23948sdkhjf
Log ind eller opret for at gemme artikler
Få adgang til alt indhold på Food Supply
Ingen binding eller kortoplysninger krævet
Gælder kun personlig abonnement.
Kontakt os for en virksomhedsløsning.

De løber ikke sur i det

To familier har lange traditioner på eddikefabrikken i Randers

Det er som en tidslomme at træde ind på De Jydske Eddikebryggerier i industrikvarteret i det nordlige Randers.

Interiør og tapet på kontoret ser ikke ud til at være forandret betydeligt, siden virksomheden flyttede ind i de spritnye lokaler i 1964, og en betydelig del af eddikeproduktionen foregår også præcis, som den gjorde for 55 år siden og på præcis de samme anlæg.



Og De Jydske Eddikebryggerier - eller Aage Lanngs Fabriker, som de også kendes - har da også en lang og fascinerende historie. Egentlig begynder det med Randers Nye Mineralvandsfabriks etablering i 1879. I 1910 blev fabrikken overtaget af Aage Lanng, og det er hans navn, der stadig skiltes med, og det var ham, der i 1915 købte Skive Eddikebryggeri, som i sig selv var en gammel virksomhed fra 1861.



Eddikebrygningen flyttede til Randers, og Aage Lanng havde forrygende succes - i 1921 var Aage Lanng byens største skatteyder med 12.826 kroner, hvilket svarer til over 300 millioner kroner i dag, hvis man tager højde for inflationen.



Som årene gik blev den danske eddikeproduktion samlet hos færre fabrikanter, og i dag står produktionen i Randers tilbage som Danmarks sidste eddikefabrik.



Det bliver i familien

Og det bliver i familien på eddikefabrikken. Aage Lanng døde i 1924, men eddikefabrikken blev på familiens hænder, og i 1935 blev Aage Lanngs datter, Elisabeth, gift med Eiler Juul Eilersen. Han blev direktør og udviklede fabrikken, og i dag er det hans barnebarn, Nils Juul Eilersen, der er ejer og direktør.



- Jeg plejer at sige til de ansatte, at I får ikke den højeste løn her, men hvis I sørger for at produktionen kører, så bliver fabrikken ved med at være her. Og I kan arbejde her, til I falder om, siger Nils Juul Eilersen.



Og det er ikke tomme ord, for ikke blot på direktørposten er der familie-traditioner - ude i produktionen blev en 16-årig knægt ansat i 1927 - hans navn var Svend Aage Chrstiansen, og han skulle siden blive brygmester.

Da produktionen flyttede fra det centrale Randers til udkanten af byen i 1964 blev Finn Christiansen ansat - det var Svend Aages søn, og i dag er det Finn, der er produktionschef og runder 55 år på fabrikken. Man render ikke af pladsen i Randers.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.086