23948sdkhjf

Rygeost tæt på samme status som champagne og feta

Den fynske rygeost er på vej ind i en særlig fødevareliga, hvor champagne, feta og parmaskinke i forvejen befinder sig.

Osten er så original, at den med stor sandsynlighed snart får det særlige EU-certifikat for beskyttet oprindelsesbetegnelse, kaldet BOB-certifikatet.

Det fortæller TV2 Fyn.

De tre fynske rygeostproducenter Løgismose, Gundestrup Mejeri og Arla Foods' Thrane Mejeri gik i 2012 sammen om at ville sikre fynske producenter retten til rygeost via en ansøgning til EU. Og nu ser det ud til, at det lykkes.

Mejerierne får hjælp af producentforeningen for BOB-godkendelser, og ifølge producentforeningens formand, Hans Henrik Lund, er rygeosten næsten garanteret at få en BOB-certificering.

- Den har den oprindelse, der skal til, og den geografiske tilknytning, der kræves. Og så har den nogle særlige karakteristika, som man kan fastlægge i den varespecifikation, som vi udarbejder, siger Hans Henrik Lund til TV2 Fyn. Han tilføjer, at mejeristerne på Fyn forvente at få en BOB-certificering af rygeosten i begyndelsen af 2020.

Rygeost vil i givet fald være den blot anden danske fødevare med det særlige certifikat, som skal sikre forbrugerne, at det er de ægte produkter og ikke efterligninger, de køber.Skærsøgaard ved Kolding fik sidste år et BOB-certifikat for sin mousserende vin som den allerførste i Danmark.

For rygeostens vedkommende handler det ifølge TV2 Fyn ikke mindst om, at den skal laves på fynsk mælk og ryges over fynsk hvede- eller havrehalm.


Opdateret klokken 11:32 med oplysning om Skærsøgaard

Kommenter artiklen (3)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125