23948sdkhjf

Stor kantineleverandør udfordrer den traditionelle kantinebuffet

| Af Redaktionen/-nok | Tip redaktionen om en historie

Fokus på alle sanser og bæredygtighed

Kantineleverandøren Kokkenes Køkken tager nu for alvor skeen i den anden hånd og præsenterer danskerne for et kantinekoncept, som bryder med den traditionelle kantineoplevelse.

Det konstaterer Kokkenes Køkken i en pressemeddelelse.

- Hver dag bevæger cirka 1,2 million danskere sig ved frokosttid mod kantinen på deres arbejdsplads. Dermed er kantinerne tilsammen Danmarks største madleverandør. Og her i landets kantiner møder de fleste af os den traditionelle, velkendte buffet med det samme store udvalg af mad. Buffeterne vælter med bugnende pålægsfade, mange lune retter og en kæmpe salatbar. Du bliver præsenteret for gryderetten, leverpostejen, frikadellerne, karrysilden og roastbeefen. Og brød, kager og søde sager i stride strømme, hedder det i pressemeddelelsen.

- Det er et setup, som er skabt ud fra den bedste mening om, at hvis bare der er et stort udvalg, så bliver alle glade og tilfredse. Det er bare ikke det, som reelt sker. Vi spiser nemlig det samme hver dag fra buffeten. Og alt for meget af det. Det klassiske store madudvalg har en etisk og sundhedsmæssig slagside, da det får gæsterne til at overspise, sænker kvaliteten af råvarerne og genererer et stort madspild. Efter at gæsterne har forladt kantinen, er cirka 30-35 procent mad nemlig røget direkte i skraldespanden, nævner Kokkenes Køkken.

Men nu skal danskernes buffet ifølge virksomheden have en anden smag. Og lyd. Og synsindtryk. Og ikke mindst et forstærket fokus på madspild og råvarernes kvalitet.

Kokkenes Køkken er således "efter flere måneders engageret forarbejde" klar med et nyt kantinekoncept, hvor den gastronomiske gren neurogastronomi er et af de styrende elementer. Navnet på konceptet er SANS!, hvor bogstaverne står for Smag, Ansvarlighed, Neurogastronomi og Sammenhæng.

- Grundideen i SANS! er mindre mad af højere kvalitet. Et fokuseret udvalg med en rød tråd, så maden passer sammen. Desuden arbejder vi med den ”hele spiseoplevelse” og tænker alle sanser ind i måltidet. Ligesom vi læner os op af FNs klima- og verdensmål med mindre kød, mere grønt, nudging og et markant reduceret madspild, forklarer Maj Toppenberg, som er direktør i Kokkenes Køkken. .

Fuglelyde og palmeblade
- Neurogastronomi handler om, at vi smager med alle vores sanser - ikke kun med tungen. Vores syn, hørelse, duft, humør og erindring påvirker, hvad vi smager, og det tænker vi ind i alle retter, som vi serverer i SANS! Så man skal ikke blive forundret, hvis maden akkompagneres af fuglelyde eller musik, som passer til retterne, eller hvis der er palmer på hele buffeten, forklarer Rasmus Bredahl, der er kok, forfatter og rådgiver – og en af dem, der arbejder på at introducere neurogastronomi i Danmark.

- Desuden smagsmætter vi maden ved at være opmærksomme på, at retterne altid indeholder alle grundsmagene. Surt, sødt, salt, bittert og umami - samt teksturmodpolerne blødt og sprødt. Det gør, at maden opfattes mere velsmagende, men også at vi spiser mindre mængder, tilføjer han.

Sammen med sin samarbejdspartner Nikolaj Buchardt, der blandt andet er journalist, rådgiver og madnørd, har Rasmus Bredahl været konsulent på udarbejdelsen af det nye kantinekoncept og arbejdet med at gøre kokkene i Kokkenes Køkken fortrolige med neurogastronomi.

