23948sdkhjf

Legendarisk kantine har mættet Aarhus i 60 år

| Af Redaktionen/-nok | Tip redaktionen om en historie
En nærmest legendarisk kantine i Aarhus er netop fyldt 60 år: Matematisk Kantine på Aarhus Universitet, som med hjemmelavet mad til rimelige penge i hyggelige omgivelser er blevet en institution for fans både i og uden for Aarhus.

Da MatKant, som den kaldes, åbnede i 1959, kostede et stykke kage 30 øre. Det gjorde en kop kaffe også, mens en øl var helt oppe i en krone.

Selv om priserne er steget gennem årene, er kantinen forblevet en institution i Aarhus, både for universitetets studerende og medarbejdere og for mange af egnens borgere.

Som navnet antyder, blev Matematisk Kantine grundlagt i Matematisk Instituts dengang nybyggede lokaler, omend den dengang hed Frokoststuen.

Bag den stod en forening af medarbejdere ved Institut for Matematik, men klientellet var ikke begrænset til dem. I 1959 var der 168 studerende i de matematisk-fysiske faggrupper, men der var 945 på det lægevidenskabelige fakultet, og mange af dem kom også myldrende.

Mylderet fortsatte
Det samme gjorde tusinder af studerende fra en lang række uddannelser på Aarhus Universitet i de følgende årtier. En del af dem kom alligevel forbi, for matematik indgår i mange andre uddannelser end lige matematik. Men den væsentligste årsag er nok, at kantinen under sin første leder, Emmy Thorup, i løbet af få år fik ry for at være universitetsparkens bedste og hyggeligste frokoststed, konstaterer universitetet i en pressemeddelelse.

Kantinen og Institut for Matematik flyttede til de nuværende lokaler i 1967, og siden har kantinen været nødt til at inddrage mere og mere plads.
Tilstrømningen er nemlig tiltaget, og kantinen omsætter nu for omkring 12,5 millioner kroner om året, eksklusive moms. Og den drives stadig af en forening. Den hedder nu Foreningen af studerende og medarbejdere ved Institut for Matematiske Fag.

Trængsel om aftenbuffet
En del af den tiltagende tilstrømning skyldes naturligvis, at Aarhus Universitet har fået flere studerende og medarbejdere. En nok så væsentlig grund er, at Matematisk Kantine i 2011 begyndte at servere om aftenen, hvor folk strømmer til buffeten i forbindelse med Folkeuniversitetets forelæsninger på AU og de Offentlige Foredrag i Naturvidenskab.

Og da der er åben adgang, kommer der også folk fra byen, som bare vil have et godt måltid mad til en rimelig pris, nævner universitetet.

Ifølge kantinens bestyrer, Jørgen Bæk, er langt størstedelen af aftengæsterne dog stadig enten fra Folkeuniversitetet, foredragene eller på forskellige måder tilknyttet universitetet.

Jørgen Bæk har ledet Matematisk Kantine i 30 år og er en af de fire kokke, som sammen med fire smørrebrødsjomfruer, to bagere, fem kantineassistenter og to elever for tiden sørger for, at gæsterne ikke behøver at gå sultne derfra.

- Vores fokus er god, hjemmelavet mad til mange og til lave priser. Og vi laver maden fra bunden, vi bruger yderst få halvfabrikata, siger Jørgen Bæk.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

105 millioner skal styrke de mindre virksomheder

Fremover kan forbrugere sætte tænderne i en bøf – med god samvittighed

Kalveproducenter er for alvor gået ind i kampen om at producere bæredygtigt kød. Det skal på sigt betyde, at forbrugerne i højere grad kan spise oksekød med god samvittighed

Too Good To Go vil helt ud til producenterne

Svensk restaurant-koncept vil ud i hele Danmark

Chokolademager fejrer VM-guld med ny butik

Geia Food køber op i Norge

Nyhedsbrev

15.258 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Gæstemangel: Gorm's Pizza skrumper

Online Avis Arkiv

Aarstiderne først med el-lastbil

Nu kommer el-lastbilerne til Danmark. De første to går til Aarstiderne og City-Logistik

Carlsberg får ny direktør i Danmark

Naturli' hædret med dyrevelfærdspris

Ny madspildsportal får sine varer direkte fra producenterne

Fisk tilbagekaldt efter fund af listeria

Ugens grin: Langsom død

Kok skal udvikle god smag hos FoodtureLab

Madklubben-stifter hædret med pris

Måltidsfirma får flere millioner fra modemilliardær

Laksestykker og skinke kaldt retur

Carlsberg-ansatte ramt af Coca-Cola-ændringer

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Is-producent flytter og får mere plads

FSG Foods bygger nyt domicil

Testcenter åbnet med et brag

Unibrew i fin form

Mille Food må igen eksportere til Kina

2

Dansk Tang på vej med unik tangfarm

Tidligere Mærsk-topchef får toppost i fødevaregigant

EU-samarbejde kan give over en milliard til danske virksomheder

Burger King lancerer kødfri succes i Danmark

Gråsten Fjerkræ skal levere til Kokkelandsholdet

Alfa Laval åbner innovationscenter i København

Lidl og Too Good To Go laver mange flere lykkeposer

Rapport: IT-sikkerheden halter i hver fjerde virksomhed

Helle Thorning-Schmidt får bestyrelsespost i nordjysk fødevarevirksomhed

Bifodan nu på amerikanske hænder

Danish Food Clusters direktør stopper

Friland har hul igennem til USA

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Lokaler udlejes af Olet Industrigummi A/ i Vejen

99% køber el for dyrt

Stop statisk elektricitet før det starter

EFSEN UV & EB Technology omstrukturerer

Ny og smart teknologi renser vandet i Gummerup

Bæredygtighed og verdensmålene

Mangler dine batmanunderbukser lidt ekstra udstyr?

Innovative containersikringsløsninger til enhver belastning

Ara-el præsentere F400 væg monteret stikkontakt til tunnel ventilatorer

Værdifuld erfaring fra bilindustri gavner FRECONs kunder

Har du været forbi vores lagersalgs-side på fyns-kran.dk?

Svensk ordre til PanPac Engineering

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

NYT! Vi sidder hos dig, når vi procesoptimerer dit lager

Series 14-25 FRT1.

Automatisering Styrker El-tavler fra FH Automation

Hemmeligheden bag den bedste og billigste elpris

AxFlow tilbyder JuniorFlux og CombiFlux pumper

Ny anti-statisk luftkniv fra EXAIR nu med 30% bedre ydeevne

Lær Revit Architecture før jul

Danmarks indsats for verdensmålene i et større perspektiv

Manicus Teknik præsenterer KTR wind power teknologi

Konecranes Demag - Forbyggende service og vedligehold

Projektleder - Kursus

Send til en kollega

0.166