23948sdkhjf

Fødevarestyrelsen trækker gule kort tilbage

Fødevareministeriets Klagecenter har ophævet de påbud og forbud, som Fødevarestyrelsen har meddelt landmændene, på baggrund af adskillige klagesager.
Fødevareministeriets Klagecenter har afgjort ca. 150 klager over Fødevarestyrelsens afgørelser om at nedbringe antibiotikaforbruget i svinebesætninger (”Gult kort antibiotika”).

Klagecentrets afgørelser betyder, at de påbud og forbud, som Fødevarestyrelsen har meddelt landmændene, er blevet ophævet, og at gebyrerne på 5.500 kroner pr. landmand skal tilbagebetales.

Baggrunden for afgørelsen er, at Fødevarestyrelsen har givet påbuddene og forbuddene på grundlag af et antibiotikaforbrug, som helt eller delvist lå forud for, at reglerne trådte i kraft.

Alle landmænd får besked
Klagecentret har efter en grundig gennemgang af sagernes juridiske grundlag og med bistand fra Kammeradvokaten vurderet, at gult kort-bekendtgørelsen er anvendt med tilbagevirkende kraft, og at der ikke har været hjemmel til dette. Fødevarestyrelsen tager klagecentrets afgørelse til efterretning.

Alle landmænd, der har modtaget et gult kort på baggrund af et antibiotikaforbrug, der lå helt eller delvist før gult kort bekendtgørelsen trådte i kraft vil nu – uanset om de har klaget eller ej – få besked om, at påbud og forbud efter gult kort-bekendtgørelsen annulleres, og at gebyret tilbagebetales.

Nye gule kort til november
Reglerne om gult kort gælder stadig. Svinebesætningernes antibiotikaforbrug opgøres som et gennemsnit over ni måneder, og de besætninger, der overskrider grænseværdierne, modtager et gult kort.
Fødevarestyrelsen vil til november på ny udpege besætninger til et gult kort. På dét tidspunkt vil Fødevarestyrelsen nemlig kunne opgøre besætningernes antibiotikaforbrug ni måneder tilbage (perioden 1. januar 2011 til 30. september 2011), dvs. forbruget kan opgøres over en periode, hvor gult kort-bekendtgørelsen har været gældende i hele perioden.

Fakta
Gult kort-ordningen trådte i kraft den 3. december 2010 for at få reduceret det stigende antibiotikaforbrug i svineproduktionen. Siden indførelsen af ordningen er antibiotikaforbruget faldet med over 20 procent.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094