23948sdkhjf

Udlændinge sikrer sylteriet

Sætter man fingeren midt i et Danmarkskort, rammer den et sted omkring Samsø. For derude i Kattegat centralt mellem Jylland, Sjælland og Fyn ligger øen - tæt på det meste og så alligevel lidt langt væk. Det tager en time at sejle til jyske Hou og lidt mere til Kalundborg på Sjælland.

Så Samsø kæmper med de samme problemer som så mange andre mindre danske øer. De unge flytter væk og kun få nye kommer til. På 100 år er befolkningen halveret, og affolkningen tog særlig fart i sidste halvdel af 1950’erne, da industrien overtog landbrugets plads som den primære drivkraft i Danmark. For mens Samsø er berømt for sit landbrug - ikke mindst kartoflerne - så er industri næsten ikke eksisterende på øen.

Samsø Syltefabrik er en undtagelse. En ægte industrivirksomhed midt på en ø, hvor landbrug og turisme ellers dominerer. Men de faldende befolkningstal på Samsø kan mærkes her. Mange råvarer er lige uden for døren, men arbejdskraften derimod er længere væk, så ankomsten af udlændinge til øen har været med til at sikre produktionen.

- I 2005 fik vi otte litauere ansat i højsæsonen, og det gik rigtig godt. Året efter var de 18 - seks på hvert hold, fortæller fabrikschef Jan Dufresne.

Siden er mange flere kommet til, og flere af de udenlandske medarbejdere har slået sig ned på øen.

Koncentreret og effektivt
Denne dag produceres der glaskartofler, og det er udlændinge, der er omkring samlebåndene, hvor der arbejdes koncentreret og effektivt. Arbejdet er fysisk krævende, men på dansk overenskomst og dermed attraktivt for blandt andet mange østeuropæere.

- Vores udenlandske kolleger er arbejdsomme og pligtopfyldende, siger kvalitetsansvarlig Anne Manø.

- Den største udfordring er vel kommunikationen, og den er selvfølgelig vigtig, når vi arbejder med fødevarer. Nogen gange kan man lade den, der taler bedst engelsk i en gruppe, give information videre, forklarer hun.

Anne Manø er i øvrigt heller ikke indfødt samsing - faktisk har hun gjort det modsatte af så mange andre: Sidste sommer fik hun sin kandidatgrad i molekylær ernæring og fødevareteknologi fra Aarhus Universitet og flyttede til Samsø for at tiltræde jobbet som kvalitetsansvarlig på syltefabrikken.

Hun er en del den mindste befolkningsgruppe på Samsø; de 20-29 årige kvinder (hvis man ser bort fra dem over 90 år). Faktisk bor der flere 80-89-årige end 20-29-årige blandt Samsøs 3.700 faste indbyggere.

Ved seneste opgørelse i 2018 boede omkring 350 udlændinge på øen fordelt på hele 45 forskellige nationaliteter. Produktionsholdet på Samsø Syltefabrik tæller polakker, tjekker, litauere, bulgarere og syrere. Og der har såmænd også været nogle franskmænd forbi fabrikken og arbejde.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11