23948sdkhjf

Lynfrysning sikrer kæmpe succes på fjerne markeder

| Af Morten Vittrup Lund | Tip redaktionen om en historie

Fra Ørbæk på Fyn eksporterer Ebrofrost frosne produkter så langt væk som New Zealand og USA. Hemmeligheden er blandt andet unikke kompetencer inden for råvarehåndtering og snævre tolerancer

Kan det virkelig betale sig at lynfryse ris og pasta i Ørbæk på Fyn?

Ja, det kan i hvert fald for Ebrofrost, som gennem et kvart århundrede har specialiseret sig i at fremstille lynfrosne ris, pasta og kerner, der nedfryses individuelt - såkaldt IQF-frysning (Individual Quick Freeze). Og som har stor succes med det.



- Geografisk ligger vi egentlig rigtig dårligt, for vi har kun én kunde i Danmark og eksporterer 99 procent af vores produkter. Men vi kan stadig gøre det billigere og bedre end vores kunder, forklarer administrerende direktør Kim Kirkeby.

Unikke kompetencer
Det største marked er Tyskland, men Ebrofrost afsætter også sine frosne produkter i lande som Belgien, Holland, Frankrig, Sverige, Spanien og Italien - og endda så langt væk som New Zealand og USA, oplyser direktøren.

Hvordan kan det betale sig at eksportere en råvare som ris så langt væk?

- En almindelig parboiled hvid ris kan du heller ikke gøre det med, men hvis det er specialvarer som quinoa eller bulgur eller lignende, kan vi faktisk eksportere dem langt væk. Prisen er højere, fordi det ikke er standardvarer, og fordi der er ikke så mange, der har kompetencerne, siger direktøren.

Kim Kirkeby anfører blandt andet, at Ebrofrost koger og lynfryser kontinuerligt frem for i batches som mange andre steder i branchen.

- Det gør, at vi først og fremmest er meget mere standardiseret. Hvis vi siger, vi har 32 procent tørstof i et produkt, er der 32 procent. Det er tit sværere at styre i en batch-produktion. Så vi har oftere mere snævre tolerancer end vores kunder.

Samtidig er så lidt spild som muligt et vigtigt parameter. Især i forbindelse med dyre råvarer som førnævnte quinoa.

Gode til store volumener
Ebrofrost, der siden 2004 har været en del af den spanske Ebro Foods-koncern, producerede i 2018 28.000 ton IQF-produkter, hvoraf 24.000 ton var ris.

- Vi er gode til store volumener, konstaterer Kim Kirkeby.

Ebrofrosts kunder er blandt andet producenter af frosne færdigretter, restauranter samt kantinekøkkener. Udover at Ebrofrost oplever samme trend som andre steder i industrien, nemlig at kunderne i stigende grad outsourcer deres ikke-kerneprocesser, nyder den fynske virksomhed godt af, at markedet for frosne færdigretter vokser.

- Danmark har været et u-land inden for frosne færdigretter. Og kvaliteten har ikke tidligere været så spændende. Men tager du bare til Tyskland, er der et kæmpe udvalg. Og det kommer også stille og roligt herhjemme, siger Kim Kirkeby - uden dog at kunne sætte præcise tal på sin mavefornemmelse.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Svensk restaurant-koncept vil ud i hele Danmark

Too Good To Go: Vi var her først med den idé

Chokolademager fejrer VM-guld med ny butik

Geia Food køber op i Norge

Gæstemangel: Gorm's Pizza skrumper

Aarstiderne først med el-lastbil

Nu kommer el-lastbilerne til Danmark. De første to går til Aarstiderne og City-Logistik

Nyhedsbrev

15.261 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Naturli' hædret med dyrevelfærdspris

Online Avis Arkiv

Carlsberg får ny direktør i Danmark

Fisk tilbagekaldt efter fund af listeria

Ny madspildsportal får sine varer direkte fra producenterne

Ugens grin: Langsom død

Madklubben-stifter hædret med pris

Carlsberg-ansatte ramt af Coca-Cola-ændringer

Måltidsfirma får flere millioner fra modemilliardær

Laksestykker og skinke kaldt retur

Kok skal udvikle god smag hos FoodtureLab

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Is-producent flytter og får mere plads

FSG Foods bygger nyt domicil

Testcenter åbnet med et brag

Unibrew i fin form

Mille Food må igen eksportere til Kina

Efter massive tab: Ingrediensfabrik lukker

2

Dansk Tang på vej med unik tangfarm

Tidligere Mærsk-topchef får toppost i fødevaregigant

EU-samarbejde kan give over en milliard til danske virksomheder

Burger King lancerer kødfri succes i Danmark

Gråsten Fjerkræ skal levere til Kokkelandsholdet

Alfa Laval åbner innovationscenter i København

Lidl og Too Good To Go laver mange flere lykkeposer

Rapport: IT-sikkerheden halter i hver fjerde virksomhed

Helle Thorning-Schmidt får bestyrelsespost i nordjysk fødevarevirksomhed

Bifodan nu på amerikanske hænder

Danish Food Clusters direktør stopper

Friland har hul igennem til USA

Hartmann får ny formand

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Ny anti-statisk luftkniv fra EXAIR nu med 30% bedre ydeevne

Lær Revit Architecture før jul

Danmarks indsats for verdensmålene i et større perspektiv

Manicus Teknik præsenterer KTR wind power teknologi

Konecranes Demag - Forbyggende service og vedligehold

Projektleder - Kursus

Mobile kompressorer til stort som småt

KH-Technic ApS præsenterer ODE's trykregulator til højtryk

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Grundfos' implementering af FNs verdensmål

Datakrav til transportørerne

God rådgivning og sparring er essentiel for JELD-WEN Estonia

Støbning af emner i alle gummityper til industrien

Kæmper du med statisk elektricitet?

Tip os til vores nye kollega og vind et gavekort

Arrrr… Er din virksomhed gået hen og blevet fuld af pirater?

Ara-el anbefaler distributions bokse til nødbelysning

Emner udføres

NYT: Kompakt AirLINE ventilø fra Burkert

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Vakuumaflufter

7 kompetencer man skal kigge efter hos en cloud infrastruktu

ABB og B&R: Første fuldt integrerede løsning

Siemens hjælper dig med at tjekke din virksomheds security-niveau

Spændelement for glatte aksler og rør

Send til en kollega

0.221