23948sdkhjf

Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Der er sket meget med tilgængeligheden af økologiske råvarer det seneste årti.

Da Nyborg Destilleri - dengang i form af Ørbæk Bryggeri, der står bag destilleriet - begyndte at destillere sine første whiskybatches i 2008, kunne man ikke købe økologisk dansk malt. Malten måtte man i stedet købe i Sverige, Tyskland og Belgien.



- Men siden vi startede op her i Nyborg for to år siden, har vi kunnet få dansk økomalt fra Sophus Fuglsang Malteri i Haderslev, fortæller blender og marketingansvarlig Kim Møller-Elshøj.

Nyborg Destilleri er økologisk certificeret og er stolt af det, lyder det fra Kim Møller-Elshøj. Men sourcingen af økologiske råvarer er ikke uden udfordringer, heller ikke her i år 2019, hvor selv de billigste discountsupermarkeder har økologiske varer på hylderne.

Flere udfordringer
Eksempelvis ville destilleriet allerhelst købe økologisk fynsk malt fra nærområdet. Men det kan for nuværende ikke lade sig gøre.

- Det er bare ét eksempel på en af vores udfordringer. Vi vil gerne købe fynsk malt, men der er simpelthen ikke landmænd nok på Fyn til at dække Fuglsangs behov, forklarer Kim Møller-Elshøj.

Læs også: - Jeg vidste heller intet om at lave øl

Den røgmalt, som destilleriet anvender til sin røgede whisky, er man også stadig nødt til at købe i Belgien.

- Men vi har talt med Gyrup Gårdmalt i Thy om at få en prøve af deres nye røgmalt. Så det prøver vi af inden for det næste års tid.

Tangen fra Storebælt er ikke økologisk
Helt overordnet er det blevet langt nemmere at source økologiske råvarer, medgiver Kim Møller-Elshøj. Men den øgede tilgængelighed har også en slagside.

Destilleriet bruger to slags tang til ginvarianten Mist, men selvom der findes masser af ren, god tang i Storebælt, må destilleriet ikke anvende det, fordi havtangen ikke er økologisk certificeret. I stedet køber man tangen af en hollandsk leverandør.

Læs også: Stabling: Ølbrygger har lagt en snedig whiskyplan

- Det viser sig så, at den tang rent faktisk stammer fra Irland. Produktet er økologisk og fejler ikke noget, og vi lever op til alle de officielle regler, men ud fra et bæredygtighedsperspektiv kan det virke paradoksalt, at vi ikke må bruge tang fra Storebælt eller havtorn nede fra stranden, fordi det ikke har et økologisk stempel, siger Kim Møller-Elshøj.

I andre tilfælde er kvaliteten af de lokale råvarer bare ikke god nok.

- Vi har på et tidspunkt talt med en lokal landmand om at få dyrket byg meget tæt på Nyborg. Men pris og kvalitet kunne simpelthen ikke retfærdiggøre det. Så byggen kommer fortsat fra andre steder i Danmark end Fyn.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Milliardær har brugt 65 millioner på ny toprestaurant

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

EU-madpoliti: Chokodrik og smøreost er anderledes i Danmark

Et produkt kan fremstå som næsten - eller helt - det samme, men indholdet varierer fra EU-land til EU-land

Priserne på danske fødevarer er de højeste i EU

Årets lokale varer kåret: Tangchips, kombucha og flødeboller til tops

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

Nyhedsbrev

15.077 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Chokoladefabrik satser på nyheder

Online Avis Arkiv

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Domino's klar igen med ny ejer

Marel gearer sig til øget vækst

1

Syge emballage-ansatte: Virksomheden svigtede os

Ugens grin: Dystre udsigter

Konkurrence giver billigere økovarer i indkøbskurven

De satser millioner på grønlandsk smeltevand som gourmetoplevelse

Erstatningskrav: Småkagekrig raser videre

- Vi gambler med fødevaresikkerheden

Hidtil bedste regnskab fra kartoffelmelfabrik

Danske fødevarevirksomheder brager frem i Rusland trods embargo

Ørbæk Bryggeri vil tredoble salget

Medie: Danish Crown overvejer at lukke slagteri

Kæmpeinvestering skal løfte takeaway-komet

Stabling: Ølbrygger har lagt en snedig whiskyplan

Nyt fra bestyrelser og direktioner

- Jeg vidste heller intet om at lave øl

Foss klar med 10.000 nye kvadratmeter

Slagtere fjollede fridagen væk

Endnu en ny direktør i Dansk Erhverv

Cateringfirma dropper lille køkken

Nyt, fynsk ølsamarbejde

55 millioner kødbakker bliver miljøvenlige

Ny sukkerboss i Nakskov

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fem anbefalinger fra robotindustrien skal skabe 25.000 job i 2025

Sommerudflugt til Gram Slot

Forøget effektivitet hos Unicon med hjælp fra AMCS

Plastbøtte til mikrobølgeovn kan mindske madspild

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Overvågning og styring af forsyningslinien

Flavour trends 2019

Involvering af medarbejderne gav succes med ny UR-robotarm

Trelleborg udvider LSR-fabrik i Bulgarien

Vækst i SMC’s europæiske markedsandel

Tick Cad søger sælger med teknisk forståelse

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Al den plast, du ikke kan se på stranden, er et stigende miljøproblem

Bestilt onsdag og leveret i Holland fredag morgen...

Svanemærket industrivask er mere miljøvenlig end at vaske i almindelige vaskemaskiner

Komplet program af rustfrie magnetventiler hos Granzow

Effektiv håndtering af emballagespild i fødevareindustrien

50 år og vind i sejlene

Ny epoxy stick fra Weicon - "en all-rounder"

RS Components annoncerer ny global franchiseaftale med Yageo

Enkel og alsidig filtrering af væsker med ny mobil filtreringsenhed

Uge 26 og 27 har vi solstik ☀️

Edge Computing skaber værdi for BKV

Bell hus fra KTR

Kampagnepris på 8 fods container

Send til en kollega

0.197