23948sdkhjf

Sådan er fødevarebranchen markant ændret om fem år

| Af Redaktionen/-nok | Tip redaktionen om en historie

IBM har kigget i krystalkuglen

Hvert år kigger teknologivirksomheden IBM’s forskningsafdeling i krystalkuglen og forudsiger fem opfindelser, som vil ændre vores liv markant over de næste fem år.

I år har IBM kigget særligt på fødevareområdet, og koncernen spår, at hele forsyningskæden fra jord til bord vil forandre sig markant over de næste fem år. I sin årlige udgivelse med navnet 5in5 nævner IBM disse fem innovationer:

Digitale landmænd
Digitale landbrugskopier vil gøre det muligt at producere flere fødevarer til en voksende befolkning med færre ressourcer. Inden for fem år vil landmænd være i stand til at digitalisere og måle alle aspekter af deres landbrug. Det vil gælde alt lige fra jordkvalitet til vejrdata og deres evner til at køre med traktor - målinger, som vil blive brugt til skabe en digital tvilling af landmændene samlede aktiviteter.

Ved at analysere alle dataene i denne virtuelle gårdmodel med kunstig intelligens kan bønderne få en langt bedre indsigt i deres produktion ved for eksempel bedre at kunne forudsige udbyttet af afgrøder og høsten, hvilket i sidste ende betyder mere mad til en lavere pris. Ifølge IBMs tal ventes antallet af mennesker på jorden frem mod udgangen af dette århundrede at stige med 45 procent, mens mængden af landbrugsjord vil falde med 20 procent.

Forsyningskæder
Gennemsigtige forsyningskæder vil minimere madspild. Inden for fem år vil vi kunne eliminere en stor del af de usikkerheder, der i dag fører til overproduktion af fødevarer og madspild. Gennem en kombination af blockchain-teknologi, algoritmer og små sensorer vil transparensen i alle led i fødevarekæden blive øget markant.

Alle aktører i branchen, lige fra landmænd til grossister og detailbutikker, vil vide præcis, hvor meget de skal producere, bestille og levere med mindre madspild og friskere fødevarer til følge.

Mere sikker mad
Kortlægning af mikrober i mad vil beskytte os mod bakterier. Inden for fem år vil madinspektører have adgang til ny teknologi, der lader dem analysere den genetiske komposition af mikrober. Da nogle er gode for mennesker, mens andre er skadelige, vil forskere være i stand til at bruge dem strategisk til at gøre vores mad mere sund, sikker og hygiejnisk at spise.

Sensorer
Sensorer vil analysere forurenede og urene fødevarer. Inden for fem år vil alle, lige fra producenter til husstande, kunne scanne deres mad for skadelige fremmedlegemer. IBM og andre virksomheder er i gang med at udvikle en kunstig, intelligent mobilsensor, der kan bruges sammen med en almindelig smartphone. Det vil gøre det langt nemmere og hurtigere at opdage bakterier, som E.coli eller salmonella og derved begrænse risikoen for fødevareepidemier.

Nyt liv til plastik
Ny genanvendelse vil give plastik nyt liv. Inden for fem år vil processen for affaldshåndtering og produktionen af nyt plastik være fuldstændig forandret. Alt fra mælkekartoner til plastikposer vil være genanvendeligt. Denne omstilling kommer blandt andet fra opfindelser som VolCat, en kemisk proces, der "fordøjer" særlige former for plastik til en substans, som kan genbruges i plastikindustrien til fremstilling af nye produkter.

IBMs forudsigelser er samlet i en årlig, engelsksproget udgivelse under navnet 5in5. Den kan findes her: http://www.research.ibm.com/5-in-5/
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Danish Crown vil kopisikre kødeksport i digitalt forsøg

TripleNine i stor millioninvestering

Italienere overtager midtjysk småkagefabrik i milliardhandel

Danish Crown henter ny CFO hos Ecco

Ny, stor fødevarekonference på Københavns Universitet

Aasted åbner afdeling i USA

Nyhedsbrev

15.070 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Ikonisk slikproducent lander på laveste bundlinje siden 1998

Online Avis Arkiv

Carlsberg lukker iværksætterbryggeri

Kaffehus har vokseværk: Vil vokse 100 pct.

Tekonoligisk Institut skal skaffe bedre ølsmag

Mejerigaarden sender topchef på porten

Lakrids-konge investerer i iværksættere

Stort underskud hos Daloon

Østjysk pålægsfirma i rekonstruktion

Dansk vodka præmieret

1

Chili Klaus' leverandør: Interessen er på retur

Fire nye fødevareiværksættere samler penge ind på internettet

Tre på stribe: SMV'erne vokser igen på omsætning og overskud

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

29 millioner til smartere fødevareproduktion

Møllerups hamp kommer nu også ud i drikkevarer

Nordjysk sushifisk-firma på vej mod første overskud

Stor kantineleverandør udfordrer den traditionelle kantinebuffet

Fokus på alle sanser og bæredygtighed

Hver fjerde nye danske øl er en India Pale Ale

Roskilde Festivals madboder får klimamenuer

Ægtepar: Derfor solgte vi vores sodavandssucces

Egentlig ville de lave dressing ...

Antallet af konkurser har været stigende i 2019

Arla vil afregne 10.000 landmænd efter klimaaftryk

Claus Meyer i minus for tredje år i træk

Flere danske virksomheder flytter produktionen hjem

Ambitiøs burgerkæde bøvler med økonomien

Plastlåg og sygdom: Arla overvejer at droppe samarbejde

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Se alle Medlemmernes egne nyheder

ATyS d M fra Socomec

Oliefri vakuumering i fødevareindustrien

UR-robotarme øger produktionen 50% hos Raaco

Fagor storkøkken er populære kvalitetsprodukter

KTR BoWex Buetandskobling

Oliefri vakuumering i fødevareindustrien

Mathias elsker at nørde styretavler

JW Industri står klar hele sommeren

Overvågning og styring af elektricitet

Gratis online lynkursus: Få GS1-128 pallelabels der virker

Trelleborg sætter Guinness World Record for den største O-Ring nogensinde

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Prøv Daarbak's sommerspin!

Sådan bliver emballage mere bæredygtig

Fra semi til fuldautomatisk bigbag fyldesystem

Profvask.dk lancerer hele Fagors program af vaskemaskiner

Nye tiltag for at styrke relationer, innovation og udvikling.

Fra Manicus Teknik præsenteres KTR vind power teknologi

Udskæring af paté - Salicath ApS

Mælkeproteiner til fødevarer og drikkevarer

Beregn det bæredygtige potentiale i madaffald

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Socomecs stærke produktserie af DC bryder

Hvordan sikrer vi Danmark som life science-nation?

Svensk mosteri tredobler lagerkapaciteten med automatisk løsning

Send til en kollega

0.164