23948sdkhjf

Forsker sorterer sig til bedre fødevarer

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Korn er ikke bare korn. Når man køber en pakke mel i supermarkedet eller sætter tænderne i et stykke pasta, har kornet, maden er lavet af, været gennem en grundig sorteringsproces, hvor dårlige og ødelagte kerner er siet fra.

Det er indtil nu foregået ved enten at bruge kameraer, der overvåger kernernes udseende eller ved at gennemlyse kernerne og se på deres kemiske struktur.

Den unge Esbjerg-forsker Frank Manfred Hansper har undersøgt en teknologi til at kombinere de to metoder, så man hurtigt og effektivt både kan sortere dårlige kerner fra og samtidig inddele de øvrige kerner efter kvalitet og indhold af protein.

Et nyt øje på korns kvalitet
Man kan ikke umiddelbart se på en hvedekerne om den har et højt indhold af protein. Det kræver enten at man gennemlyser kornet med infrarødt lys eller at man simpelthen skærer kernen i stykker og undersøger den indeni. Omvendt kan man ikke med infrarødt lys se, om kornets skal er ødelagt eller om der er utøj i kornet.

Frank Manfred Hansper har altså med sin nye teknologi fundet løsningen på det.

- Det er som at have fået et nyt øje, der kan se mere præcist, siger han i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Der er især tre parametre, der er vigtige at se på. Det er proteinindhold, hårdhed og hvor melet kernen er inde bag skallen. Den matematiske formel, jeg har udviklet, gør det muligt at kombinere data om de enkelte kerners udseende med infrarøde billeder til at forudsige kernernes kvalitet meget nøjagtigt.

Mere viden – mindre madspild
Jo mere viden man har om de enkelte hvedekorn, desto bedre kan man udnytte dem efterfølgende. Jo mere nøjagtigt kernerne er sorteret, desto bedre bliver standarden af mel eller andre kornbaserede fødevarer.

Bedre mel er en fordel for forbrugere og fødevareproducenter, men den nye teknologi kan også være med til at mindske madspild, forklarer Frank Manfred Hansper.

- Kerner, der bliver kasseret på grund af ødelagte skaller eller andre uregelmæssigheder, kan anvendes på nye måder, når vi samtidig kender deres proteinindhold, forklarer han og uddyber:

- De skal måske ikke anvendes som fødevarer, men kan sagtens forarbejdes til godt dyrefoder eller andet i stedet for at blive spildt. Jo bedre man kan sortere, desto bedre kan de udnyttes hele vejen gennem produktionskæden.

Fremtidens fødevaresortering
Frank Manfred Hansper er netop blevet færdig som kemiingeniør på AAU Esbjerg. Metoden til at effektivisere kornsortering var hans masterprojekt, som han gennemførte med et scholarship fra Novozymes.

Hans matematiske model er udviklet til at analysere hvedekerner, men den samme teknologi kan bruges til mange andre typer fødevarer, fortæller han. Og potentialet er meget stort.

- Der er allerede flere steder rundt om i verden, hvor man kombinerer hyperspektrale billeder med almindelig inspektionsteknologi. Den metode jeg har udviklet, viser potentialet i teknologien.

Mere om: AAU Esbjerg
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Tre plantedrenge har hul igennem til Coop

Bøde: Karse skal behandles som en fødevare

Stor sushikæde: Vi bliver tilbudt kinesiske beløbskokke

De vil gerne ansættes på beløbsordningen, men så arbejde mange flere timer.

Video: Sådan kan sensorer forbedre en fødevareproduktion

Falengreen køber sig til mere convenience

Opkøbet af Q Foods skal styrke Falengreens position på det vigtige convenience-marked

Sønderjysk slagter er rykket ind i alle Lidl-butikker

Nyhedsbrev

15.286 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Sprøjter sig til holdbarhed: Californisk plantebelægning skal testes i Danmark

Online Avis Arkiv

Brancheorganisation: Kokkes forhold kan let kontrolleres

1

Brygmester med ny teknologi: I princippet kan jeg sidde derhjemme og sætte det hele i gang

Dansk fødevareeksport på rekordkurs

Dekanter-teknologi løftes til nye højder

Tilflytter: Sagsbehandlerne har forstand på fødevarer

103 millioner skal bane vejen til fremtidens fødevareforskning

Fødevarevirksomhederne flokkes om Vejen

Kommunen er ved at opbygge en decideret fødevareklynge i det sønderjyske

Ugens grin: Når tømreren har fri ...

Gammelt bryghus bliver omdannet til Bryggekulturens Hus

Topmoderne ølbrygning: De glæder sig helt vildt i Thisted

10.000 chokoladejulekalendere tilbagekaldt - smager af pap

Rekord: 380 julebryg fra de danske bryggerier

"Helt vildt": Årets danske bryggeri er Åben

Eksporten af økologi falder efter 12 år med fremgang

Ny manual giver 60 siders bud på fremtidens emballage

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Danish Crown vil investere 1,6 mia. kroner

Allerede nu sætter 2019 konkursrekord

Nu skal fremtidens fødevarer være helt sikre

Kyllingekød trækkes tilbage - solgt over hele landet

Illegale ansatte: Ny finanslov fordobler bødestraffen

Det Danske Madhus vandt alligevel madkrigen

Lukket anlæg recirkulerer 98 procent af vandet

Svineavlere går imod Danish Crowns klimaindsats

Ægtepar fik millioner for sodavandssucces

1

Coop inviterer små mad-producenter til gratis seminar

Danish Crown Foods har nu ny direktør i Danmark

Trods konkurs: Slagtehus fortsætter

Ny fødevareimportør klar i Køge

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Indstøbning af kabler hos Gravlund Industrigummi A/S

Ny anti-statisk luftkniv fra EXAIR

2. advent - Har Poul spist for mange julekager?

Corporate Social Responsibility (CSR) - Vicath EQ ApS

Hvad er ændringerne fra ISO 22000:2005 til ISO 22000:2018?

Du må Oluf Sand(e), at det er saltetid

Bell hus fra KTR

Fra lokal producent af kælke til international eksportsucces

Elektriker søges

Messetiden står for døren.

Process Engineering løfter flere opgaver i slagteribranchen

Mirit Glas tilbyder Glasvarer efter opgave

Ny megatrend 2020: Bekæmp antibiotikaresistens

Fjern statisk elektricitet på rør, kabler, slanger m.m.

Hvordan finder du vej til ISO 45001?

Sæt konkrete mål for dine første 100 dage

Ara-El ApS præsenterer Finder Master interface modul med serie 39 interface relæer.

Hurtig levering af PEEK

Lækker din pumpe? Eller ophober den snavs?

GRATIS webinar på 30 minutter

Rebild Kommune mindsker madspild med Dankost Pro

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

+6.650 har allerede ét - skal du ikke også have et login?

Fendere og fendersystemer fra WILLBRANDT Gummiteknik

Energibesparende alternativ til snekkegear!

Send til en kollega

0.209