23948sdkhjf

Fødevaresikkerhed: Institut klar med nye teknologier

Håndsrækning til mejerier, bryggerier og pålægsproducenter
Den danske fødevareindustris fokus på fødevaresikkerhed har ført til en øget efterspørgsel på nye metoder til hurtig og præcis identifikation af mikroorganismer. Derfor har Teknologisk Institut i Aarhus netop oprustet med to nye teknologier til identifikation af mikroorganismer: MALDI-TOF Biotyper og MinION-sekventering.

Metoderne er ifølge instituttet stærke værktøjer til hurtigt at identificere årsagen til hygiejneproblemer. Uanset om der er tale om uønsket forurening af en produktion eller identifikation af en velkommen fermenteringsflora - for eksempel i forbindelse med fermentering af ost, øl og yoghurt - vil metoderne hurtigt kunne identificere og karakterisere mikroorganismerne.

MALDI-TOF Biotyper kan i løbet af 10 minutter give et præcist svar på, hvilken mikroorganisme der er tale om.

- I forhold til andre typer mikrobiel identifikation er teknologien lynhurtig og relativt billig, men der kræves typisk ”rene” kolonier, hvor der kun er én mikroorganisme til stede. Metoden kan således med fordel bruges i forbindelse med atypiske kolonier ved kimtalsbestemmelser fra f.or eksempel procesvand eller de færdige produkter, forklarer Peter Lüttge Jordal, der er ph.d. på Teknologisk Institut.

Den anden nye nye teknologi, MinION-sekventering af dna, kan håndtere komplekse prøver, hvor mange forskellige mikroorganismer er til stede på samme tid. Metoden er p.t. under indkøring i Instituttets laboratorier:

En game changer
- Der sker en revolution i analysetid inden for dna-sekventering af mikroorganismer. Dna-sekventering af komplekse prøver har tidligere været tungt, dyrt og tidskrævende. MinION-sekventering bliver en game changer, der med langt større fleksibilitet kan give svar fra dag til dag, fortæller Søren Kahns, seniorkonsulent og ph.d på Teknologisk Institut.

Tilsammen udgør de to teknologier en hurtig og stærk håndsrækning til virksomheder, der arbejder med styring og kontrol af mikroorganismer i fødevareproduktion, påpeger Teknologisk Institut.
.
De to specialister ser især muligheder for at bruge de nye metoder på bryggerier, i mejeribranchen, hos pålægsproducenter samt i ingrediensvirksomheder. Det vil især gælde udfordringer inden for mikrobiologisk produktudvikling, fødevaresikkerhed, renhedstjek eller kildesporing af problematiske mikroorganismer.

- Vi rådgiver om, hvilke af de nye teknologier der er bedst egnet alt efter problemstilling. Derudover har vi på Teknologisk Institut konsulenter, der kan rådgive om målrettede hygiejniske tilpasninger i produktionen og/eller fødevaren for at mindske risikoen for forurening og vækst af mikroorganismer, nævner Søren Kahns.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079