23948sdkhjf

Økologiens paradoks: Må ikke selv fiske tang op af Storebælt

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Der er sket meget med tilgængeligheden af økologiske råvarer det seneste årti.

Da Nyborg Destilleri - dengang i form af Ørbæk Bryggeri, der står bag destilleriet - begyndte at destillere sine første whiskybatches i 2008, kunne man ikke købe økologisk dansk malt. Malten måtte man i stedet købe i Sverige, Tyskland og Belgien.



- Men siden vi startede op her i Nyborg for to år siden, har vi kunnet få dansk økomalt fra Sophus Fuglsang Malteri i Haderslev, fortæller blender og marketingansvarlig Kim Møller-Elshøj.

Nyborg Destilleri er økologisk certificeret og er stolt af det, lyder det fra Kim Møller-Elshøj. Men sourcingen af økologiske råvarer er ikke uden udfordringer, heller ikke her i år 2019, hvor selv de billigste discountsupermarkeder har økologiske varer på hylderne.

Flere udfordringer
Eksempelvis ville destilleriet allerhelst købe økologisk fynsk malt fra nærområdet. Men det kan for nuværende ikke lade sig gøre.

- Det er bare ét eksempel på en af vores udfordringer. Vi vil gerne købe fynsk malt, men der er simpelthen ikke landmænd nok på Fyn til at dække Fuglsangs behov, forklarer Kim Møller-Elshøj.

Læs også: - Jeg vidste heller intet om at lave øl

Den røgmalt, som destilleriet anvender til sin røgede whisky, er man også stadig nødt til at købe i Belgien.

- Men vi har talt med Gyrup Gårdmalt i Thy om at få en prøve af deres nye røgmalt. Så det prøver vi af inden for det næste års tid.

Tangen fra Storebælt er ikke økologisk
Helt overordnet er det blevet langt nemmere at source økologiske råvarer, medgiver Kim Møller-Elshøj. Men den øgede tilgængelighed har også en slagside.

Destilleriet bruger to slags tang til ginvarianten Mist, men selvom der findes masser af ren, god tang i Storebælt, må destilleriet ikke anvende det, fordi havtangen ikke er økologisk certificeret. I stedet køber man tangen af en hollandsk leverandør.

Læs også: Stabling: Ølbrygger har lagt en snedig whiskyplan

- Det viser sig så, at den tang rent faktisk stammer fra Irland. Produktet er økologisk og fejler ikke noget, og vi lever op til alle de officielle regler, men ud fra et bæredygtighedsperspektiv kan det virke paradoksalt, at vi ikke må bruge tang fra Storebælt eller havtorn nede fra stranden, fordi det ikke har et økologisk stempel, siger Kim Møller-Elshøj.

I andre tilfælde er kvaliteten af de lokale råvarer bare ikke god nok.

- Vi har på et tidspunkt talt med en lokal landmand om at få dyrket byg meget tæt på Nyborg. Men pris og kvalitet kunne simpelthen ikke retfærdiggøre det. Så byggen kommer fortsat fra andre steder i Danmark end Fyn.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Medie: Universitet lod landbruget få indflydelse på nyhed om oksekødsrapport

Lagkagehusets direktør stopper

World Food Summit under en bæredygtig hat

Ond tvilling satser 20 millioner kroner på tapperi i New York

Coop tilbagekalder hamburgerryg

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.119 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Isproducent skal betale 10.000 kroner i bøde

Online Avis Arkiv

Danish Crown klar med nye hybridprodukter

Food Festival får food-konkurrence

Fødevarestyrelsen skruer igen bissen på mod kendte spisesteder i København

Rekordmange udlændinge har job i Danmark

Antallet af slagtninger styrtdykker

Flere mejerier vil lave planteprodukter

156 kilo Aalbæk-snacks kaldt retur

Økomejeri fik bøde for dårlig hygiejne

Arla på vej med flere plantebaserede fødevarer

Ny lakseterminal på vej op i omdrejninger

Efter seks års fremgang står den danske beskæftigelse stille

Fiskemand erkender kun papirsjusk

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Defco-familie får lov at blive efter salg

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Smør, mælk og marcipanbrød på toppen af dansk imageliste

Virksomhederne er klar til besøg, men folkeskolerne kommer ikke

Venner er hoppet med på ginvognen

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

SF vil forbyde fransk delikatesse: Det er barbarisk

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Process Engineering støtter ”Danmark planter træer”

Bliv klogere på laboratoriespecialernes fremtid i den danske sundhedssektor

Diatom A/S har overtaget aktiviteterne i Bisco Vægte A/S

De nominerede til hi-messens nystiftede bæredygtighedspris er fundet

PRO-CONSULT hjælper med skolemælken

PALOMAT® Forhandler 2019!

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Ny Dual Point Mini Cooler til køling af små dele og værktøjer

CAD til Bim

HF indgår nyt partnerskab

En kvalitetsrejse brolagt med fødevaresikkerhed og kvalitetskultur

TYTAN gruppeafbrydere kan nu fås hos Ara-El

Opsæt din positioner med blot én finger...

Kursus i produktionsplanlægning

Gratis webinar: EDI-integration til Dynamics 365

At digitalisere kvalitetsledelsen er en lærerig proces, Her er, hvad de lærte ved Dansand.

”Jeg elsker min lille sjækel fra GN” – sagde ingen, nogensinde 

Fuld automatisk affaldshåndtering til pakkeriet og etikettering

Kärcher Danmark flytter til nye og større lokaler

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Invitation til Inspirationsdagen 12/9

Webinar: Introduktion til Festos nye IP20 remote I/O og controller platform

Kom på forkanten af den teknologiske udvikling

Digitalisering af de ikoniske IKEA-kødboller - den digitale rejse

Klar til at se noget nyt på hi-stand M9540?

Send til en kollega

0.179