23948sdkhjf

Søstjerner kan blive næste ingrediens i fiskeolie-piller

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Det bliver kun sværere at skaffe fiskeolie. Dansk forskning antyder, at søstjerner kan være løsningen.

Alle mennesker har brug for gevaldigt sunde, langkædede omega-3-fedtsyrer, som vi får fra især fed fisk eller piller med fiskeolie, og som blandt andet holder sygdomme fra døren.

Hvis markedet skal følge med efterspørgslen, er vi nødt til at finde kilder til omega-3 - kilder, som ikke er de nuværende skaldyr eller spisefisk som laks, ansjoser og makrel.

Her kommer ny forskning fra Danmarks Tekniske Universitet ind i billedet, skriver Videnskab.dk. Forskningen peger på, at søstjerner kan være løsningen.

- Søstjerner er et hidtil overset råmateriale. Hvis vi kan lave fiskeolie ud af søstjerner, vil det gavne både folkesundheden, havmiljøet og muslingefiskeriet, fortalte seniorforsker Ann-Dorit Moltke Sørensen for nylig på en konference på DTU, ifølge Videnskab.dk.

Forskere fra DTU har allerede været med til at gøre det muligt at indfange nogle af de mange tons søstjerner, som spiser løs af blåmuslinger i Limfjorden.

De invasive søstjerner er siden marts 2019 blevet omdannet til økologisk proteinpulver, som kan bruges i dyrefoder.

Men søstjerner er ikke kun rige på protein. Over en tiendedel af søstjernen består af fedt, som er rigt på omega-3-olier.

I et nyt projekt skal Ann-Dorit Moltke Sørensen fra DTU Fødevareinstituttet sammen med virksomhederne Sea Longevity og Danish Marine Protein undersøge, hvordan indholdet af omega-3 i Limfjordens søstjerner varierer hen over året.

De skal også undersøge kvaliteten af fedtsyrerne, og lige så vigtigt om det kan betale sig at udvinde omega-3 fra søstjernerne og bruge det til menneskeføde – hvis man overhovedet må. Det skal forskerne nemlig også have afklaret.

Havets skjulte ingrediens-skatte kan endda bruges i meget andet end menneskemad. På DTU undersøger man for eksempel også muligheden for at putte ingredienser fra tang i hudcreme eller i fiskefoder som erstatning for fiskemel og fiskeolie.

- Efterspørgslen på fisk vokser hastigt, også fordi flere bliver rigere og får råd til fisk. Derfor er vi nødt til at finde nye, bæredygtige ressourcer, og her giver tang og mikroalger god mening, forklarede Charlotte Jacobsen, professor og gruppeleder for Bioaktive Stoffer – Analyse og Anvendelse ved DTU Fødevareinstituttet.

- De kræver mindre vand og jord end planter på landjorden, de kan vokse op til 10 gange hurtigere, og de kan høstes året rundt – og så konkurrerer de ikke om pladsen, vi skal bruge, til at skaffe mad til mennesker, uddybede Charlotte Jacobsen på konferencen.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Geia Food passerer halvanden milliard i omsætning

Opkøb: Geia Food bliver endnu større

Midtfyns Bryghus yderst tilfreds med 2018

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Efter tragisk dødsfald: Fiskefirma præsenterer topregnskab

Nordjysk gårdmejeri skal levere wauw-ost til stort flyselskab

Nyhedsbrev

Brygger bygger helt nyt bryggeri

Online Avis Arkiv

Syngende lussing til Gram Equipment

Lakridskonge hædret for sin emballage

Stor ordre kræver ny fabrik

Seminar: Sådan måler man madspild

Irma klar med ny mad fra lokale iværksættere

Måltidskassefima: Nu kan vi udradere øv-retter

Danish Crown vil ansætte krigsveteraner

Gråsten Fjerkræ ramt af grillforbud

Fynboer lander kæmpestor Kina-aftale

Video: Bliv klog på plantebaserede fødevarer

Bryghus får gymnasiehjælp til at udvikle alkoholfri drikke

Ugens grin: Uretfærdig fyring

Svipser giver risiko for alt for gammel laks

Han hjælper virksomheder ind i Latinamerika

Fødevarebranchen kan få "en skalérbar løsning"

1

Bevis til nyt laboratorium: Han kan sit kram

FCM Testing har styr på det, der rører ved fødevarer

Too Good To Go kåret: Europas hotteste vækstvirksomhed

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Bliv klogere på fødevaresikkerhed

Bryghus nyder godt af Liverpools succes

Lolland-Falster vil tiltrække fødevarevirksomheder

Rokkedahl scorer Den Dybe Tallerken

Risiko for blåt plast i hakket oksekød

Asiatisk øldrikkeri sender salget frem hos Carlsberg

Flensted tilbagekalder kålsalater efter listeriafund

Bornholm vil - måske - putte vilde planter i fødevarer

Ølfestival byder igen på over 1.000 øl

460 millioner skal få dårlige arbejdsforhold frem i lyset

Årets første Samsø-kartofler solgt for 36.000 kroner

Coca-Colas salg overrasker

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Når du vil transportere flasker i din personbil

Ara-el anbefaler LED-belysning

HCS klarer dit ekstra tunge læs - og vi har selv trucken med

JW Industri bringer stærke erfaringer ind i bestyrelsen

Vidste du, at industriens redningsmænd fylder 30 år i år?

Sales forecasting styrker bundlinjen og skærer ned på madspildet

Unik Mulighed: Køb mere end 10.000 online hos Fyns Kran Udstyr A/S

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Video: Få svar på hvorfor du bør udstiller på DiaLabXpo

Hvordan ved du, om du bruger en sikker luftpistol?

25 års jubilæum

RS Components introducerer et nyt sortiment af RS PRO-kabler og -moduler af høj kvalitet

Arbejder du med Simatic HMI Comfort-paneler fra Siemens?

Bell hus fra KTR

Seminar: Er din virksomhed rustet til fremtidens medarbejdere?

STEMMER IMAGING AG fejrer succesrig debut i Prime Standard markedssegmentet på Deutsche Börse

MULTIVAC fortsætter vækstkurven

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Jobopslag: Servicetekniker - Kraner og Løftegrej (Fyn)

Fibox inspektions-vinduer til montering på elskabe/kapslinger og på alle ty...

Vi holder dine processer kørende

Lenze udstiller på Automationsdag '19

Udvikling af nye fødevarer - handler også om hvordan de skal produceres - o...

Norsk øko-mejeri vælger bæger fra RPC Superfos

Send til en kollega

0.32