23948sdkhjf

To Øl brygger på store planer for nyindkøbt fabrik

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Bryggeriet To Øl har købt enorm fabrik på Sjælland og gør klar til at etablere både et bryggeri og et destilleri ... med mere

Det er et trist syn at komme til port 1 på Orklas nedlagte fødevarefabrik Svinninge. Porten er lukket med en rusten kæde, portnerhuset er så småt ved at forfalde og det eneste, der rigtig er liv i her, er ukrudtet. Sådan har det set ud siden 2015, da Orkla lukkede den gamle rødkåls- og syltetøjsfabrik og efterlod 26.000 kvadratmeter tomme industribygninger midt inde i den lille vestsjællandske stationsby.

Men kun 100 meter længere nede ad Ringstedvej lysner det. Efter at have været lige så lukket som port 1 i fire år er port 2 nu åben, og fremme ved de første fabriksbygninger holder en håndfuld biler parkeret. Der er liv i andet end ukrudtet her, for Nørrebro-bryggeriet To Øl har taget en mundfuld af de helt store; To Øl har købt den enorme fabrik inklusive den 151.000 kvadratemeter store grund, den ligger på.



Food Supply må dog omkring et kølelager, hvor en tekniker fra Kemp & Lauritzen er i gang med at installere kølesystem, før vi kan få udpeget, hvor den nyudnævnte fabrikschef, Anders Busse Rasmussen, opholder sig i det endnu ret mennesketomme område. Det er op ad en trappe til et nedlagt laboratorium, og i et mødelokale for enden af en gang sidder fabrikschefen så med sin laptop og papirer spredt ud over et mødebord.

Gang i cocktails
To Øl overtog fabrikken ved nytår, og Anders Busse Rasmussen har haft travlt lige siden.

- Online-butikken, som er en mindre del af forretningen, er flyttet herud, og i næste uge forventer vi at gå i gang med cocktail-produktion, siger fabrikschefen her på en af de første dage i maj.

Online-forretningen var før spredt ud på to lagre, og To Øl’s cocktail-blandinger, Mikropolis, er hidtil blevet udviklet på en bar i København.

Læs også: Det her er de mange muligheders land

- Vi tester blandinger nu og skulle gerne lave de første tapninger i næste uge. Men cocktails er en blandingsproces, så det er mere et spørgsmål om opskriftsudvikling end egentlig proces, siger Anders Busse Rasmussen.

Cocktail-produktionen er altså i gang, og i løbet af året vil To Øl så få opbygget de to vigtigste produktioner: Et bryggeri og et destilleri.

Herre i eget hus
Siden starten i 2010 har To Øl først og fremmest været et fantombryggeri, der har fået brygget størstedelen af sin øl hos andre bryghuse - ikke mindst i Belgien. Nu er Nørrebro-bryggeriet, der har "trænet" tre år med brewpubben Brus på Nørrebro, så klar til at opbygge sit eget "rigtige" bryggeri.

- Vi gør det her for at kunne være herre i eget hus. Vi kan selv justere under brygningen og kommer til at have styr på hele processen, siger Anders Busse Rasmussen om det kommende bryggeri.

Læs også: Mikkeller-ejer investerer i mikrobryggeri

Og bryggeri har han masser af erfaring med. Han er godt nok ikke selv brygmester, men har en økonomi-uddannelse fra Landbohøjskolen og 13 års erfaring som direktør og medejer af Indslev Bryggeri på Fyn.

- Jeg kan ikke overtage produktionen, men jeg ved en masse om den, som han selv formulerer det.

Indslev Bryggeri gik konkurs i sensommeren 2018, og så opstod muligheden for, at Anders Busse Rasmussen kunne indtage stillingen som fabrikschef i Svinninge.

Fuld fleksibilitet
Det bliver et moderne bryggeri med "masser af automation", lover Anders Busse Rasmussen - men det bliver også et meget fleksibelt bryggeri, fortæller han. Det bliver der brug for; sidste år var To Øl Danmarks flittigste bryggeri og introducerede hele 149 nye øl.

Læs også: Meget mere end to øl

- Vi har designet bryggeriet meget efter at have masser af fleksibilitet, og vi har virkelig udfordret vores leverandører. Vi skal kunne gå ned i meget små batch, og vi skal kunne lave øl med masser af humle, uden at humlen stopper hele systemet til. Vi skal også kunne lave øl med alkoholproducenter fra 0 til 16, fortæller Anders Busse Rasmussen og tilføjer:

- Vi kommer til at lave alkoholfri øl, og det skal man tænke ind i tapperiet, for vi skal kunne pasteurisere, når vi tapper, ligesom det gælder for de sodevand, vi engang skal lave.

Tendensen til at dåseøl vinder frem på bekostning af flaskeøl er en trend, som Anders Busse Rasmussen tror meget på, så bryggeriet i Svinninge vil være forberedt på en fremtid med mange dåser.

- Vi kan både tappe på flasker og dåser. Vi lægger ud med mere flaske-linje end dåse-linje, men vi tror på dåserne i fremtiden, så vi er parate til, at det kan vokse.

Læs også: Kæmpeprojekt: Her vil To Øl brygge mange øl

Kolde øl
Men To øl drømmer ikke bare om at være "herre i eget hus". Virksomheden drømmer også om at gøre tingene anderledes end alle de andre bryggerier, og det er her kølesystemerne kommer ind i billedet. Da Orkla producerede marmelade i Svinninge var der brug for masser af kølelager til at holde frugten frisk, og nu er det To Øl’s plan at gøre det samme med sine øl på de i forvejen kuldeisolerede lagre.