Maj Toppenberg oplyser, at den første store håndfuld af de 25 kantiner, som Kokkenes Køkken driver rundt omkring i landet, har indført konceptet SANS! Og at flere følger efter i den kommende tid.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
1

Pizzakæde lukkede i Danmark: Nu står flere lande for tur

46 mejerier kontrolleres efter beslaglæggelse af 400 paller mælkepulver

Trump spænder ben for Thises populære Vesterhavsost

Fødevaredanmark: - Afskaf selskabsskatten for start-ups

Købere står i kø til gigantsucces i Esbjerg

Foss har lagt nødvendige millioner i nye teknologier

Nyhedsbrev

15.201 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Sådan vender fabrik udgift til milliongevinst

Online Avis Arkiv

Kæmpe koncerner sværger plast-ed

Øl, honning, marmelade og gin: Producenter elsker adgang til specifikt logo

Orkla satser på nye investeringer og ændrer i topledelsen

Danish Crowns salg af Tulip Ltd på plads

Din medister har været i Kina: Jan vil revolutionere pølseproduktionen

Bon Appetit Group lander øko-ordre hos SAS

Druen og tiden er moden: Vinbønder slår pjalterne sammen

Klimaforandringer truer danske fiskefabrikker

Tag med et kig ind i fremtiden: Sådan skal vi spise

Efter år med en kæp i hjulet: Bøf-chef vil vende minus til plus

Lynfrysning sikrer kæmpe succes på fjerne markeder

Mille Food fyrer ledelsen

Drama afgjorde DM i Østersåbning 2019 på Mors

Få hundrededele af et sekund skilte landets to bedste østersåbnere, da det officielle DM i Østersåbning lørdag blev afviklet i Nykøbing Mors

Carlsbergs papirflaske har et indre af plast

Intech vinder erhvervspris

Ugens grin: Parkerings-problemer

Her har pastalinjen aftjent sin værnepligt

Øget efterspørgsel på pasta til frosne færdigretter har fået den fynske frostproducent Ebrofrost til at opgradere sine pastalinjer til dobbelt kapacitet. Den oprindelige linje kunne kun følge med i tre år.

Danish Crown ansætter ny CFO

Dansk ingrediensgigant vokser - men ser mørke skyer på himlen

Carlsberg får ny kommerciel direktør

Danmarks konkurrenceevne fastholder plads i global top-ti

Flere og flere seniorer springer ud som iværksættere

Aarhus får et fødevarelaboratorium

Den danske industri er blevet ramt af influenza

Tilberedte rejer fra Asien indeholder fækale bakterier

Pølser tilbagekaldt efter fund af listeria

1

DI: Flere virksomheder oplever dyk i efterspørgslen

Politiet undersøgte ikke bestikkelse i Carlsberg trods tip

Fødevarenetværk skal lære om allergen-krav

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Formiddagsevent:Effektiv samhandel ml. kunder & leverandører

Elektriker døgnvagt

Udnytter din virksomhed mulighederne for cirkulær økonomi?

Kjærgaard introducere dataopsamling og analyse uden databoks

Historien bag energiforsikring til virksomheders el-aftale

UT 20U-14 Fstr/Fbrc Sort/Blp

Støb fundamentet for succes med en tryg, planlagt overgang fra projekt til drift

Har du styr på din dunk?

Flangekoblinger til forbrændingsmotorer

Få stærkere kunderelationer og øget salg med effektiv EDI

Kædenyheder fra Brd. Klee A/S

Bliv opgraderet! Som 6.400 andre - Det tager kun ét minut

Stødabsorberende bølgepap til sikker forsendelse

Ajcon bygger nyt grønt køle-/frysehus for JN Spedition

PALOMAT® 5 – stabling og nedstabling af 1-5 paller

Åben Virksomhed – Gibotech inviterer elever fra afgangsklass

Workshop om beregning af migration fra plast

Carsten Holm A/S udstiller på OTD 19 - Offshore Technology D

Resultatorienterede og værdiskabende løsninger i pakkeriet

Eksplosionsikret stik og udtag fra Marechal

Bølgepap, der er billigt med kvalitet i top

Magnetbånd holder styr på lageret

Bliver wirestropper produceret i Danmark?

Bliv klogere på energiforsikring på under 2 min

Energibesparelser som følge af optimering

Send til en kollega

0.253