23948sdkhjf

Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Der er sket meget med tilgængeligheden af økologiske råvarer det seneste årti.

Da Nyborg Destilleri - dengang i form af Ørbæk Bryggeri, der står bag destilleriet - begyndte at destillere sine første whiskybatches i 2008, kunne man ikke købe økologisk dansk malt. Malten måtte man i stedet købe i Sverige, Tyskland og Belgien.



- Men siden vi startede op her i Nyborg for to år siden, har vi kunnet få dansk økomalt fra Sophus Fuglsang Malteri i Haderslev, fortæller blender og marketingansvarlig Kim Møller-Elshøj.

Nyborg Destilleri er økologisk certificeret og er stolt af det, lyder det fra Kim Møller-Elshøj. Men sourcingen af økologiske råvarer er ikke uden udfordringer, heller ikke her i år 2019, hvor selv de billigste discountsupermarkeder har økologiske varer på hylderne.

Flere udfordringer
Eksempelvis ville destilleriet allerhelst købe økologisk fynsk malt fra nærområdet. Men det kan for nuværende ikke lade sig gøre.

- Det er bare ét eksempel på en af vores udfordringer. Vi vil gerne købe fynsk malt, men der er simpelthen ikke landmænd nok på Fyn til at dække Fuglsangs behov, forklarer Kim Møller-Elshøj.

Læs også: Trold med vokseværk bygger nyt destilleri og bryggeri

Den røgmalt, som destilleriet anvender til sin røgede whisky, er man også stadig nødt til at købe i Belgien.

- Men vi har talt med Gyrup Gårdmalt i Thy om at få en prøve af deres nye røgmalt. Så det prøver vi af inden for det næste års tid.

Tangen fra Storebælt er ikke økologisk
Helt overordnet er det blevet langt nemmere at source økologiske råvarer, medgiver Kim Møller-Elshøj. Men den øgede tilgængelighed har også en slagside.

Destilleriet bruger to slags tang til ginvarianten Mist, men selvom der findes masser af ren, god tang i Storebælt, må destilleriet ikke anvende det, fordi havtangen ikke er økologisk certificeret. I stedet køber man tangen af en hollandsk leverandør.

Læs også: Ørbæk Bryggeri fusionerer, hyrer ny direktør og køber op

- Det viser sig så, at den tang rent faktisk stammer fra Irland. Produktet er økologisk og fejler ikke noget, og vi lever op til alle de officielle regler, men ud fra et bæredygtighedsperspektiv kan det virke paradoksalt, at vi ikke må bruge tang fra Storebælt eller havtorn nede fra stranden, fordi det ikke har et økologisk stempel, siger Kim Møller-Elshøj.

I andre tilfælde er kvaliteten af de lokale råvarer bare ikke god nok.

- Vi har på et tidspunkt talt med en lokal landmand om at få dyrket byg meget tæt på Nyborg. Men pris og kvalitet kunne simpelthen ikke retfærdiggøre det. Så byggen kommer fortsat fra andre steder i Danmark end Fyn.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Direktør tyvstarter mejeriprojekt til 100 millioner

Burger King lancerer kødfri succes i Danmark

Fødevareindustrien skal rustes til øget salg af færdigretter

Alfa Laval åbner innovationscenter i København

Gråsten Fjerkræ skal levere til Kokkelandsholdet

Vestjysk teknologi skal revolutionere fremtidens ølbrygning hos Carlsberg

Nyhedsbrev

15.236 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Ugens grin: Gebyrgribben

Online Avis Arkiv

Thylandske jomfruhummere får DI-pris

Nyt samarbejde skal løse fødevarebranchens udfordringer

Robotter har været med til at skabe flere danske job

Helle Thorning-Schmidt får bestyrelsespost i nordjysk fødevarevirksomhed

Danskere sælger livsværk til amerikansk emballagegigant

Dagrofa napper aftale til 600 millioner fra konkurrent

Østjyder får stærk fødevarepartner i Holland

Lidl og Too Good To Go laver mange flere lykkeposer

Homemate skal levere hverdagsretter til nemlig.com

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

1

Arla udvider mozzarellamejeri for 600 millioner

Flammen satser på både take away, brunch og flere restauranter

Udvælgelse: Randers Street Food vil holde kokkeprøver før åbningen

Rapport: IT-sikkerheden halter i hver fjerde virksomhed

Danish Crown indgår kæmpeaftale i Kina

Fynboer laver enorme mængder andelår, hakkebøffer og kamsteg

Ny direktør afviser krise hos Brüel

Bifodan nu på amerikanske hænder

Danish Food Clusters direktør stopper

Friland har hul igennem til USA

Hartmann får ny formand

Virksomheder med underskud: Største stigning siden finanskrisen, men …

Process Engineering-ejer hædret

Ged på gaflen: Gederne indtager de danske mejerier

1

Bagerkæde lancerer vitaminbrød med ny gærtype

1

Skagenfood har nu en klimakasse

Mille-medarbejdere beholder jobbet

Lagkagehuset ramt af brand - bagere evakueret

Carlsberg opjusterer igen kort før regnskab

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Mød Trelleborg Sealing Solutions på WindEurope Offshore 2019

Mød os på DIRA messen

Bent Nygaard Elektronik A/S forhandler Labelmate

Mød Bo Rønhard - Ny salgskonsulent i Nordjylland

Manuelle taljer fra TOHO hos Carl Stahl A/S

Sådan undgår du Dødens Gab

Fjernundervisning

Lenze tilbyder Plug & Produce

Sådan bidrager Superfos til den cirkulære økonomi

Standard skal sikre privatlivets fred

Olet Industrigummi A/S leverer emner til fødevareindustrien

Mangler du en destrueringstank til din kones farlige fælder?

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Har du etiketter til årets største shoppingsæson?

Kom og mød Silhorko på AJOUR 2019

Julekalender: Vind chokolade med GS1

Nyt viskosimeter fra Hydramotion

Ny viden og erfaringsdeling er vigtig

Er du klar til vinteren?

Nomo tilbyder Lejereparation

ZF Danmark er en del af ZF Group

Ny intern sælger hos Carsten Holm A/S

Munchere (neddelere) i høj kvalitet fra AxFlow

Floatglas – Materialet der anvendes overalt

Sammensæt selv din membranventil

Send til en kollega

0.253