23948sdkhjf

Lokale fødevareprodcenter i fokus i nyt forskningsprojekt

De næste 3 år ser University College Lillebælt nærmere på de pædagogiske og sundhedsmæssige gevinster ved et tættere samarbejde mellem lokale fødevareproducenter og skolers måltidsordninger.
Nyt forskningsprojekt skal fremme maddannelse blandt skolebørn og støtte den lokale fødevareproduktion

Fraværet af de rigtige køkkener og kantiner er en af de væsentligste årsager til, at det er småt med sunde måltidsordninger i de danske skoler. Hvad sker der, hvis vi som en del af en sundhedsfremmende indsats etablerer et professionelt indrettet køkken i skolens lokalområde og bemander det med professionel arbejdskraft, der laver maden fra bunden af sammen med elever fra skolen ud fra lokale råvarer?

Det skal et nyt tre-årigt forskningsprojekt se nærmere på, når et kommende fynsk lokalt madsamarbejde LOMA - som står for Lokal Mad - bliver etableret.

Uddannelses- og fødevareinnovation
Forskningsprojektet, der er finansieret af University College Lillebælt (UCL) og Aalborg Universitet, vil følge etableringen og udviklingen af LOMA-cases i kommuner i Region Syddanmark. Hos UCL er der store forventninger til resultaterne af det nye projekt:

- LOMA kan skabe den nødvendige ramme omkring en inkluderende pædagogisk praksis, hvor pædagoger og undervisere får mulighed for at medvirke i det sundhedsfremmende arbejde i forhold til børn og unge. Vi har brug for et laboratorium, hvor vi sammen med lærere, kokke, børn og pædagoger kan udvikle nye mad- og måltidspædagogiske metoder og måder til at organisere koblingen mellem skolemad, læring og dannelse, siger Morten Kromann Nielsen, der er leder af UCLs MadLaboratorium og frontløber inden for udvikling af mad- og måltidspædagogik.

- Koblingen til de lokale fødevarenetværk er en mulighed for at skabe lokal efterspørgsel, som kan få stor betydning i det fynske. Vi forventer at se en forbedret social udvikling i de lokalområder, der har et LOMA køkken i kraft af involvering af borgerne og samarbejdet mellem institutioner og foreninger, siger Morten Kromann Nielsen.


Nye metoder i sundhedsundervisningen
Det bliver Ph.d. studerende Dorte Ruge fra Aalborg Universitets forskningsgruppe for Måltidsvidenskab og Folkesundhedsernæring MENU, der kommer til at stå for det konkrete forskningsarbejde. Hun ser LOMA-konceptet som en platform for sundhedsfremme og maddannelse hos både børn, unge og voksne.

Ifølge Dorte Ruge er en forudsætning for at opnå sunde madvaner, at eleverne både får viden om sund mad og selv deltager i fremstillingen af den mad, der skal spises på skolen. Derfor er læringsrummet et fast element i LOMA-køkkenet.

- Sammen med UCL bliver det spændende at udvikle metoderne for, hvordan samspillet mellem kok, lærere og elever kan fremme både sundhed og god skolemad med en høj andel af lokalt producerede - og gerne økologiske – fødevarer, siger Dorte Ruge.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.07