- Vi etablerer vores eget kølelager, så vi kan have øl på køl, når det er tappet. Det er unikt. Vi får også mulighed for at opbevare humlen på frost, og det er der ikke mange, der kan, siger Anders Busse Rasmussen.

Fabrikschefen drømmer om, at man ude i fremtiden vil kunne opbevare øllet fra tapning og helt ud til kunden.

- Fra det øjeblik øllet er færdigt, kan det faktisk kun gå ned ad bakke, og det gælder egentlig om at sørge for, at øllet ødelægges så lidt som muligt. Hvis man kan opbevare øllet koldt, bevarer man friskheden og de florale nuancer i øllet.

Læs også: Mikrobryggeri åbner kæmpe tappehal på Nørrebro

Foreløbig vil To Øl med de nye omgivelser altså kunne lagre både råvarer og det færdigtappede øl på køl for at holde det hele friskt. Drømmen er så engang i fremtiden, at distributionen kan foregå i kølebiler og skabe en ubrudt kølekæde ud til kunderne. Ligesom man kender det med mælk fra mejerierne.

Bygger destilleri
Den anden store opgave, Anders Busse Rasmussen er i gang med, er opbygningen af et nyt forretningsområde for To Øl; et destilleri, hvor der primært skal laves whisky.

- Vi kan se, der sker rigtig meget på det område, siger fabrikschefen.

Og det er her de enorme lagerhaller i Svinninge kommer til sin ret. Whisky skal lagre mindst tre år, så det kræver sin plads.

- Man destillerer og lagrer i tre år, og så er det ikke nok at stå med 100 flasker og så gå i gang igen, siger Anders Busse Rasmussen, der sammen med sine nye kolleger er ved at tilegne sig viden om den nye produktion.

- At opbygge et destilleri er ret anderledes end et bryggeri, så vi trækker på konsulentbistand, fortæller fabrikschefen, der dog har en enkel formel for, hvad der kan skabe en whisky-succes:

- Man skal gøre sig umage og finde sin egen kvalitet.

Mere om: To Øl
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Milliardær har brugt 65 millioner på ny toprestaurant

Rusland forlænger importstop for fødevarer fra EU

EU-madpoliti: Chokodrik og smøreost er anderledes i Danmark

Et produkt kan fremstå som næsten - eller helt - det samme, men indholdet varierer fra EU-land til EU-land

Priserne på danske fødevarer er de højeste i EU

Årets lokale varer kåret: Tangchips, kombucha og flødeboller til tops

Aktion afslører ulovligt fortyndet juice i Danmark

Nyhedsbrev

15.077 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Chokoladefabrik satser på nyheder

Online Avis Arkiv

"Formidabel" hovedret gav sejr i Sol over Gudhjem

Domino's klar igen med ny ejer

Marel gearer sig til øget vækst

1

Syge emballage-ansatte: Virksomheden svigtede os

Ugens grin: Dystre udsigter

Konkurrence giver billigere økovarer i indkøbskurven

De satser millioner på grønlandsk smeltevand som gourmetoplevelse

Erstatningskrav: Småkagekrig raser videre

- Vi gambler med fødevaresikkerheden

Hidtil bedste regnskab fra kartoffelmelfabrik

Danske fødevarevirksomheder brager frem i Rusland trods embargo

Ørbæk Bryggeri vil tredoble salget

Medie: Danish Crown overvejer at lukke slagteri

Kæmpeinvestering skal løfte takeaway-komet

Stabling: Ølbrygger har lagt en snedig whiskyplan

Nyt fra bestyrelser og direktioner

- Jeg vidste heller intet om at lave øl

Foss klar med 10.000 nye kvadratmeter

Slagtere fjollede fridagen væk

Endnu en ny direktør i Dansk Erhverv

Cateringfirma dropper lille køkken

Nyt, fynsk ølsamarbejde

55 millioner kødbakker bliver miljøvenlige

Ny sukkerboss i Nakskov

Forsker får pris for udvikling af fødevareprotein

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Topledere ser sorte skyer i horisonten

Danske fødevarer og royale på charmeoffensiv i Sydkorea

Tommel op: Viborg Bryghus flytter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Fem anbefalinger fra robotindustrien skal skabe 25.000 job i 2025

Sommerudflugt til Gram Slot

Forøget effektivitet hos Unicon med hjælp fra AMCS

Plastbøtte til mikrobølgeovn kan mindske madspild

Bip-bip Hurra: GS1-stregkoden har fødselsdag

Overvågning og styring af forsyningslinien

Flavour trends 2019

Involvering af medarbejderne gav succes med ny UR-robotarm

Trelleborg udvider LSR-fabrik i Bulgarien

Vækst i SMC’s europæiske markedsandel

Tick Cad søger sælger med teknisk forståelse

Dansk Procesventilation har installeret fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Al den plast, du ikke kan se på stranden, er et stigende miljøproblem

Bestilt onsdag og leveret i Holland fredag morgen...

Svanemærket industrivask er mere miljøvenlig end at vaske i almindelige vaskemaskiner

Komplet program af rustfrie magnetventiler hos Granzow

Effektiv håndtering af emballagespild i fødevareindustrien

50 år og vind i sejlene

Ny epoxy stick fra Weicon - "en all-rounder"

RS Components annoncerer ny global franchiseaftale med Yageo

Enkel og alsidig filtrering af væsker med ny mobil filtreringsenhed

Uge 26 og 27 har vi solstik ☀️

Edge Computing skaber værdi for BKV

Bell hus fra KTR

Kampagnepris på 8 fods container

Send til en kollega

0.188