23948sdkhjf

Danmarks eksport til FN er fordoblet på fire år

Danske virksomheders vareeksport til FN er nu lige så stor som til Indien eller Brasilien. Og der er potentiale til mere, vurderer DI.
FN-systemet udgør et enormt marked for danske virksomheder. I 2010 solgte virksomhederne varer og ydelser for 2,6 mia. kroner til FN-organisationer, viser en analyse foretaget af DI.

Det er en fordobling på fire år, og Danmark er dermed verdens 8. største leverandør til FN målt i kroner og ører. Vareeksporten alene er lige så stor til FN som til de store vækstmarkeder Brasilien og Indien.

Analysen viser også, at der er potentiale til langt mere. Der har nemlig indtil videre været størst held med at vinde kontrakter hos FN-organisationer med kontorer i København. Den danske hovedstad er således verdens 6. største FN-by og står for mere end halvdelen af FN’s samlede indkøb.

Samarbejde kan være nøglen
En af forklaringerne på at der ikke er flere danske virksomheder, som forsøger at vinde kontrakter hos FN, kan findes i de økonomiske og kulturelle udfordringer, der er ved at sælge til FN-organisationerne.

Det vurderer direktør Dennis Lundø Nielsen fra grafikervirksomheden Phoenix Design Aid. Han har næsten 20 års erfaring som leverandør til FN, og betegner generelt FN-organisationerne som sløve betalere. Derudover kræver det en bred kulturel forståelse, da man kommer til at arbejde med folk fra hele verden, påpeger Dennis Lundø Nielsen i en artikel på DI’s hjemmeside.

Her fortæller han også, at mindre og mellemstore virksomheder sjældent finder det realistisk at vinde kontrakterne, og det afholder dem fra at byde. Men i stedet bør de kigge på alternative muligheder, mener Dennis Lundø Nielsen.

- En mindre tømrervirksomhed fra Randers har ikke ressourcerne til at byde ind på kontrakterne. Men i stedet for at undlade at byde ind kan de slå sig sammen med andre virksomheder, og så i fællesskab forsøge at vinde kontrakten, siger han.

Virksomheder, der ønsker at byde på FN-kontrakter skal registreres hos United Nations Global Marketplace.

Læs mere på www.ungm.org

Kilde: DI Marked

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062