23948sdkhjf

Dansk gærfabrik hæver produktionen

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Der investeres konstant i udvidelser af gærproduktionen i Grenaa - den store udfordring er at udvide en fabrik, der aldrig holder pause.

- Om fem år skal vi producere 50 procent mere.

Så klart lyder det fra Michael Vinge, fabriksdirektør på De Danske Gærfabrikker i Grenaa.



Og det er ellers ikke, fordi gærfabrikken i Grenaa, har ligget på den lade side indtil nu. Faktisk har fabrikken konstant vokseværk, fortæller produktionschef Morten Hejgaard.

- For to år siden havde vi en vækstplan på 100 procent, som vi nok når. Altså en fordobling af produktionen på tre år, siger produktionschefen.

Store muligheder i Grenaa
Gærvirksomhedens historie går tilbage til 1881, oprindelig som Dansk Gær Central, som senere skiftede navn til De Danske Spritfabrikker. I 50 år havde spritfabrikkerne eneret på fremstillingen af gær i Danmark, men monopolet stoppede med Danmarks indtræden i EF i 1973 - samme år som gærfabrikken i Grenaa blev bygget. Efter flere ejerskifter, blev fabrikken opkøbt af den canadiske gær- og bakterie-koncern Lallemand i 2007.

- Det er en familieejet koncern, der har fabrikker i hele verden og har produceret gær i næsten 100 år. Det er en aktiv ejer, der investerer meget i produktionen og har investeret meget i fabrikken i Grenaa, fortæller Michael Vinge.

Læs også: Gærfabrik firdobler investeringer

Så den danske afdeling er ikke glemt, selvom koncernen er verdensomspændende.

- I koncernen er der et særligt fokus på os, fordi vi er de eneste i Lallemand, som laver gærekstrakt, siger Michael Vinge.

For ud over bagegær og vingær producerer Grenaa-fabrikken gærekstrakt. Gærekstrakten skal slet ikke bruges til gæring, men i stedet adskiller man gærcellen i cellevæg og celleindhold, og så har den en lang række egenskaber som ingrediens i vidt forskellige fødevarer, hvor den kan erstatte salt og være en naturlig smagsforstærker. Da gærekstrakt betragtes som en fødevare, bærer det heller ikke rundt på et belastende E-nummer. Og Lallemand ser store muligheder i gærekstrakten.

- Vi investerer 40-50 millioner kroner i fabrikken om året, fortæller Michael Vinge.

Kompliceret at udbygge
De store investeringer og ambitioner giver travlhed i Grenaa, for gærproduktionen holder ikke pause, men er en konstant proces, der kører 365 dage om året.

- Det er altid kompliceret at udbygge en fabrik, mens den kører, for det er enormt komplekst at lave logistikken igennem fabrikken, samtidig med integration af nye anlæg. Og samtidig skal gutterne jo også kunne følge med, siger produktionschef Morten Hejgaard.

Nogle udvidelser foregår ved at købe færdige anlæg, der tilsluttes produktionen, men gærfabrikken bygger også selv produktion.

- Vi får så meget rustfrit stål ind på den her fabrik, så det er helt vildt, fortæller Morten Hejgaard og tilføjer, at det kan være svært at få fat i håndværkere nok til udvidelserne.

- Vi har 10-12 smede og elektrikere ansat og et par lærlinge, men vi har simpelthen svært ved at skaffe rustfrie smede nok.

Læs også: Konstant noget i gære i Grenaa

Uddanner sine egne folk
De Danske Gærfabrikker i Grenaa har masser at lave og store ambitioner om at udvide produktionen, men har svært ved at skaffe kvalificerede medarbejdere. 

- Det er rigtig svært at tiltrække folk herude "for enden af vejen", som vi kalder det. Hvis vi skal have uddannede procesoperatører, skal vi typisk have dem fra Aarhus, og de kan få masser af arbejde dér, så de gider ikke køre en time hver vej for at arbejde herude, siger produktionschef Morten Hejgaard. 

Derfor besluttede virksomheden for tre år siden at starte sin egen uddannelse til procesoperatør, så det blev muligt at rekruttere lokalt. 

