23948sdkhjf

Fødevaresikkerhed: Institut klar med nye teknologier

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Håndsrækning til mejerier, bryggerier og pålægsproducenter

Den danske fødevareindustris fokus på fødevaresikkerhed har ført til en øget efterspørgsel på nye metoder til hurtig og præcis identifikation af mikroorganismer. Derfor har Teknologisk Institut i Aarhus netop oprustet med to nye teknologier til identifikation af mikroorganismer: MALDI-TOF Biotyper og MinION-sekventering.

Metoderne er ifølge instituttet stærke værktøjer til hurtigt at identificere årsagen til hygiejneproblemer. Uanset om der er tale om uønsket forurening af en produktion eller identifikation af en velkommen fermenteringsflora - for eksempel i forbindelse med fermentering af ost, øl og yoghurt - vil metoderne hurtigt kunne identificere og karakterisere mikroorganismerne.

MALDI-TOF Biotyper kan i løbet af 10 minutter give et præcist svar på, hvilken mikroorganisme der er tale om.

- I forhold til andre typer mikrobiel identifikation er teknologien lynhurtig og relativt billig, men der kræves typisk ”rene” kolonier, hvor der kun er én mikroorganisme til stede. Metoden kan således med fordel bruges i forbindelse med atypiske kolonier ved kimtalsbestemmelser fra f.or eksempel procesvand eller de færdige produkter, forklarer Peter Lüttge Jordal, der er ph.d. på Teknologisk Institut.

Den anden nye nye teknologi, MinION-sekventering af dna, kan håndtere komplekse prøver, hvor mange forskellige mikroorganismer er til stede på samme tid. Metoden er p.t. under indkøring i Instituttets laboratorier:

En game changer
- Der sker en revolution i analysetid inden for dna-sekventering af mikroorganismer. Dna-sekventering af komplekse prøver har tidligere været tungt, dyrt og tidskrævende. MinION-sekventering bliver en game changer, der med langt større fleksibilitet kan give svar fra dag til dag, fortæller Søren Kahns, seniorkonsulent og ph.d på Teknologisk Institut.

Tilsammen udgør de to teknologier en hurtig og stærk håndsrækning til virksomheder, der arbejder med styring og kontrol af mikroorganismer i fødevareproduktion, påpeger Teknologisk Institut.
.
De to specialister ser især muligheder for at bruge de nye metoder på bryggerier, i mejeribranchen, hos pålægsproducenter samt i ingrediensvirksomheder. Det vil især gælde udfordringer inden for mikrobiologisk produktudvikling, fødevaresikkerhed, renhedstjek eller kildesporing af problematiske mikroorganismer.

- Vi rådgiver om, hvilke af de nye teknologier der er bedst egnet alt efter problemstilling. Derudover har vi på Teknologisk Institut konsulenter, der kan rådgive om målrettede hygiejniske tilpasninger i produktionen og/eller fødevaren for at mindske risikoen for forurening og vækst af mikroorganismer, nævner Søren Kahns.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Defco-familie får lov at blive efter salg

Virksomhederne er klar til besøg, men folkeskolerne kommer ikke

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Arla skal have ny kommunikationsdirektør

Smør, mælk og marcipanbrød på toppen af dansk imageliste

Nyhedsbrev

15.109 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Konkursramt pålægsfabrik er reddet

Online Avis Arkiv

Venner er hoppet med på ginvognen

København styrker sin ambitiøse mad-indsats

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlig fiskehandler

Ugens grin: Lønforhøjelsen gav bagslag

Fiskefirma afsløret i omfattende fusk

Messe byder på topkokkedyst

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Carlsberg overgår nu storebror Heineken i evnen til tjene penge

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Arla scorer kassen på Starbucks-aftale

Food Festival igen klar med Branchefredag

Verdensnyhed: Nu bliver græs til mad i Skive

Carlsberg kan ikke matche den perfekte sommer i Vesteuropa

Carlsberg øger salget efter stor fremgang i Kina og Vietnam

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Ticans nye direktør har brug for flere ansatte

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

Budweiser giver vokseværk hos verdens største bryggeri

SF vil forbyde fransk delikatesse: Det er barbarisk

Kinesisk eksport-bøvl: Danish Crown fyrer på griseslagteri

Danish Crown henter ny CFO hos Ecco

Ny, stor fødevarekonference på Københavns Universitet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

inmsystems A/S styrker IT-sikkerheden med ISO27001

Støbning af produkter i gummi (f.eks. i EPDM og Silikone)

Studerende på Aarhus Maskinmesterskole får 70 % mere plads til projekter

TYTAN gruppeafbrydere kan nu fås hos Ara-El

Bliver selvscanning en succes?

EL:CON indgår serviceaftale med Fitness World på landsplan

Hvordan adskiller Deep Learning sig fra traditionel vision

Ny uddannelsesgeneral til IPW Systems

Skandinaviens største online-udvalg af bælge

Thybotech ApS øger levetiden med termisk påsprøjtet hårdmetal på pumpeaksler.

International FOOD Contest får betydelig international opmærksomhed

Startkit til din messestand

ZF Danmark er en del af ZF Group et af de største firmaer i verden

Revolutionerende design indenfor industriel HMI

Klimavenlige løsninger, der betaler sig

Kom til håndværkerfest i Aarhus!

Tag med Huxi på jagt efter potentialerne i sydjysk erhvervsliv.

Blockchain for fødevarer SMV´er

Den rigtige brik passer ikke altid i puslespillet

SuperTrak tager batch-size-one til metalindustrien.

Palletering af stål profiler hos Ib Andresen Industri

Du går aldrig galt i byen med classic-line by DENIOS

Controlflex Kobling fra Schmidt-Kupplung

Webinar: Maskindirektivets krav til CE-mærkning

Solar angriber markedet for mekanik og teknik

Send til en kollega

0.189