23948sdkhjf

Nye hygiejnekrav til fødevaremaskiner på vej

| Af Redaktionen/he | Tip redaktionen om en historie

Salmonella, listeria og campylobacter, der kommer med hjem fra køledisken og ender i aftensmaden, er noget vi alle helst vil undgå. Ikke desto mindre er der jævnligt eksempler på, at der gemmer sig farlige bakterier i vores fødevarer.

Det skyldes ikke mindst mangelfuld hygiejne, der igen ofte er en følge af et mangelfuldt hygiejnisk design af maskiner og udstyr.

En kommende nordisk standard for hygiejnisk design af maskiner til fremstilling af kød, fisk og skaldyr skal gøre det lettere at komme de uønskede bakterier i maden til livs,  skriver Dansk Standard i en pressemeddelelse.

Lettere at stille klare krav
- Den nye standard vil gøre det lettere for fødevareproducenter at stille klare hygiejnekrav til leverandører af maskiner og udstyr til fremstilling af fødevarer. Dermed bliver risikoen for at påføre forbrugerne farlige bakterier mindre. Hvis maskinerne ikke er lavet korrekt, kan bakterier nemlig nemt formere sig, forklarer Hans Morten Henriksen, direktør i Maskinsikkerhed ApS og formand for det udvalg under Dansk Standard, der står bag den nye standard.

- Og køberne vil ofte gerne betale ekstra for et bedre hygiejnisk design, men har svært ved at formulere sine krav i et udbud, og kan komme til at betale ekstra for maskiner, der alligevel ikke opfylder ønskerne. Jeg har selv været der: Både som indkøber, der blev skuffet, og som maskinsælger, der tabte ordrer, fordi køberen ikke kunne se forskel: ”Den billige var jo også i rustfri”, tilføjer han.

Målet med standarden har således været at udvikle en metode, så køber og sælger kan blive enige om niveauet, så tilbud kan blive troværdige, og maskinfabrikanten kan få en rimelig betaling for sin indsats. Og så køber ikke ender med katten i sækken.

Standarden, der netop har været i høring og forventes at udkomme senere på året, vil give køber bedre muligheder for at specificere sine krav så detaljeret, at forskellige leverandører kan give et relevant tilbud, som nemt kan sammenlignes med andre tilbud.

Læs også: Fødevaresekretariat på vej ud af landet

- Med den nye standard i hånden kan køber specificere sine krav til udstyret mere detaljeret, og leverandøren kan prissætte herefter. Det betyder, at hygiejneniveau og pris på udstyr er tilpasset de konkrete hygiejnekrav forskellige steder i produktionen, siger Hans Morten Henriksen.

Oversete brancher
Behovet for en ny standard på området skyldes blandt andet, at de nuværende standarder, DS/EN 1672-2 og DS/EN ISO 14159, på nogle områder ikke har været tilstrækkeligt anvendelige i praksis.

- Kravene til hygiejnisk design af maskiner til fødevarer dækker forholdsvist godt i de nuværende standarder, hvad angår fersk kød og fisk med almindelig holdbarhed. Men på andre områder som for eksempel forarbejdede produkter eller produkter med en længere holdbarhed er nogle af kravene uhensigtsmæssige eller utilstrækkelige. Og der er slet ikke tænkt på brancher som spiseolie, slik, mel, bageri med videre, siger Hans Morten Henriksen.

Derfor var der brug for nye standarder på området – og der er den kommende nordiske standard et første skridt på vejen til.

- Hensigten med den nye nordiske standard er, at den skal indgå som inspiration i et kommende internationalt arbejde med udvikling af standarder for hygiejnisk design i CEN- og ISO-regi, og samtidig gældende som Maskindirektivets minimumskrav. Og det arbejde skal munde ud i forskellige europæiske og internationale standarder tilpasset forholdene i de forskellige brancher: Kød og fisk, tørt foder, vådt foder, slik, olier etc., fortæller Søren Nielsen, konsulent i Dansk Standard.

