23948sdkhjf

Legendarisk kantine har mættet Aarhus i 60 år

| Af Redaktionen/-nok | Tip redaktionen om en historie
En nærmest legendarisk kantine i Aarhus er netop fyldt 60 år: Matematisk Kantine på Aarhus Universitet, som med hjemmelavet mad til rimelige penge i hyggelige omgivelser er blevet en institution for fans både i og uden for Aarhus.

Da MatKant, som den kaldes, åbnede i 1959, kostede et stykke kage 30 øre. Det gjorde en kop kaffe også, mens en øl var helt oppe i en krone.

Selv om priserne er steget gennem årene, er kantinen forblevet en institution i Aarhus, både for universitetets studerende og medarbejdere og for mange af egnens borgere.

Som navnet antyder, blev Matematisk Kantine grundlagt i Matematisk Instituts dengang nybyggede lokaler, omend den dengang hed Frokoststuen.

Bag den stod en forening af medarbejdere ved Institut for Matematik, men klientellet var ikke begrænset til dem. I 1959 var der 168 studerende i de matematisk-fysiske faggrupper, men der var 945 på det lægevidenskabelige fakultet, og mange af dem kom også myldrende.

Mylderet fortsatte
Det samme gjorde tusinder af studerende fra en lang række uddannelser på Aarhus Universitet i de følgende årtier. En del af dem kom alligevel forbi, for matematik indgår i mange andre uddannelser end lige matematik. Men den væsentligste årsag er nok, at kantinen under sin første leder, Emmy Thorup, i løbet af få år fik ry for at være universitetsparkens bedste og hyggeligste frokoststed, konstaterer universitetet i en pressemeddelelse.

Kantinen og Institut for Matematik flyttede til de nuværende lokaler i 1967, og siden har kantinen været nødt til at inddrage mere og mere plads.
Tilstrømningen er nemlig tiltaget, og kantinen omsætter nu for omkring 12,5 millioner kroner om året, eksklusive moms. Og den drives stadig af en forening. Den hedder nu Foreningen af studerende og medarbejdere ved Institut for Matematiske Fag.

Trængsel om aftenbuffet
En del af den tiltagende tilstrømning skyldes naturligvis, at Aarhus Universitet har fået flere studerende og medarbejdere. En nok så væsentlig grund er, at Matematisk Kantine i 2011 begyndte at servere om aftenen, hvor folk strømmer til buffeten i forbindelse med Folkeuniversitetets forelæsninger på AU og de Offentlige Foredrag i Naturvidenskab.

Og da der er åben adgang, kommer der også folk fra byen, som bare vil have et godt måltid mad til en rimelig pris, nævner universitetet.

Ifølge kantinens bestyrer, Jørgen Bæk, er langt størstedelen af aftengæsterne dog stadig enten fra Folkeuniversitetet, foredragene eller på forskellige måder tilknyttet universitetet.

Jørgen Bæk har ledet Matematisk Kantine i 30 år og er en af de fire kokke, som sammen med fire smørrebrødsjomfruer, to bagere, fem kantineassistenter og to elever for tiden sørger for, at gæsterne ikke behøver at gå sultne derfra.

- Vores fokus er god, hjemmelavet mad til mange og til lave priser. Og vi laver maden fra bunden, vi bruger yderst få halvfabrikata, siger Jørgen Bæk.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

3F: Tivoli Food Hall-forhandlinger brudt sammen

Han vil reducere forbruget af skadelige kemikalier i fødevareindustrien

Foss i nyt samarbejde med DTU

Gærgigant vil skabe 20 nye job i tom fabrik

2

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Turnaround begynder at virke hos Haarslev Industries

Nyhedsbrev

15.150 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

3

Rygeost tæt på samme status som champagne og feta

Online Avis Arkiv

Toprestaurant overtager slagteri

Tilbagekalder kyllingepølser med listeria

Kæmpestor interesse for nyt streetfoodmarked

Nye millioner til nye fødevareprojekter

Popcornmajs kaldt retur efter insektfund

Fødevaretransportør million-investerer i klimaet

Regeringen vil gøre det dyrere at overdrage virksomheder

Fødevareminister er stolt af ny Danish Crown-fabrik i Kina

Fiskekoncern skal fyre cirka 33 ansatte

2

Bone’s fik ret: Skal alligevel ikke kyle salatbaren ud

Fødevarestyrelsen bøjer sig i sag om tonsvis af mad

Lars Seier har købt en kendt café

Legendarisk kantine har mættet Aarhus i 60 år

Nakskov Mill Foods bruger 30 millioner på ærte-satsning

Kina-ordrer har krævet blod, sved og tårer

Flammen lukker alle restauranter på søndag

Danske virksomheder er blevet mere tilfredse med kommunerne

Se billederne: Food Festival i topform

Video: Sådan kan tøjet give fødevaresikkerhed

Håndbolddirektør bliver ny bryggeriboss

Slagteri-udvidelse afslørede ældgammel gravhøj

Fiskemelsfabrik ramt af brand

Nyt nationalt partnerskab skal styrke fiskerierhvervet

Food-iværksættere møder kapitalen i Aarhus

Bagermestre får ny direktør

Regeringen vil forbyde farlige stoffer i bagepapir

Svensk Tetra Pak-milliardær er død

Minister kræver forklaring i sag om oksekødsrapport

Dansk landsby-destilleri på whisky-verdenskortet

Omstridt slikgrossist begæret konkurs

Se alle Medlemmernes egne nyheder

3 dage med vidensdeling, netværk og inspiration

Hvad er AMS, og hvorfor er det vigtigt for dine IT-investeringer?

Ara-el anbefaler Spex enpolet power connector

Salicath - kvalitetsprodukter til mejeri- og levnedsmiddelindustrien

Værdifuldt tre-parts samarbejde

Hvidfiskforædlere mødes i København

Ny rørledning på plads – fremover får dobbelt så mange husstande i Løsning varme fra Daka

HCS tilbyder professionel TV-inspektion af kloaksystemer

Hør om de nye krav i FSSC 22000 version 5

Prolink S10-0 PP (polypropylene) med Friktions Top (FRT1).

Vi kan endelig fortælle jer vores hemmelighed...

Træt af lange kabler?

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Kom på kursus i produktionsplanlægning

Kom bakterier og sporer til livs

Mød AVN Gruppen på Hi-messen

Fremtidens produktion: Løsninger til smart, minimeret montage

Har du planlagt dit besøg på DiaLabXpo?

Fibox udstiller igen på HI messen

Kom med Løwener til Tyskland for at besøge Messer Cutting System.

Oplev Best Practice for boltede flangesamlinger

Cylindere af rustfrit stål på årets hi-messe

Det kræver innovative partnere og fremtidssikre løsninger at matche mejerib...

SEMIFLEX præcisions koblinger

Danske RMIG køber tysk selskab og styrker sin markedsposition

Send til en kollega

0.204