23948sdkhjf

Fødevare mistænkes for at stå bag sjælden type salmonella

| Af Ritzau | Tip redaktionen om en historie

Eksperter søger at lokalisere smittekilden bag et salmonellaudbrud, der har gjort 23 danskere syge

En sjælden type salmonella har gjort 23 danskere syge.

Der er tale om en bakterie af typen Salmonella Coeln, og smittekilden er endnu ikke fundet.

De syge bor over hele landet, og det drejer sig om 13 kvinder og 10 mænd. Halvdelen af dem har været indlagt på hospitalet.

- Det er en type, vi ikke ser så tit, måske to til fem tilfælde om året. Så når der optræder 23 tilfælde i løbet af en måned er det en usædvanlig situation, siger seniorforsker Steen Ethelberg, Statens Serum Institut.

Det reelle antal danskere, der kan være ramt af infektionen, er formentlig højere.

- Der vil være flere danskere, der har haft den her type. Vi registrerer kun de allermest syge. Dem der går til læge og bliver undersøgt, og hvor salmonella bliver påvist.

- Vi plejer at sige, at der nok er 10 gange så mange, som dem vi kender til, siger Steen Ethelberg.

Statens Serum Institut arbejder tæt sammen med Fødevarestyrelsen og Fødevareinstituttet DTU om at prøve at finde smittekilden og stoppe udbruddet.

- Vi interviewer de syge og spørger, hvor de har været, og hvad de har spist. Så lykkes det som regel at finde et mønster.

- Men lige med det her udbrud er det ikke lykkedes os at finde en fællesnævner endnu. Så vi fortsætter efterforskningen, siger Steen Ethelberg.

De ramte personer har ikke været ude at rejse, før de blev syge. De kender ikke hinanden og har ikke deltaget i fælles begivenheder.

Så mistanken retter sig mod, at de er blevet syge efter at have spist den samme fødevare.

Da der er syge over hele landet, er det formentlig en fødevare, som sælges bredt.

Der findes over 2000 forskellige typer af salmonella.

Salmonella Coeln er dog hverken værre eller mildere end andre former for salmonella.

- Man bliver ikke mere syg af Salmonella Coeln end andre typer salmonella, siger Steen Ethelberg.

Symptomerne er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og måske kvalme og opkast.

Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger. I sjældne tilfælde, hvor salmonella giver blodforgiftning, kan man blive syg i længere tid.

I 2018 blev der registreret 1067 tilfælde af salmonella i Danmark.

Cirka halvdelen af tilfældene var erhvervet ved rejser til udlandet.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Konkursramt pålægsfabrik er reddet

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlig fiskehandler

Ugens grin: Lønforhøjelsen gav bagslag

Venner er hoppet med på ginvognen

København styrker sin ambitiøse mad-indsats

Fiskefirma afsløret i omfattende fusk

Nyhedsbrev

15.099 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Online Avis Arkiv

Messe byder på topkokkedyst

Carlsberg overgår nu storebror Heineken i evnen til tjene penge

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Arla scorer kassen på Starbucks-aftale

Verdensnyhed: Nu bliver græs til mad i Skive

Food Festival igen klar med Branchefredag

Carlsberg kan ikke matche den perfekte sommer i Vesteuropa

Carlsberg øger salget efter stor fremgang i Kina og Vietnam

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Ticans nye direktør har brug for flere ansatte

Jysk storkøkken i konkurssag

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Matchmaking: Fødevarefolk kan få hul igennem til Polen

Kinesere investerer stort i fynsk fabrik

1

Styrelse går efter fødevaregigant: Populært varemærke forbydes

Antallet af sundere fødevarer er eksploderet de seneste ti år

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Naturli kigger mod andre sektorer

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

SF vil forbyde fransk delikatesse: Det er barbarisk

Budweiser giver vokseværk hos verdens største bryggeri

Kinesisk eksport-bøvl: Danish Crown fyrer på griseslagteri

Danish Crown henter ny CFO hos Ecco

Ny, stor fødevarekonference på Københavns Universitet

Teknologisk Institut skal skaffe bedre ølsmag

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Webinar: Maskindirektivets krav til CE-mærkning

Solar angriber markedet for mekanik og teknik

NYHED: Perfekt microdosering! Ingen dryp, intet rod - Se de imponerende billeder her

Hvordan kan din emballage blive mere bæredygtig?

Fugt kan skabe store problemer

Hele 622,1 Ton på krogen...

Mirit Glas leverer safirglas til industrien

Vidste du dette om Nomo?

Konfigurer dine kapslinger og prisforespørgsler online hos Fibox

AxFlow servicerer alle kompressor mærker og har alt i efterbehandling...

Fendere og fendersystemer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Nu kan du bestille online i vores eShop

Expression har designet nogle super smarte fleksible messekit løsninger til din næste stand :)

Mountain Top Industries placerer to-cifret millionordre hos Egatec

TYTAN gruppeafbrydere fås nu hos Ara-El

ALPMA osteriudstyr

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Udlejning af doserings-/blandingsmaskiner

Den korteste vej til det rigtige værktøj!

19-årig robot hos Bisca arbejder for en solsikker sommer

Oplev SMC’s nye produkter på hi-messen

Skal din virksomhed være mere innovativ?

Det perfekte match

Hurtig og pålidelig konfigurering af automatiserede procesventiler med nyt ...

Lær Fibox A/S lidt bedre at kende i denne profil video

Send til en kollega

0.154