23948sdkhjf

Efter massive tab: Ingrediensfabrik lukker

Ingrediensvirksomheden Scanflavour, der fremstiller kødproteiner i Møldrup mellem Viborg og Hobro, lukker ved årets udgang efter flere år med massive tab.

Det oplyser ejeren, Essentia Protein Solutions, som købte Scanflavour i sommeren 2018.

Godt en tredjedel af medarbejderne vil få tilbudt arbejde på Essentias fabrik i Hobro, mens resten af de i alt 58 medarbejdere i Møldrup bliver opsagt.

Da Essentia købte Scanflavour, var virksomheden tæt på en konkurs. Tabene beløb sig til 61 millioner kroner i 2017 og 121 millioner kroner i 2018. Kort efter overtagelsen blev en nyoprettet og fejlslagen fabriksenhed lukket ned, ligesom der blev gennemført betydelige prisstigninger på Scanflavours kerneprodukter for at gøre dem rentable. Prisstigningerne har resulteret i et vigende salg - en situation der er accelereret gennem 2019, konstaterer Essentia.

Virksomheden nævner i en pressemeddelelse, at situationen er yderligere forværret af de globale effekter af afrikansk svinepest i Asien. Det har medført drastisk stigende råvarepriser i Europa i størrelsesordenen 60 procent i år med en fortsat opadgående tendens, og derfor vil der ikke være balance i regnskabet for Scanflavour i 2019.

Massive investeringer
- Selv om Scanflavour var truende tæt på en konkurs ved overtagelsen 1. juni 2018, havde vi en forventning om, at vi ville lykkes med at vende udviklingen. Vi har blandt andet arbejdet målrettet på at igangsætte produktion i de uudnyttede faciliteter i Møldrup via samarbejder med eksterne partnere. Det er imidlertid ikke lykkedes at skabe en attraktiv business case, da der skal investeres massivt for at rette op på det fejlslagne produktionsapparat i den nye fabrik, fortæller Essentia-direktør Asger S. Jacobsen

- Derudover har følgerne af afrikansk svinepest de seneste seks måneder forværret markedsforholdene for de funktionelle proteiner kraftigt, hvilket har umuliggjort en lønsom produktion i Møldrup. For at styrke forretningen og ruste os mod de kraftige råvareprisstigninger, vil der fremadrettet kun blive produceret i Hobro, tilføjer han.

Lukningen får ifølge Essentia ingen indvirkning på produktprogrammet og leveringssikkerheden, da produkterne kan produceres på linjerne i Hobro. Fabrikken i Hobro bliver udvidet med enkelte maskiner fra Møldrup.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08