23948sdkhjf

Er vi i gang med veganerens tidsalder?

KLUMME: Kød- og mælkefri alternativer er på alles læber. Den veganske livsstil er blevet mainstream, og det medfører drastiske ændringer, konstaterer Julie Elander Pehrsson, Brand Strategist hos designbureauet Everland, i denne klumme, som hun har skrevet sammen med kollegaen Rasmus Vestergaard Petersen.

Den veganske livsstil er blevet mainstream. En fjerdedel af USA’s millennials identificerer sig selv som veganere eller vegetarer. Det medfører drastiske ændringer i forbrugsmønstre, der spreder sig som ringe i havremælken til resten af samfundet. Udviklingen har betydning for enkeltpersoner, virksomheder, organisationer og politikere.

Ofte nævnes veganisme som en trend. Men kan man egentlig kalde noget en trend, når en fjerdedel af en amerikansk generation i nogen eller høj grad lever efter den? Eller bør vi i stedet tale om et paradigmeskifte? Bliver 2019 ikke bare veganerens år, men starten på veganerens tidsalder?

Det er ikke mange år siden valget af en vegansk livsstil ofte blev mødt af en masse spørgsmål til motivationen bag. I dag spørger vi ikke længere. For nu vinder veganere og vegetarer mere og mere landjord på butikshylderne. Kød- og mælkefri alternativer er på alles læber: I takt med, at den yngre forbrugergeneration i stigende grad bliver veganere, vegetarer eller flexitarer, hopper flere og flere virksomheder med på veganerbølgen for at (for)blive relevante og vellidte.

I dag laver mejerivirksomheder, som for eksempel Chobani, produkter uden mælk og kødvirksomheder, som for eksempel Hanegal og Stryhns, laver produkter uden kød. Og Burger King vil servere deres ‘Impossible Whopper’ med en "bøf" af planter i deres 7.200 amerikanske restauranter hen imod slutningen af året.

Vegansk er mere end bare mad
Udbredelsen af den veganske livsstil kan i høj grad tilskrives kendisser og sociale medier. Unge pop-musikere som Ariana Grande og Miley Cyrus synger de veganske toner på deres sociale medier, som kombineres med social samvittighed. Og de er ikke alene. På Instagram kan du allerede scrolle gennem 81 millioner billeder med #vegan.

Den veganske livsstil kombinerer flere samfundstendenser. For motivationen bag livsstilen handler om mere end bare at undgå at spise kød, æg og mejeriprodukter. Det handler i højere grad om at passe på vores planet.

Den veganske livsstil påvirker også transport, indretning og tøjvalg. En af verdens største hotelkæder, Hilton, lancerede for nylig verdens første veganer-suite. Modehuset Prada dropper brugen af pels fra 2020. Og Grand View Research estimerer, at det veganske kosmetikmarked vil være 20,8 milliarder dollar værd i 2025.

Den veganske livsstil fortsætter med andre ord sin udbredelse. Men det oprindelige princip fra 1951, som definerede veganisme som “doktrinen, at mennesket skulle kunne leve uden at udnytte dyr” skal nok udvides. I 2019 handler veganisme også om at leve bæredygtigt i harmoni med naturen.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Harboes-formand varsler ny spareplan

Harboes ramt på bundlinjen af ledelsesændringer

Direktør og bestyrelsesformand forlader Harboes

Dansk kølegigant præsterer bedste regnskab i koncernens historie

Verdens sundeste kornsort skal hjælpe folk med overvægt og diabetes

Diskret saftevandsgigant startede i et udhus i Vanløse

Nyhedsbrev

15.291 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Tre plantedrenge har hul igennem til Coop

Online Avis Arkiv

Bøde: Karse skal behandles som en fødevare

Stor sushikæde: Vi bliver tilbudt kinesiske beløbskokke

De vil gerne ansættes på beløbsordningen, men så arbejde mange flere timer.

Falengreen køber sig til mere convenience

Opkøbet af Q Foods skal styrke Falengreens position på det vigtige convenience-marked

Video: Sådan kan sensorer forbedre en fødevareproduktion

Sønderjysk slagter er rykket ind i alle Lidl-butikker

Sprøjter sig til holdbarhed: Californisk plantebelægning skal testes i Danmark

Brancheorganisation: Kokkes forhold kan let kontrolleres

1

Brygmester med ny teknologi: I princippet kan jeg sidde derhjemme og sætte det hele i gang

Dansk fødevareeksport på rekordkurs

Dekanter-teknologi løftes til nye højder

103 millioner skal bane vejen til fremtidens fødevareforskning

Tilflytter: Sagsbehandlerne har forstand på fødevarer

Fødevarevirksomhederne flokkes om Vejen

Kommunen er ved at opbygge en decideret fødevareklynge i det sønderjyske

Ugens grin: Når tømreren har fri ...

Gammelt bryghus bliver omdannet til Bryggekulturens Hus

Topmoderne ølbrygning: De glæder sig helt vildt i Thisted

10.000 chokoladejulekalendere tilbagekaldt - smager af pap

Eksporten af økologi falder efter 12 år med fremgang

Allerede nu sætter 2019 konkursrekord

Nu skal fremtidens fødevarer være helt sikre

Kyllingekød trækkes tilbage - solgt over hele landet

Illegale ansatte: Ny finanslov fordobler bødestraffen

Det Danske Madhus vandt alligevel madkrigen

Lukket anlæg recirkulerer 98 procent af vandet

Svineavlere går imod Danish Crowns klimaindsats

Ægtepar fik millioner for sodavandssucces

1

Coop inviterer små mad-producenter til gratis seminar

Danish Crown Foods har nu ny direktør i Danmark

Trods konkurs: Slagtehus fortsætter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kom til Åbent hus hos jpbc 17. januar

Ny Serie 3000 magnetventiler fra PNEUMAX

Er vi ved at skylle godt business intelligence-håndværk ud?

Forskellige Simatic hjælpeværktøjer fra Siemens

Ara-El ApS: Finder Serie 67 relæer

Lækker din pumpe? Eller ophober den snavs?

Klopumpe fra Axflow reducerer energiforbrug og omkostninger

Leverer du ind til den danske dagligvarehandel?

Billige kuglebøsninger i kompakt design til nem montering

Vælg den rigtige emballage og pak forsvarligt

Encodere og slæberinge til Industri 4.0/IIoT

Optimal proces og lavt materialeforbrug? Se her!

Julekonkurrence på klee.dk

Væksten forsætter hos Carsten Holm A/S

Indstøbning af kabler hos Gravlund Industrigummi A/S

Ny anti-statisk luftkniv fra EXAIR

2. advent - Har Poul spist for mange julekager?

Corporate Social Responsibility (CSR) - Vicath EQ ApS

Hvad er ændringerne fra ISO 22000:2005 til ISO 22000:2018?

Du må Oluf Sand(e), at det er saltetid

Bell hus fra KTR

Fra lokal producent af kælke til international eksportsucces

Elektriker søges

Messetiden står for døren.

Process Engineering løfter flere opgaver i slagteribranchen

Send til en kollega

0.192