23948sdkhjf

Fødevaresikkerhed: Institut klar med nye teknologier

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Håndsrækning til mejerier, bryggerier og pålægsproducenter

Den danske fødevareindustris fokus på fødevaresikkerhed har ført til en øget efterspørgsel på nye metoder til hurtig og præcis identifikation af mikroorganismer. Derfor har Teknologisk Institut i Aarhus netop oprustet med to nye teknologier til identifikation af mikroorganismer: MALDI-TOF Biotyper og MinION-sekventering.

Metoderne er ifølge instituttet stærke værktøjer til hurtigt at identificere årsagen til hygiejneproblemer. Uanset om der er tale om uønsket forurening af en produktion eller identifikation af en velkommen fermenteringsflora - for eksempel i forbindelse med fermentering af ost, øl og yoghurt - vil metoderne hurtigt kunne identificere og karakterisere mikroorganismerne.

MALDI-TOF Biotyper kan i løbet af 10 minutter give et præcist svar på, hvilken mikroorganisme der er tale om.

- I forhold til andre typer mikrobiel identifikation er teknologien lynhurtig og relativt billig, men der kræves typisk ”rene” kolonier, hvor der kun er én mikroorganisme til stede. Metoden kan således med fordel bruges i forbindelse med atypiske kolonier ved kimtalsbestemmelser fra f.or eksempel procesvand eller de færdige produkter, forklarer Peter Lüttge Jordal, der er ph.d. på Teknologisk Institut.

Den anden nye nye teknologi, MinION-sekventering af dna, kan håndtere komplekse prøver, hvor mange forskellige mikroorganismer er til stede på samme tid. Metoden er p.t. under indkøring i Instituttets laboratorier:

En game changer
- Der sker en revolution i analysetid inden for dna-sekventering af mikroorganismer. Dna-sekventering af komplekse prøver har tidligere været tungt, dyrt og tidskrævende. MinION-sekventering bliver en game changer, der med langt større fleksibilitet kan give svar fra dag til dag, fortæller Søren Kahns, seniorkonsulent og ph.d på Teknologisk Institut.

Tilsammen udgør de to teknologier en hurtig og stærk håndsrækning til virksomheder, der arbejder med styring og kontrol af mikroorganismer i fødevareproduktion, påpeger Teknologisk Institut.
.
De to specialister ser især muligheder for at bruge de nye metoder på bryggerier, i mejeribranchen, hos pålægsproducenter samt i ingrediensvirksomheder. Det vil især gælde udfordringer inden for mikrobiologisk produktudvikling, fødevaresikkerhed, renhedstjek eller kildesporing af problematiske mikroorganismer.

- Vi rådgiver om, hvilke af de nye teknologier der er bedst egnet alt efter problemstilling. Derudover har vi på Teknologisk Institut konsulenter, der kan rådgive om målrettede hygiejniske tilpasninger i produktionen og/eller fødevaren for at mindske risikoen for forurening og vækst af mikroorganismer, nævner Søren Kahns.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Beiers chokolader hårdt ramt af solen

Landmad.dk får comeback

Toms Gruppen mistede næsten 10 millioner

Sultne kinesere sender slagterier på overarbejde i påsken

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Søstjerner kan blive næste ingrediens i fiskeolie-piller

Nyhedsbrev

Skagenfood: Salget steg, men overskuddet faldt

Online Avis Arkiv

Bryghus giver bærproducent store drømme

København lancerer ny, ambitiøs fødevarestrategi

Forkerte kerner endte i hvidkålssalat

Medie: Dagrofa har tabt over 600 millioner

- Det koster at rydde op, siger ny topchef

Valsemøllen er på opkøbsjagt

Mille Food på vej med tre nye produkter

Hungry.dk satser på hurtigt at overhale Just Eat

Ugens grin: Utilfredsstillende indsats

Årets første danske jordbær på hylderne i dag

De mange solskinstimer i april har skudt gang i den danske jordbærsæson

Kartoffelimperium får ny mand i front

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Stryhns debuterer som øko-producent

Ny aftale på plads for slagteriet på Bornholm

Kølevirksomhed investerer millioner

Crowdfunding: Halv million til Vilsund Blue på 21 minutter

Hov - der var gluten i glutenfri fisk

Nyt food cluster er en realitet

Sildekrig: Fyn og Bornholm strides om ’Christiansø’

Sushi-kæde lukker for at redde havet

Mayonnaise ramt af skimmelvækst

Økologiske marker fylder snart lige så meget som Fyn

Ris med risiko for insekter

Appetit på yoghurt og ost trækker salget op

Kaffekædestifter køber investorer ud

FødevareBanken og Thise Mejeri slår pjalterne sammen

Øko-salg vokser i dobbelt tempo i Rema 1000

Delika ramt af metal i kylling

"Dansk Kalv" skal være bæredygtig

Nyt bryghus lader Facebook-følgere få indflydelse

Se alle Medlemmernes egne nyheder

TriVision skaber nye muligheder på det Norske marked

Nye krav om kemihåndtering: det betyder de for dig

Relæer fra FINDER

ALPMA forhandles af Salicath ApS

Camatek ApS udvider maskinparken

Se hvad Kärchers SGV dampsugere kan gøre for dig !

Hop op i HCS lastbilen og besøg BIO CITY

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

Ny svingkran efter påske?

Key Account Manager, der brænder for løsningssalg, søges til gazelle virksomhed

Spændende foredrag og generalforsamling i Nordjysk FødevareErhverv

Gratis webinar: Få et større overskud ved hjælp af en cloud-baseret løsning til ruteoptimering

User Management Component i Siemens TIA-portal V15

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Har du brug for en robust statisk glidestangsvægt?

Filterteknik A/S er blevet AAA-ratet

EOT Electronics of Tomorrow

Ara-El ApS: Finder Serie 67 relæer

Standarder og lovgivning – hvordan hænger det sammen?

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Dagsprisen på Gaspoint Nordic

KJV og Flextek inviterer til EMO messe

Branchen samles i Odense den 7. juni

Flangekoblinger til forbrændingsmotorer

SERVI DORYL forhandles af Salicath ApS

Send til en kollega

0.192