23948sdkhjf

Søstjerner kan blive næste ingrediens i fiskeolie-piller

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Det bliver kun sværere at skaffe fiskeolie. Dansk forskning antyder, at søstjerner kan være løsningen.

Alle mennesker har brug for gevaldigt sunde, langkædede omega-3-fedtsyrer, som vi får fra især fed fisk eller piller med fiskeolie, og som blandt andet holder sygdomme fra døren.

Hvis markedet skal følge med efterspørgslen, er vi nødt til at finde kilder til omega-3 - kilder, som ikke er de nuværende skaldyr eller spisefisk som laks, ansjoser og makrel.

Her kommer ny forskning fra Danmarks Tekniske Universitet ind i billedet, skriver Videnskab.dk. Forskningen peger på, at søstjerner kan være løsningen.

- Søstjerner er et hidtil overset råmateriale. Hvis vi kan lave fiskeolie ud af søstjerner, vil det gavne både folkesundheden, havmiljøet og muslingefiskeriet, fortalte seniorforsker Ann-Dorit Moltke Sørensen for nylig på en konference på DTU, ifølge Videnskab.dk.

Forskere fra DTU har allerede været med til at gøre det muligt at indfange nogle af de mange tons søstjerner, som spiser løs af blåmuslinger i Limfjorden.

De invasive søstjerner er siden marts 2019 blevet omdannet til økologisk proteinpulver, som kan bruges i dyrefoder.

Men søstjerner er ikke kun rige på protein. Over en tiendedel af søstjernen består af fedt, som er rigt på omega-3-olier.

I et nyt projekt skal Ann-Dorit Moltke Sørensen fra DTU Fødevareinstituttet sammen med virksomhederne Sea Longevity og Danish Marine Protein undersøge, hvordan indholdet af omega-3 i Limfjordens søstjerner varierer hen over året.

De skal også undersøge kvaliteten af fedtsyrerne, og lige så vigtigt om det kan betale sig at udvinde omega-3 fra søstjernerne og bruge det til menneskeføde – hvis man overhovedet må. Det skal forskerne nemlig også have afklaret.

Havets skjulte ingrediens-skatte kan endda bruges i meget andet end menneskemad. På DTU undersøger man for eksempel også muligheden for at putte ingredienser fra tang i hudcreme eller i fiskefoder som erstatning for fiskemel og fiskeolie.

- Efterspørgslen på fisk vokser hastigt, også fordi flere bliver rigere og får råd til fisk. Derfor er vi nødt til at finde nye, bæredygtige ressourcer, og her giver tang og mikroalger god mening, forklarede Charlotte Jacobsen, professor og gruppeleder for Bioaktive Stoffer – Analyse og Anvendelse ved DTU Fødevareinstituttet.

- De kræver mindre vand og jord end planter på landjorden, de kan vokse op til 10 gange hurtigere, og de kan høstes året rundt – og så konkurrerer de ikke om pladsen, vi skal bruge, til at skaffe mad til mennesker, uddybede Charlotte Jacobsen på konferencen.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

TripleNine i stor millioninvestering

Italienere overtager midtjysk småkagefabrik i milliardhandel

Danish Crown henter ny CFO hos Ecco

Ny, stor fødevarekonference på Københavns Universitet

Aasted åbner afdeling i USA

Ikonisk slikproducent lander på laveste bundlinje siden 1998

Nyhedsbrev

15.069 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Carlsberg lukker iværksætterbryggeri

Online Avis Arkiv

Kaffehus har vokseværk: Vil vokse 100 pct.

Tekonoligisk Institut skal skaffe bedre ølsmag

Lakrids-konge investerer i iværksættere

Mejerigaarden sender topchef på porten

Stort underskud hos Daloon

Dansk vodka præmieret

Østjysk pålægsfirma i rekonstruktion

1

Chili Klaus' leverandør: Interessen er på retur

Fire nye fødevareiværksættere samler penge ind på internettet

Tre på stribe: SMV'erne vokser igen på omsætning og overskud

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

29 millioner til smartere fødevareproduktion

Møllerups hamp kommer nu også ud i drikkevarer

Nordjysk sushifisk-firma på vej mod første overskud

Hver fjerde nye danske øl er en India Pale Ale

Stor kantineleverandør udfordrer den traditionelle kantinebuffet

Fokus på alle sanser og bæredygtighed

Roskilde Festivals madboder får klimamenuer

Ægtepar: Derfor solgte vi vores sodavandssucces

Egentlig ville de lave dressing ...

Antallet af konkurser har været stigende i 2019

Arla vil afregne 10.000 landmænd efter klimaaftryk

Claus Meyer i minus for tredje år i træk

Flere danske virksomheder flytter produktionen hjem

Ambitiøs burgerkæde bøvler med økonomien

Plastlåg og sygdom: Arla overvejer at droppe samarbejde

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

- Vi gambler med fødevaresikkerheden

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Gratis online lynkursus: Få GS1-128 pallelabels der virker

Trelleborg sætter Guinness World Record for den største O-Ring nogensinde

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Prøv Daarbak's sommerspin!

Sådan bliver emballage mere bæredygtig

Fra semi til fuldautomatisk bigbag fyldesystem

Profvask.dk lancerer hele Fagors program af vaskemaskiner

Nye tiltag for at styrke relationer, innovation og udvikling.

Fra Manicus Teknik præsenteres KTR vind power teknologi

Udskæring af paté - Salicath ApS

Mælkeproteiner til fødevarer og drikkevarer

Beregn det bæredygtige potentiale i madaffald

Højt specialiseret værksted med tilpassede løsninger

Socomecs stærke produktserie af DC bryder

Hvordan sikrer vi Danmark som life science-nation?

Svensk mosteri tredobler lagerkapaciteten med automatisk løsning

Gravlund Industrigummi har åbent hele sommeren

Løftegrej, taljer, lastsikring, faldsikring, m.m - over 10.000 produkter online! Få adgang nu!

iConn - dit trykluftssystems falkeblik

Hydraulik tank fra KTR

20 fods kontor container med CSC-godkendelse

Ny kran? →→→→ Fyns Kran Udstyr A/S

iConn - dit trykluftssystems falkeblik

Alsidig datalogger med 4G kommunikation til CLOUD...

Skal du på sommerferie i udlandet?

Send til en kollega

0.169