23948sdkhjf

Klumme: Er dit produktionsudstyr fødevaresikkert?

Meget af virksomhedernes produktionsudstyr er af ældre dato og beregnet til helt andre standarter og krav end nu. Hvordan kan vi så dokumentere, at det eksisterende produktionsudstyr overholder de nuværende regler?
Klumme af Jens Sinding og Lisbeth Hilbert, Force Technology

I november måned indleder Fødevareregionerne en kampagne, der skal undersøge dokumentationen af eksisterende produktionsudstyrs egnethed til kontakt med fødevarer.

Meget af virksomhedernes produktionsudstyr er gammelt (40 år er ikke uset) og produceret til helt andre krav end de nugældende. Fødevarestyrelsen ønsker at undersøge, om udstyret fortsat lever op til de nuværende regler, og det vil ligeledes blive undersøgt, om der er dokumentation for sporbarheden og egnetheden af de slid- og reservedele, der benyttes til renovering og i den løbende vedligeholdelse.

For rustfrit stål og metalliske fødevarekontaktmaterialer, vil fokus være på afgivelse af nikkel, bly og cadmium, samt på afsmitninger, der kan forårsage ændringer af fødevarernes sammensætning. Her vil det f.eks. være relevant at kigge på tilsatsmaterialer i svejsninger, eller specielle materialer brugt f.eks. til belastede pumpedele. På ældre produktionsudstyr mangler der ofte dokumentation for materialerne, men for metalliske materialer er det forholdsvist enkelt at få fastslået sammensætningen og dermed de mulige risici.

For plastmaterialer vil projektet fokusere på, om der foreligger dokumentation for overholdelse af de gældende regler. Reglerne er forholdsvis tydelige, og da området længe har været reguleret, burde dokumentationen ikke volde de store problemer.

Imidlertid benytter virksomhederne også en hel del andre fødevarekontaktmaterialer, hvor der ikke er specifik EU eller dansk lovgivning, f.eks. gummi og silikone. For disse materialer er kravet, at der skal foretages en konkret vurdering af deres egnethed, baseret på en tilstrækkelig risikovurdering.

Hvordan kan vi så dokumentere, at vores eksisterende produktionsudstyr, eller det brugte produktionsudstyr vi køber, overholder de nuværende regler?

Hvor der foreligger overensstemmelseserklæringer jf. plastreglerne, eller erklæringer vedr. overholdelse af de tyske BfR anbefalinger, eller de amerikanske FDA regler, for f.eks. gummi- og silikonematerialer, vil risikovurderingen og egnethedsvurderingen være forholdsvis enkel. For ældre metalliske fødevarekontaktmaterialer kan det umiddelbart være vanskeligere at dokumentere egnethed, men ud fra materialernes sammensætning, udstyrets historie og driftsforhold kan man foretage en risikovurdering.

Kilde: FORCE Technology

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125