23948sdkhjf

Øko-direktør: Her er min fremtidsdrøm

| Af Mads Rømert | Tip redaktionen om en historie

Danmark er verdensmestre i økologi, men der er alligevel meget, vi kan blive bedre til, mener Helle Borup Friberg, som er administrerende direktør i Økologisk Landsforening.

Vi har stillet hende en stribe øko-spørgsmål.

Hver gang, der kommer tal for det økologiske salg af fødevarer, går det fremad. Hvad siger du til det?

- Det er dejligt, men det kommer heller ikke af sig selv. Vi arbejder hårdt på at udbrede økologien i alle led fra landmændene over fødevareproducenterne til forbrugerne. Vi prøver at lave fællesskaber, hvor alle led fra landmand til forbruger kan komme med input. Tiden er med den økologiske bevægelse, og vi mærker stor opbakning, og det er enormt positivt.



I en ny undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer siger 51 procent af de adspurgte i hovedstadsområdet nu, at de "ofte" eller "altid" køber økologisk. Er økologi ved at være det nye normale?

- Folk svarer nok lidt mere positivt i en undersøgelse, end hvad de faktisk køber. I 2018 lå den samlede markedsandel for økologiske fødevarer på cirka 12 procent, så der er lidt vej igen. Der er også produkter, som endnu ikke findes økologisk, men der kommer hele tiden flere til - de økologiske varer er generelt af en høj kvalitet, men vi siger nogen gange for sjov på kontoret; "kan man forestille sig økologisk hvidt toastbrød?"

Vil det blive ved med at gå fremad for de økologiske fødevarer eller rammer det et loft?

- Vi tror på, at det bliver ved med at gå fremad. I 2014 satte vi et mål om, at det økologiske forbrug skulle være fordoblet i 2020, og det når vi allerede i år. Nu har vi sat et mål om, at vi vil nå op på 30 procent i 2030. Altså lidt mere end en fordobling igen. Og det kæmper vi hårdt for.

Er de økologiske varer dyre nok? Betaler forbrugerne faktisk den merpris, som økologisk produktion koster?

- Det er et komplekst spørgsmål. Generelt så koster de økologiske varer det, de skal,og priserne skal være højere end for konventionelle varer, for det koster ekstra at skåne vores natur og dyr. Jeg ved godt, at nogle økologiske landmænd bliver provokeret, når de ser økologiske grøntsager, der er billigere end de ikke-økologiske, men det kan jo eksempelvis være fordi, et supermarked har købt for meget ind.

Så de økologiske landmænd kan godt klare sig?

- Generelt kan de godt. Der er udsving fra produkt til produkt og sæson til sæson, men i en årrække har det generelt været godt at være økologisk landmand.

Og hvordan klarer Danmark sig i et internationalt perspektiv?

- Det går rigtig godt. Vi er verdensmestre i økologi og er det land, hvor der købes flest økologiske fødevarer pr. indbygger. Og det giver også eksportindtægter, for vi er innovative og har høj kvalitet og fødevaresikkerhed, og det kan man sælge til udlandet. Men der er mange ting, vi kan gøre bedre. Hele den måde vores landbrugsproduktion kører på er ikke klimavenlig, og vi skal også producere på en måde, der vil være meget bedre for biodiversiteten. Og så kan vi alle sammen spise mindre kød, mere lokalt og mere sæsonbetonet, det vil være rigtig godt for både miljøet og klimaet.

Har du en drøm for fremtiden ud over, at der bliver endnu mere økologi?

- En drøm kan være en fremtid, hvor man betaler for den belastning af natur og miljø, som produktionen af et produkt efterlader. For så kan det ende med, at de økologiske produkter faktisk er billigst.

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (1)
Forsiden lige nu

Verdens sundeste kornsort skal hjælpe folk med overvægt og diabetes

Direktør og bestyrelsesformand forlader Harboes

Dansk kølegigant præsterer bedste regnskab i koncernens historie

Diskret saftevandsgigant startede i et udhus i Vanløse

Tre plantedrenge har hul igennem til Coop

Stor sushikæde: Vi bliver tilbudt kinesiske beløbskokke

De vil gerne ansættes på beløbsordningen, men så arbejde mange flere timer.

Nyhedsbrev

15.291 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Bøde: Karse skal behandles som en fødevare

Online Avis Arkiv

Falengreen køber sig til mere convenience

Opkøbet af Q Foods skal styrke Falengreens position på det vigtige convenience-marked

Video: Sådan kan sensorer forbedre en fødevareproduktion

Sønderjysk slagter er rykket ind i alle Lidl-butikker

Sprøjter sig til holdbarhed: Californisk plantebelægning skal testes i Danmark

Brancheorganisation: Kokkes forhold kan let kontrolleres

1

Brygmester med ny teknologi: I princippet kan jeg sidde derhjemme og sætte det hele i gang

Dansk fødevareeksport på rekordkurs

Dekanter-teknologi løftes til nye højder

103 millioner skal bane vejen til fremtidens fødevareforskning

Tilflytter: Sagsbehandlerne har forstand på fødevarer

Fødevarevirksomhederne flokkes om Vejen

Kommunen er ved at opbygge en decideret fødevareklynge i det sønderjyske

Ugens grin: Når tømreren har fri ...

Gammelt bryghus bliver omdannet til Bryggekulturens Hus

Topmoderne ølbrygning: De glæder sig helt vildt i Thisted

10.000 chokoladejulekalendere tilbagekaldt - smager af pap

"Helt vildt": Årets danske bryggeri er Åben

Rekord: 380 julebryg fra de danske bryggerier

Eksporten af økologi falder efter 12 år med fremgang

Allerede nu sætter 2019 konkursrekord

Nu skal fremtidens fødevarer være helt sikre

Kyllingekød trækkes tilbage - solgt over hele landet

Illegale ansatte: Ny finanslov fordobler bødestraffen

Det Danske Madhus vandt alligevel madkrigen

Lukket anlæg recirkulerer 98 procent af vandet

Svineavlere går imod Danish Crowns klimaindsats

Ægtepar fik millioner for sodavandssucces

1

Coop inviterer små mad-producenter til gratis seminar

Danish Crown Foods har nu ny direktør i Danmark

Trods konkurs: Slagtehus fortsætter

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Lækker din pumpe? Eller ophober den snavs?

Klopumpe fra Axflow reducerer energiforbrug og omkostninger

Leverer du ind til den danske dagligvarehandel?

Billige kuglebøsninger i kompakt design til nem montering

Vælg den rigtige emballage og pak forsvarligt

Encodere og slæberinge til Industri 4.0/IIoT

Optimal proces og lavt materialeforbrug? Se her!

Julekonkurrence på klee.dk

Væksten forsætter hos Carsten Holm A/S

Indstøbning af kabler hos Gravlund Industrigummi A/S

Ny anti-statisk luftkniv fra EXAIR

2. advent - Har Poul spist for mange julekager?

Corporate Social Responsibility (CSR) - Vicath EQ ApS

Hvad er ændringerne fra ISO 22000:2005 til ISO 22000:2018?

Du må Oluf Sand(e), at det er saltetid

Bell hus fra KTR

Fra lokal producent af kælke til international eksportsucces

Elektriker søges

Messetiden står for døren.

Process Engineering løfter flere opgaver i slagteribranchen

Mirit Glas tilbyder Glasvarer efter opgave

Ny megatrend 2020: Bekæmp antibiotikaresistens

Fjern statisk elektricitet på rør, kabler, slanger m.m.

Hvordan finder du vej til ISO 45001?

Sæt konkrete mål for dine første 100 dage

Send til en kollega

0.183