23948sdkhjf

Randers-fabrik dominerer det danske marked

De Jydske Eddikefabrikker producerer det meste af butikkernes husholdningseddike

Når forbrugerne tager en husholdningseddike på hylden i supermarkedet, stammer den sandsynligvis fra De Jydske Eddikebryggerier.

Randers-virksomheden er landets eneste tilbageværende eddikeproducent og producerer både private label-eddiker og de kendte mærker Lagerberg og Heidelberg. Man kan sige, at Heidelberg også er De Jydske Eddikebryggeriers største konkurrent, for varemærket ejes faktisk af Castus, der ellers er mest kendt for sine frugtstænger. Men indholdet produceres altså i Randers.

- Vi sidder solidt på den danske detailhandel, men markedet er kompetitivt, så vi skal levere til de rigtige priser. Hvis vi gør det, er det til gengæld svært for udenlandske producenter at komme ind på markedet, for transport bliver hurtigt en væsentlig faktor, når man leverer eddike, siger Nils Juul Eilersen, der er administrerende direktør i De Jydske Eddikebryggerier, som han ejer sammen med sin bror.

- Hvis vi forsvandt, ville prisen på eddike stige, fordi den så skal transporteres længere, siger direktøren.

Hurtig levering
Produktionschef Finn Christiansen og resten af produktionen står da også klar til at sørge for, at kunderne ikke skal vente længe på deres bestillinger.

- Der kan komme en ordre fra en supermarkedskæde i dag (fredag, red.) om, at de skal have 33 paller på mandag. Og det kan vi levere, siger Finn Christiansen.

For eddiken ligger klar i tankene udenfor, og krydringen tager blot en time til halvanden. Og så er tapperiet automatiseret i modsætning til den ældste del af produktionen.

Produktionschefen har i øvrigt en god fornemmelse for, hvornår kunderne nok vil ringe efter nye forsyninger, og afsætningen er mere jævnt fordelt over året end før i tiden. Tidligere ville det være højsæson nu, fordi det er syltesæson, men der er ikke længere så mange forbrugere, der sylter. Til gengæld finder forbrugerne andre ting at bruge husholdningseddike til - ikke bare i madlavningen, men også som et miljøvenligt rengøringsmiddel eller skyllemiddel i vaskemaskinen.

- Forleden så jeg noget, hvor en dreng var blevet ramt af en brandmand, og så hev en livredder en husholdningseddike frem og hældte på drengens arm, fordi det neutraliserer, fortæller Finn Christiansen.

I stedet for vineddike
De Jydske Eddikebryggerier har også selv udvidet markedet med frugteddike. Et high end-produkt hvor eddiken kan bruges til eksempelvis salater.

- Det er noget nyt, vi er startet på for nogle år siden. Vi hælder eksempelvis frosne solbær i eddiken og så står det halvanden måned og trækker, inden vi filtrerer det, forklarer Finn Christiansen.

- Det er en nordisk pendant til vineddikerne fra Italien, supplerer Nils Juul Eilersen.

Omkring 60 procent af produktionsvolumen går til detailhandlen, resten går til industrikunder, hvor konkurrencen er endnu hårdere og prisen lavere.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078