kernekunder – hos en selv, er det svært for andre at overtage uden at miste omsætning og værdi. Medarbejderne skal derfor i højest mulig grad gøres selvkørende og samtidig blive virksomhedens ansigt udadtil.
  • Samle oplysninger, så alle væsentlige ting er dokumenteret Det gør det muligt for køber at videreføre firmaet – og det gør det samtidig lettere for køber at få ja til eventuel finansiering. Medarbejderne skal selv kunne finde de rigtige oplysninger og vælge den rigtige løsning. Og de skal vide, hvem der træffer beslutninger om hvad.
  • Forbered salget ved eventuelt at lade virksomheden overgå til selskabsform En ny, udefrakommende køber har langt lettere ved at overtage et konkret selskab (ApS eller A/S) end en lidt diffus størrelse, som en personligt ejet virksomhed. Det gælder både i forhold til, hvilke aktiver man reelt køber, men også i forhold til finansiering og så videre.

Læs også: En udfordring, der ikke kommer igen

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
2

Restaurantkæde får bøde for genbrug i salatbaren

To danske restauranter er blandt verdens fem bedste

De danske restauranter Noma og Geranium placerer sig blandt verdens fem bedste restauranter ved prisuddeling

Turismechef: Maden lokker turister til vores lille land

Det er særligt vigtigt for Danmark, når danske restauranter markerer sig internationalt, mener VisitDenmark

Direktørdatter overtager styringen af Harboes Bryggeri

Efter et år med økonomisk tab i Harboes Bryggeri forlader den mangeårige direktør Bernhard Griese sin post

Milliardær har brugt 65 millioner på ny toprestaurant

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Nyhedsbrev

15.078 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Årets lokale varer kåret: Tangchips, kombucha og flødeboller til tops

Online Avis Arkiv

EU-madpoliti: Chokodrik og smøreost er anderledes i Danmark

Et produkt kan fremstå som næsten - eller helt - det samme, men indholdet varierer fra EU-land til EU-land

Priserne på danske fødevarer er de højeste i EU

Chokoladefabrik satser på nyheder

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Domino's klar igen med ny ejer

1

Syge emballage-ansatte: Virksomheden svigtede os

Marel gearer sig til øget vækst

Ugens grin: Dystre udsigter

Konkurrence giver billigere økovarer i indkøbskurven

De satser millioner på grønlandsk smeltevand som gourmetoplevelse

Erstatningskrav: Småkagekrig raser videre

Danske fødevarevirksomheder brager frem i Rusland trods embargo

- Vi gambler med fødevaresikkerheden

Hidtil bedste regnskab fra kartoffelmelfabrik

Ørbæk Bryggeri vil tredoble salget

Kæmpeinvestering skal løfte takeaway-komet

Foss klar med 10.000 nye kvadratmeter

Slagtere fjollede fridagen væk

Endnu en ny direktør i Dansk Erhverv

Cateringfirma dropper lille køkken

Nyt, fynsk ølsamarbejde

55 millioner kødbakker bliver miljøvenlige

Ny sukkerboss i Nakskov

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Hent din fribillet til DiaLabXpo – helt gratis

Driftsprincippet er den afgørende faktor - TÜV Süd

SMC's europæiske markedsandel vokser

Ole Gregers Jensen fejrer 25 års jubilæum hos EL:CON

Olie/luft køler Type OAC fra KTR

Nemt overblik over alle myndighedskrav med Akustikguiden

Forhandlere søges!

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Elastiske fødevaregodkendte PU remme fra Forbo Siegling

Safirglas, det hårde glas - næsten ligeså hårdt som diamant

Fem anbefalinger fra robotindustrien skal skabe 25.000 job i 2025

Sommerudflugt til Gram Slot

Forøget effektivitet hos Unicon med hjælp fra AMCS

Plastbøtte til mikrobølgeovn kan mindske madspild

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Overvågning og styring af forsyningslinien

Flavour trends 2019

Involvering af medarbejderne gav succes med ny UR-robotarm

Trelleborg udvider LSR-fabrik i Bulgarien

Vækst i SMC’s europæiske markedsandel

Tick Cad søger sælger med teknisk forståelse

Al den plast, du ikke kan se på stranden, er et stigende miljøproblem

Bestilt onsdag og leveret i Holland fredag morgen...

Svanemærket industrivask er mere miljøvenlig end at vaske i almindelige vas...

Send til en kollega

0.173