23948sdkhjf

3D-print hjalp med dansk succes ved kokke-VM

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Kenneth Toft-Hansen er overrasket over kvaliteten

Da den danske stjernekok Kenneth Toft-Hansen tog førstepladsen ved det netop overståede kokke-VM i Lyon, Bocuse d’Or, var en af hemmelighederne bag hans succes nogle unikke, 3D-printede forme, som han brugte til at skabe sit helt eget gastronomiske udtryk

Både under finalen i Lyon og ved EM i Torino sidste år gjorde Kenneth Toft-Hansen brug af en række 3D-printede forme, som blev udviklet i samarbejde med Teknologisk Institut og printet på instituttets avancerede 3D-printere.

- Ideen til at bruge 3D-print i retterne opstod oprindeligt ved, at vi gerne ville lave naturlige udtryk, og her er det fede ved 3D-print, at alt er muligt. Så hvis jeg kan tænke det, kan Teknologisk Institut lave det, og det betyder, at jeg kan få endnu mere personlighed ind i retterne. Samtidig har Teknologisk Institut givet sparring på, hvordan tingene kan lade sig gøre, og det har været en stor hjælp, da det har betydet, at jeg kun skal tænke på maden, mens de tænker på den færdige løsning, fortæller Kenneth Toft-Hansen.

Papirtynde lag
Ved 3D-print bygges produktet op af papirtynde lag, der med laser-svejsning lægges på et lag ad gangen ud fra CAD-modeller, som skabes i en computer. 3D-print gør det muligt at lave avancerede og naturlige former, som ikke kan produceres på traditionel vis.

Formene til Bocuse d’Or blev udviklet i tæt samarbejde med 3D-printspecialister på Teknologisk Institut, som har arbejdet med teknologien i 30 år - primært med henblik på at udvikle 3D-print til industrielt brug. Kenneth Toft-Hansens retter var tilberedt under temaet Flora Danica efter de klassiske opslagsværker om danske blomster og planter.

- Det er noget helt andet at arbejde med naturlige, organiske former, da det stiller store krav til designernes modelleringsevne. Derfor har det været fantastisk at arbejde sammen med en passioneret mand som Kenneth, der både har klare visioner og formår at formidle sine ideer, og det har været en spændende udfordring til at imødekomme hans ønsker, siger Thor Bramsen, seniorkonsulent på Teknologisk Institut.

Tre nye typer af forme
Ved Bocuse d’Or-finalen i Lyon præsenterede Kenneth Toft-Hansen tre nye typer af forme, som enten var 100 procent 3D-printede eller skabt ud fra 3D-printede forlæg. Den 3D-printede form spillede en meget prominent rolle, idet den gav et unikt udtryk til den skaldyrsmousse – en chartreuse - som var selve hjertet i forretten. Fordelen ved den 3D-printede form er, at den kan skilles ad i flere dele, så maden ikke ødelægges ved udpakningen, og moussen blev i øvrigt pakket ud af formen lige foran dommerne.

Ud over chartreuse-formen blev der brugt 3D-printede forlæg til forrettens elegante jordskokchips samt den naturtro rødbederose, der ledsagede hovedretten. Kenneth Toft-Hansen selv var enormt tilfreds med de 3D-printede forme, og selv om han har arbejdet med teknologien i flere år, bliver han stadig overrasket over, hvad der er muligt:

- Det overraskede mig, at den rødbederose med naturligt tegnede blade, som vi arbejdede længe på til finalen i Bocuse d’Or, kom ud så perfekt, som den gjorde - for når man laver den slags støbeforme, er der rigtig meget, man skal være opmærksom på. Men med 3D-print er man nødt til at lægge sine begrænsninger fra sig, for det, der ikke kunne lade sig gøre tidligere, kan lade sig gøre nu, konstaterer den danske VM-vinder.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Beiers chokolader hårdt ramt af solen

Landmad.dk får comeback

Toms Gruppen mistede næsten 10 millioner

Sultne kinesere sender slagterier på overarbejde i påsken

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Søstjerner kan blive næste ingrediens i fiskeolie-piller

Nyhedsbrev

Skagenfood: Salget steg, men overskuddet faldt

Online Avis Arkiv

Bryghus giver bærproducent store drømme

København lancerer ny, ambitiøs fødevarestrategi

Forkerte kerner endte i hvidkålssalat

Medie: Dagrofa har tabt over 600 millioner

- Det koster at rydde op, siger ny topchef

Valsemøllen er på opkøbsjagt

Mille Food på vej med tre nye produkter

Hungry.dk satser på hurtigt at overhale Just Eat

Ugens grin: Utilfredsstillende indsats

Årets første danske jordbær på hylderne i dag

De mange solskinstimer i april har skudt gang i den danske jordbærsæson

Kartoffelimperium får ny mand i front

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Stryhns debuterer som øko-producent

Ny aftale på plads for slagteriet på Bornholm

Kølevirksomhed investerer millioner

Crowdfunding: Halv million til Vilsund Blue på 21 minutter

Hov - der var gluten i glutenfri fisk

Nyt food cluster er en realitet

Sildekrig: Fyn og Bornholm strides om ’Christiansø’

Sushi-kæde lukker for at redde havet

Mayonnaise ramt af skimmelvækst

Økologiske marker fylder snart lige så meget som Fyn

Ris med risiko for insekter

Appetit på yoghurt og ost trækker salget op

Kaffekædestifter køber investorer ud

FødevareBanken og Thise Mejeri slår pjalterne sammen

Øko-salg vokser i dobbelt tempo i Rema 1000

Delika ramt af metal i kylling

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

TriVision skaber nye muligheder på det Norske marked

Nye krav om kemihåndtering: det betyder de for dig

Relæer fra FINDER

ALPMA forhandles af Salicath ApS

Camatek ApS udvider maskinparken

Se hvad Kärchers SGV dampsugere kan gøre for dig !

Hop op i HCS lastbilen og besøg BIO CITY

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny svingkran efter påske?

Key Account Manager, der brænder for løsningssalg, søges til gazelle virksomhed

Spændende foredrag og generalforsamling i Nordjysk FødevareErhverv

Gratis webinar: Få et større overskud ved hjælp af en cloud-baseret løsning til ruteoptimering

User Management Component i Siemens TIA-portal V15

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Har du brug for en robust statisk glidestangsvægt?

Filterteknik A/S er blevet AAA-ratet

EOT Electronics of Tomorrow

Ara-El ApS: Finder Serie 67 relæer

Standarder og lovgivning – hvordan hænger det sammen?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

KJV og Flextek inviterer til EMO messe

Branchen samles i Odense den 7. juni

Flangekoblinger til forbrændingsmotorer

SERVI DORYL forhandles af Salicath ApS

Send til en kollega

0.166