23948sdkhjf

Nye film om mad skal rydde ud i madmyterne

Fødevarestyrelsen vil tage et opgør
I en verden med masser af historier om, at der findes sund og usund mad, vil Fødevarstyrelsen nu med en stribe nye film gøre danskerne klogere på madmyterne.

Filmene kommer til at rulle på de sociale medier, hvor De såkaldte kostinfluencere Morten Svane og Morten Elsøe ser på de videnskabelige fakta bag nogle af de kendte madmyter, der jævnligt trækker overskrifter i medierne.

En af de sejlivede myter, som kommer under kærlig behandling, er Low Carb High Fat-diæterne, som anbefaler kost med store mængder fedt og protein men uden kulhydrat. En anden mytefilm ser på påstande om, at mælk er farligt.

Den første film i serien kan ses via dette link: Mytefilm

- Vi ved, at gulerødder, broccoli og brune ris er sundt for os. Og de fleste af os har hørt, at vi skal have masser af fuldkorn. Men herfra begynder forvirringen om ret og vrang i debatten om sund kost, konstaterer Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Forvirrende
Styrelsen peger på, at i en Epinion-undersøgelse har 40 procent af danskerne svaret, at debatten om kost og motion er forvirrende - og at hele 57 procent mener, at for mange blander sig i den offentlige debat om kost og motion.

- Rigtig mange melder sig med synspunkter og gode råd om kost i medierne. Det skaber usikkerhed. Det er blevet svært at vide, hvad man skal tro på. Derfor er der behov for at gøre op med nogle af de mest sejlivede myter, siger ernæringsrådgiver Trine Grønlund, Fødevarestyrelsen.

For eksempel har selvudnævnte kosteksperter og slankeguruer sendt både fedt, sukker, mælk, æg, gluten og kulhydrat i skammekrogen som farlige for vores helbred. Men det er forkert at dømme nogle typer fødevarer ude og andre inde, mener hun.

Mange af de skiftende råd om at undgå bestemte typer mad er uden hold i den samlede forskning, der findes om kost, ernæring og sygdomsforebyggelse. Herhjemme holder DTU Fødevareinstituttet øje med den nyeste forskning på ernæringsområdet på vegne af Fødevarestyrelsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093