23948sdkhjf

Gartnerikonkurs kan ramme konkurrenterne

Konkursen hos Varplev Tomater øger efterspørgslen hos de konkurrerende gartnerier. Danske tomater kan dog blive overskygget af øget import.
Med Varplev Tomaters konkurs steg efterspørgslen efter tomater. Det mærker man hos de 5 tilbageværende tomatgartnerier. Glæden kan dog blive kort for den pressede branche

Hos konkurrenten Alfred Pedersen og Søn på Fyn har man ikke tænkt sig at øge produktionen nu og her, da der ikke er økonomi til det:

- Det er næsten umuligt at få finansieret så stor en investering her og nu, siger direktør Mads Pedersen til Fyens.dk.

Røde tal på bundlinjen
For Varplev Tomater var sommerens VTEC-frygt et afgørende skub mod konkursen, idet en stor del af produktionen blev eksporteret og således blev hårdt ramt af de faldende priser i udlandet.

Økonomien er dog generelt presset i de danske tomatgartnerier:

- Vi får de samme priser ude i detailhandelene som for 10 år siden, alt imens at både arbejdsløn, opvarmning og produktionsomkostninger er steget. Det er ikke kun tomaterne der er røde. Det er regnskaberne også, siger Ole Olsen fra Madsnedø Gartneri til P4 Sjælland.

Danske tomater mindre synlige
Udsigten til en konkurrent mindre kunne lyde som en fordel, men sådan ser man ikke på det hos Alfred Pedersen og Søn. I stedet frygter man, at de danske producenter mister markedsandele, da det kan blive svært at opfylde efterspørgslen. I stedet kan det give plads til flere importerede tomater.

- Hvis vi ikke får fyldt tomrummet efter Varpelev, så risikerer vi, at danske tomater bliver mindre synlige på det danske marked, siger Mads Pedersen til Fyens.dk.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093