23948sdkhjf

Nye hygiejnekrav til fødevaremaskiner på vej

| Af Redaktionen/he | Tip redaktionen om en historie

Salmonella, listeria og campylobacter, der kommer med hjem fra køledisken og ender i aftensmaden, er noget vi alle helst vil undgå. Ikke desto mindre er der jævnligt eksempler på, at der gemmer sig farlige bakterier i vores fødevarer.

Det skyldes ikke mindst mangelfuld hygiejne, der igen ofte er en følge af et mangelfuldt hygiejnisk design af maskiner og udstyr.

En kommende nordisk standard for hygiejnisk design af maskiner til fremstilling af kød, fisk og skaldyr skal gøre det lettere at komme de uønskede bakterier i maden til livs,  skriver Dansk Standard i en pressemeddelelse.

Lettere at stille klare krav
- Den nye standard vil gøre det lettere for fødevareproducenter at stille klare hygiejnekrav til leverandører af maskiner og udstyr til fremstilling af fødevarer. Dermed bliver risikoen for at påføre forbrugerne farlige bakterier mindre. Hvis maskinerne ikke er lavet korrekt, kan bakterier nemlig nemt formere sig, forklarer Hans Morten Henriksen, direktør i Maskinsikkerhed ApS og formand for det udvalg under Dansk Standard, der står bag den nye standard.

- Og køberne vil ofte gerne betale ekstra for et bedre hygiejnisk design, men har svært ved at formulere sine krav i et udbud, og kan komme til at betale ekstra for maskiner, der alligevel ikke opfylder ønskerne. Jeg har selv været der: Både som indkøber, der blev skuffet, og som maskinsælger, der tabte ordrer, fordi køberen ikke kunne se forskel: ”Den billige var jo også i rustfri”, tilføjer han.

Målet med standarden har således været at udvikle en metode, så køber og sælger kan blive enige om niveauet, så tilbud kan blive troværdige, og maskinfabrikanten kan få en rimelig betaling for sin indsats. Og så køber ikke ender med katten i sækken.

Standarden, der netop har været i høring og forventes at udkomme senere på året, vil give køber bedre muligheder for at specificere sine krav så detaljeret, at forskellige leverandører kan give et relevant tilbud, som nemt kan sammenlignes med andre tilbud.

Læs også: Fødevaresekretariat på vej ud af landet

- Med den nye standard i hånden kan køber specificere sine krav til udstyret mere detaljeret, og leverandøren kan prissætte herefter. Det betyder, at hygiejneniveau og pris på udstyr er tilpasset de konkrete hygiejnekrav forskellige steder i produktionen, siger Hans Morten Henriksen.

Oversete brancher
Behovet for en ny standard på området skyldes blandt andet, at de nuværende standarder, DS/EN 1672-2 og DS/EN ISO 14159, på nogle områder ikke har været tilstrækkeligt anvendelige i praksis.

- Kravene til hygiejnisk design af maskiner til fødevarer dækker forholdsvist godt i de nuværende standarder, hvad angår fersk kød og fisk med almindelig holdbarhed. Men på andre områder som for eksempel forarbejdede produkter eller produkter med en længere holdbarhed er nogle af kravene uhensigtsmæssige eller utilstrækkelige. Og der er slet ikke tænkt på brancher som spiseolie, slik, mel, bageri med videre, siger Hans Morten Henriksen.

Derfor var der brug for nye standarder på området – og der er den kommende nordiske standard et første skridt på vejen til.

- Hensigten med den nye nordiske standard er, at den skal indgå som inspiration i et kommende internationalt arbejde med udvikling af standarder for hygiejnisk design i CEN- og ISO-regi, og samtidig gældende som Maskindirektivets minimumskrav. Og det arbejde skal munde ud i forskellige europæiske og internationale standarder tilpasset forholdene i de forskellige brancher: Kød og fisk, tørt foder, vådt foder, slik, olier etc., fortæller Søren Nielsen, konsulent i Dansk Standard.

Alle med viden om og interesse i området har mulighed for at deltage i udviklingen af de kommende internationale standarder og dermed være med til at sætte de fremtidige krav på området. Det kan ske ved at kontakte konsulent i Dansk Standard Søren Nielsen på mail sn@ds.dk eller tlf. 2125 2596

Mere om: Dansk Standard
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Lagkagehusets direktør stopper

Coop tilbagekalder hamburgerryg

World Food Summit under en bæredygtig hat

Ond tvilling satser 20 millioner kroner på tapperi i New York

Medie: Universitet lod landbruget få indflydelse på nyhed om oksekødsrapport

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.119 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Isproducent skal betale 10.000 kroner i bøde

Online Avis Arkiv

Food Festival får food-konkurrence

Danish Crown klar med nye hybridprodukter

Fødevarestyrelsen skruer igen bissen på mod kendte spisesteder i København

Rekordmange udlændinge har job i Danmark

Antallet af slagtninger styrtdykker

Flere mejerier vil lave planteprodukter

Økomejeri fik bøde for dårlig hygiejne

156 kilo Aalbæk-snacks kaldt retur

Arla på vej med flere plantebaserede fødevarer

Ny lakseterminal på vej op i omdrejninger

Efter seks års fremgang står den danske beskæftigelse stille

Fiskemand erkender kun papirsjusk

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Defco-familie får lov at blive efter salg

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Smør, mælk og marcipanbrød på toppen af dansk imageliste

Virksomhederne er klar til besøg, men folkeskolerne kommer ikke

Venner er hoppet med på ginvognen

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

Budweiser giver vokseværk hos verdens største bryggeri

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Process Engineering støtter ”Danmark planter træer”

Bliv klogere på laboratoriespecialernes fremtid i den danske sundhedssektor

Diatom A/S har overtaget aktiviteterne i Bisco Vægte A/S

De nominerede til hi-messens nystiftede bæredygtighedspris er fundet

PRO-CONSULT hjælper med skolemælken

PALOMAT® Forhandler 2019!

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Ny Dual Point Mini Cooler til køling af små dele og værktøjer

CAD til Bim

HF indgår nyt partnerskab

En kvalitetsrejse brolagt med fødevaresikkerhed og kvalitetskultur

TYTAN gruppeafbrydere kan nu fås hos Ara-El

Opsæt din positioner med blot én finger...

Kursus i produktionsplanlægning

Gratis webinar: EDI-integration til Dynamics 365

At digitalisere kvalitetsledelsen er en lærerig proces, Her er, hvad de lærte ved Dansand.

”Jeg elsker min lille sjækel fra GN” – sagde ingen, nogensinde 

Fuld automatisk affaldshåndtering til pakkeriet og etikettering

Kärcher Danmark flytter til nye og større lokaler

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Invitation til Inspirationsdagen 12/9

Webinar: Introduktion til Festos nye IP20 remote I/O og controller platform

Kom på forkanten af den teknologiske udvikling

Digitalisering af de ikoniske IKEA-kødboller - den digitale rejse

Klar til at se noget nyt på hi-stand M9540?

Send til en kollega

0.153