23948sdkhjf

De løber ikke sur i det

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

To familier har lange traditioner på eddikefabrikken i Randers

Det er som en tidslomme at træde ind på De Jydske Eddikebryggerier i industrikvarteret i det nordlige Randers.

Interiør og tapet på kontoret ser ikke ud til at være forandret betydeligt, siden virksomheden flyttede ind i de spritnye lokaler i 1964, og en betydelig del af eddikeproduktionen foregår også præcis, som den gjorde for 55 år siden og på præcis de samme anlæg.

Og De Jydske Eddikebryggerier - eller Aage Lanngs Fabriker, som de også kendes - har da også en lang og fascinerende historie. Egentlig begynder det med Randers Nye Mineralvandsfabriks etablering i 1879. I 1910 blev fabrikken overtaget af Aage Lanng, og det er hans navn, der stadig skiltes med, og det var ham, der i 1915 købte Skive Eddikebryggeri, som i sig selv var en gammel virksomhed fra 1861.



Eddikebrygningen flyttede til Randers, og Aage Lanng havde forrygende succes - i 1921 var Aage Lanng byens største skatteyder med 12.826 kroner, hvilket svarer til over 300 millioner kroner i dag, hvis man tager højde for inflationen.

Som årene gik blev den danske eddikeproduktion samlet hos færre fabrikanter, og i dag står produktionen i Randers tilbage som Danmarks sidste eddikefabrik.

Det bliver i familien
Og det bliver i familien på eddikefabrikken. Aage Lanng døde i 1924, men eddikefabrikken blev på familiens hænder, og i 1935 blev Aage Lanngs datter, Elisabeth, gift med Eiler Juul Eilersen. Han blev direktør og udviklede fabrikken, og i dag er det hans barnebarn, Nils Juul Eilersen, der er ejer og direktør.

- Jeg plejer at sige til de ansatte, at I får ikke den højeste løn her, men hvis I sørger for at produktionen kører, så bliver fabrikken ved med at være her. Og I kan arbejde her, til I falder om, siger Nils Juul Eilersen.

Og det er ikke tomme ord, for ikke blot på direktørposten er der familie-traditioner - ude i produktionen blev en 16-årig knægt ansat i 1927 - hans navn var Svend Aage Chrstiansen, og han skulle siden blive brygmester.

Da produktionen flyttede fra det centrale Randers til udkanten af byen i 1964 blev Finn Christiansen ansat - det var Svend Aages søn, og i dag er det Finn, der er produktionschef og runder 55 år på fabrikken. Man render ikke af pladsen i Randers.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Købere står i kø til gigantsucces i Esbjerg

Sådan vender fabrik udgift til milliongevinst

Kæmpe koncerner sværger plast-ed

Øl, honning, marmelade og gin: Producenter elsker adgang til specifikt logo

Orkla satser på nye investeringer og ændrer i topledelsen

Din medister har været i Kina: Jan vil revolutionere pølseproduktionen

Nyhedsbrev

15.198 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Danish Crowns salg af Tulip Ltd på plads

Online Avis Arkiv

Klimaforandringer truer danske fiskefabrikker

Bon Appetit Group lander øko-ordre hos SAS

Druen og tiden er moden: Vinbønder slår pjalterne sammen

Efter år med en kæp i hjulet: Bøf-chef vil vende minus til plus

Tag med et kig ind i fremtiden: Sådan skal vi spise

Lynfrysning sikrer kæmpe succes på fjerne markeder

Mille Food fyrer ledelsen

Intech vinder erhvervspris

Drama afgjorde DM i Østersåbning 2019 på Mors

Få hundrededele af et sekund skilte landets to bedste østersåbnere, da det officielle DM i Østersåbning lørdag blev afviklet i Nykøbing Mors

Carlsbergs papirflaske har et indre af plast

Her har pastalinjen aftjent sin værnepligt

Øget efterspørgsel på pasta til frosne færdigretter har fået den fynske frostproducent Ebrofrost til at opgradere sine pastalinjer til dobbelt kapacitet. Den oprindelige linje kunne kun følge med i tre år.

Ugens grin: Parkerings-problemer

En kold fra Carlsberg-kassen - på papirflaske, tak

Isproducents regnskab tæt på nedsmeltning

Dansk gærfabrik hæver produktionen

Der investeres konstant i udvidelser af gærproduktionen i Grenaa - den store udfordring er at udvide en fabrik, der aldrig holder pause.

Danish Crown ansætter ny CFO

Konstant noget i gære i Grenaa

Gæren fra Grenaa bruges til vidt forskellige produkter. Og der forskes konstant i nye muligheder.

Dansk ingrediensgigant vokser - men ser mørke skyer på himlen

Carlsberg får ny kommerciel direktør

Danmarks konkurrenceevne fastholder plads i global top-ti

Flere og flere seniorer springer ud som iværksættere

Aarhus får et fødevarelaboratorium

Den danske industri er blevet ramt af influenza

Tilberedte rejer fra Asien indeholder fækale bakterier

Pølser tilbagekaldt efter fund af listeria

1

DI: Flere virksomheder oplever dyk i efterspørgslen

Politiet undersøgte ikke bestikkelse i Carlsberg trods tip

Fødevarenetværk skal lære om allergen-krav

Listeria: Fødevarestyrelsen lukker produktion i Jylland

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Få stærkere kunderelationer og øget salg med effektiv EDI

Kædenyheder fra Brd. Klee A/S

Bliv opgraderet! Som 6.400 andre - Det tager kun ét minut

Stødabsorberende bølgepap til sikker forsendelse

Ajcon bygger nyt grønt køle-/frysehus for JN Spedition

PALOMAT® 5 – stabling og nedstabling af 1-5 paller

Åben Virksomhed – Gibotech inviterer elever fra afgangsklass

Workshop om beregning af migration fra plast

Carsten Holm A/S udstiller på OTD 19 - Offshore Technology D

Resultatorienterede og værdiskabende løsninger i pakkeriet

Eksplosionsikret stik og udtag fra Marechal

Bølgepap, der er billigt med kvalitet i top

Magnetbånd holder styr på lageret

Bliver wirestropper produceret i Danmark?

Bliv klogere på energiforsikring på under 2 min

Energibesparelser som følge af optimering

7 alternative serveringer med and!

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Gummimåtter til al slags beskyttelse

➥ Går du med overvejelser om automation i din virksomhed?

Hvordan skal du gribe de nye regler om kemisk APV an?

Er du pumpet op til lir med dine pumper?

Uhing EasyLock ® fra Manicus Teknik

Ajcon opfører en ny pakkeudleveringshal for GLS Express

Primoreels går ind i kagebranchen

Send til en kollega

0.252