- Vi har en medarbejder, der er blevet færdig og tre-fire stykker bliver færdige til jul. Uddannelsen varer fire et halvt år, men for dem, der har merit, kan den koges ned, så de kan tage den på toethalvt til tre år, forklarer Morten Hejgaard. 

Det er både eksisterende medarbejdere og nyansatte, der bliver uddannet i virksomheden. 

- Jeg har brugt jobcentret til at finde nye unge hoveder. De har ingen erfaring overholdet, og det kræver, at de får lidt hjælp, for hvis du har stået i en tøjbutik i Grenaa, er det selvfølgelig noget af en omvæltning at stå med de her gigant-anlæg. Men vi giver dem så de redskaber via procesoperatøruddannelsen.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Efter massive tab: Ingrediensfabrik lukker

Tidligere Mærsk-topchef får toppost i fødevaregigant

Direktør tyvstarter mejeriprojekt til 100 millioner

1

Dansk Tang på vej med unik tangfarm

EU: Fødevarer fra besatte områder skal mærkes

EU-samarbejde kan give over en milliard til danske virksomheder

Nyhedsbrev

15.237 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Carlsberg dropper fodbold-EM

Online Avis Arkiv

Fødevareindustrien skal rustes til øget salg af færdigretter

Burger King lancerer kødfri succes i Danmark

Gråsten Fjerkræ skal levere til Kokkelandsholdet

Alfa Laval åbner innovationscenter i København

Vestjysk teknologi skal revolutionere fremtidens ølbrygning hos Carlsberg

Thylandske jomfruhummere får DI-pris

Robotter har været med til at skabe flere danske job

Ugens grin: Gebyrgribben

Nyt samarbejde skal løse fødevarebranchens udfordringer

Dagrofa napper aftale til 600 millioner fra konkurrent

Danskere sælger livsværk til amerikansk emballagegigant

Helle Thorning-Schmidt får bestyrelsespost i nordjysk fødevarevirksomhed

Østjyder får stærk fødevarepartner i Holland

Lidl og Too Good To Go laver mange flere lykkeposer

Homemate skal levere hverdagsretter til nemlig.com

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

1

Arla udvider mozzarellamejeri for 600 millioner

Rapport: IT-sikkerheden halter i hver fjerde virksomhed

Bifodan nu på amerikanske hænder

Danish Food Clusters direktør stopper

Friland har hul igennem til USA

Virksomheder med underskud: Største stigning siden finanskrisen, men …

Hartmann får ny formand

Process Engineering-ejer hædret

Ged på gaflen: Gederne indtager de danske mejerier

1

Bagerkæde lancerer vitaminbrød med ny gærtype

1

Skagenfood har nu en klimakasse

Lagkagehuset ramt af brand - bagere evakueret

Mille-medarbejdere beholder jobbet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Gravlund Industrigummi udvider maskinparken

Findes den ultimative kompressor?

Kom til åbent hus hos European Energy Insurance ApS

Grenå Spåntagning | UR-Robotten er en overskudsforretning

Isomasters servicedøre på lager til omgående levering

Bureau Veritas Kick Off Seminar 2020

ATyS d M fra Socomec

Azelis vokser igen

Preboarding og onboarding – en god start

Findes den ultimative kompressor?

Mød Trelleborg Sealing Solutions på WindEurope Offshore 2019

Mød os på DIRA messen

Bent Nygaard Elektronik A/S forhandler Labelmate

Mød Bo Rønhard - Ny salgskonsulent i Nordjylland

Manuelle taljer fra TOHO hos Carl Stahl A/S

Sådan undgår du Dødens Gab

Fjernundervisning

Lenze tilbyder Plug & Produce

Sådan bidrager Superfos til den cirkulære økonomi

Standard skal sikre privatlivets fred

Olet Industrigummi A/S leverer emner til fødevareindustrien

Mangler du en destrueringstank til din kones farlige fælder?

CLAMPEX ® Spændelementer fra KTR

Har du etiketter til årets største shoppingsæson?

Kom og mød Silhorko på AJOUR 2019

Send til en kollega

0.23