23948sdkhjf

World Food Summit under en bæredygtig hat

Når ministre, meningsdannere og madproducenter i slutningen af næste uge indtager København til World Food Summit, er det med en klar ambition fra dansk side: Den globale fødevareproduktion - og fødevareforbrug - skal være langt mere bæredygtigt.

Ellers får det accelererende forbrug enorme konsekvenser for både klima, miljø og biodiversitet, når klodens voksende befolkning skal have mad på bordet.

- Vi ved fra forskere, at miljøaftrykket af fødevareproduktionen vil stige med mellem 50 og 90 procent frem mod 2050 på grund af befolkningstilvækst og indkomststigninger, medmindre fødevareproduktionen og forbruget bliver mere bæredygtig. Det problem skal vi tage alvorligt, understreger fødevareminister Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

I hans funktion som fødevareminister er han vært ved World Food Summit i København.

Han henviser som eksempel til den seneste rapport fra FN’s Klimapanel om ”Climate Change and Land”. Rapporten viser, at fødevaresektorens bidrag til menneskeskabte udledninger af drivhusgaser er på 21-37 % af de samlede menneskeskabte udledninger.

Ministeren vil blandt andet arbejde for, at ministerkollegerne fra de andre deltagerlande skriver under på, at de vil arbejde for en både sundere, mere sikker og mere bæredygtig fødevareproduktion.

Den politiske ramme om topmødet er FN’s Bæredygtighedsmål for 2030, der blev vedtaget af alle FN's medlemslande i 2015.

Bæredygtighedsmålene er et "call to action" fra alle lande, idet man anerkender, at en bred vifte af udfordringer er indbyrdes forbundet, og at den økonomiske vækst skal gå hånd i hånd med at tackle klimaændringer, at opnå sundhedsforbedringer og at udrydde fattigdom og sult.

Fødevaresystemer berører omkring 12 ud af de 17 Bæredygtighedsmål.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111