Alle med viden om og interesse i området har mulighed for at deltage i udviklingen af de kommende internationale standarder og dermed være med til at sætte de fremtidige krav på området. Det kan ske ved at kontakte konsulent i Dansk Standard Søren Nielsen på mail sn@ds.dk eller tlf. 2125 2596

Mere om: Dansk Standard
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Også Lantmännen Unibake truet med giftbrev

Fransk opkøb sikrer fremgang til Royal Unibrew

Viborg Bryghus klar med store planer

Vil flytte, udvide og hente hele produktionen hjem

Rekordoverskud hos Beck Pack Systems

Efter mere end 100 butikslukninger: Nu vil Fakta ekspandere igen

1

Nyt madlaboratorium skal rekruttere unge til fødevarebranchen

Nyhedsbrev

460 millioner skal få dårlige arbejdsforhold frem i lyset

Online Avis Arkiv

Danske fødevarefirmaer truet med mystisk pulver

I udlandet har madproducenter fået lignende breve

Danish Crown udsat for afpresning med gift

Årets første Samsø-kartofler solgt for 36.000 kroner

Easyfood fortsætter væksten både her og der

Omsætningen nu pænt over de 300 millioner kroner

Coca-Colas salg overrasker

Nu skal man drikke flere øller for at blive fuld

Alkoholstyrken i dansk øl falder – bryggerierne fokuserer på nydelse frem for beruselse

Mad-iværksættere kan vinde penge i Aarhus

Nestlé vokser videre med nye produkter

Coop.dk går i økokrig

Netsupermarked ramt af leverandørkonkurs

Ugens grin: Mindst holdbar til ...

Beiers chokolader hårdt ramt af solen

Landmad.dk får comeback

Toms Gruppen mistede næsten 10 millioner

Sultne kinesere sender slagterier på overarbejde i påsken

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Skagenfood: Salget steg, men overskuddet faldt

Søstjerner kan blive næste ingrediens i fiskeolie-piller

Forkerte kerner endte i hvidkålssalat

Bryghus giver bærproducent store drømme

København lancerer ny, ambitiøs fødevarestrategi

Stryhns debuterer som øko-producent

Kølevirksomhed investerer millioner

Hov - der var gluten i glutenfri fisk

Crowdfunding: Halv million til Vilsund Blue på 21 minutter

Sildekrig: Fyn og Bornholm strides om ’Christiansø’

Sushi-kæde lukker for at redde havet

Mayonnaise ramt af skimmelvækst

Økologiske marker fylder snart lige så meget som Fyn

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Flowswitch med 2 måle områder/udgange

Tre temadage på DiaLabXpo

April nyhedsmail fra KE Fibertec

Besøg KNECHT på IFFA hal 8.0 stand F20

Kom nemt igang med Siemens MindSphere

Spændelement for glatte aksler og rør

Kæmpe brandgardin til Svinkløv badehotel

Specialbygget containerbar med tagterrasse til Tivoli København

Rensning af udstyr som forebyggende vedligehold

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

SMC udvider teamet af Key Account Managers

Kom med Siemens på Innovation Tour

Husk at tilmelde dig til teknologimesse i Billund

Velkommen til endnu en GS1 Medlemsdag

Beskyt personale og udstyr

Marechal stiksystem PF-serien til sværindustri

KLA Dynamisk glidestangsvægt

Alflow blandt de mest kreditværdige virksomheder i Danmark

Vi skal lære af hinanden

Gør udviklingen af fødevarer datadreven

Jobopslag: Servicetekniker - Kraner og Løftegrej (Trekantområdet og Østjyll...

Konference i Hydrogenteknologi 7. Wasserstofftag - 2019 Deutsches Centrum f...

RPC Superfos fabrik i Randers fejrer vigtig milepæl

Ringspann® præcision

PL og RAADVAD professional KNIVE flytter sammen

Send til en kollega

0.239