23948sdkhjf

Fælles EU-mærkningsregler på plads

Vejen er banet for, at EU-regler for obligatorisk mærkning af fødevarer bliver vedtaget d. 6. juli.
EU's Ministerråd og Europa-Parlamentet er nået til enighed om fælles regler for mærkning af fødevarer efter flere års arbejde.

Vedtages regler som ventet vil de træde i kraft ved udgangen af 2011. Der vil dog være en overgangsperiode på 3-5 år, så produkter på markedet, som lever op til de gældende mærkningsregler, kan sælges til 2014 eller 2016 alt efter hvilke regler, der er tale om.

Stor betydning
Reglerne kommer bl.a. til at betyde, at alle færdigpakkede fødevarer, som sælges til forbrugere, skal bære en næringsdeklaration, hvor indholdet af energi, fedt, mættet fedt, kulhydrater, protein, sukkerarter og salt pr. 100 g/100 ml skal fremgå af en samlet tabel på bagsiden af emballagen. Det vil blive frivilligt at anvende supplerende GDA-mærkning.

Listen over ingredienser skal fremgå, ligesom oplysninger om allergener, mængde, mindst holdbarhedsdato, særlige opbevaringsbetingelser og navnet på den virksomhed, som er ansvarlig for fødevarens mærkning, fremover skal fremgå af mærkningen på alle færdigpakkede fødevarer.

Reglerne fastslår også, at skriftstørrelsen på mærkningen skal være minimum 1,2 mm på emballager, hvor overfladen er over 80 cm2, mens den skal være minimum 0,9 mm på emballager med en overflade under 80 cm2.

Ikke-færdigpakkede fødevarer er undtaget fra de fleste af reglerne, men det bliver obligatorisk at oplyse om indholdet af allergener i en fødevare, men medlemsstaterne har ret til at beslutte, hvordan dette skal ske. I Danmark forventes dette at betyde, at forbrugerne på salgsstedet vil kunne få oplyst, om der er allergener i en ikke-færdigpakket fødevare. Der vil således ikke blive stillet krav om ingrediensliste og næringsdeklaration.

Det bliver fremover også obligatorisk at deklarere oprindelseslandet for svinekød, lammekød, fjerkræ og gedekød på færdigpakkede fødevarer. Hvordan denne mærkning skal foregå – og om den kommer til at minde om dem, vi kender for oksekød – er ikke endeligt besluttet. Dette sker igennem implementeringsbestemmelser, som Kommissionen skal udarbejde.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078