23948sdkhjf

Nu skal fremtidens fødevarer være helt sikre

Høj fødevaresikkerhed er et krav for at kunne producere sikre fødevarer og grundlaget for den danske fødevareeksport. Den er således genstand for konstant fokus hos både myndigheder, kunder og forbrugere.

Nu skal den nyeste viden om fødevaresikkerhed og holdbarhed deles med den danske fødevarebranche, og emnet diskuteres derfor på en temadag den 29. januar.

Kampen for holdbarheden
Ansvaret for fastsættelse af korrekt holdbarhed ligger hos producenten. Den er vigtig for fødevaresikkerheden og spiseoplevelsen – og så er den også en væsentlig konkurrenceparameter. En forståelse for, hvad der potentielt forlænger et produkts holdbarhed, er derfor vigtig.

- Vi får løbende henvendelser fra virksomheder, som ønsker at forlænge holdbarheden. Enten for at reducere madspild eller for at få produkterne på hylderne hos de store supermarkedskæder, forklarer sektionsleder Inger Olesen, Teknologisk Institut.

Denne store interesse er således baggrunden for temadagen den 29. januar.

- Vi oplever et stort behov for at få diskuteret ny viden indenfor fødevaresikkerhed og holdbarhed. Derfor denne temadag. Målgruppen er kvalitetsansvarlige samt produktudviklere, der vil bygge ny viden ind i deres udviklingsprocesser, slutter Inger Olesen.

Helt nye metoder og korrekt brug af procesteknologi
Der udvikles konstant nye metoder til identificering af mikroorganismer og udbedring af problemerne. Temadagen præsenterer blandt andet nye DNA-baserede analyser, som kan identificere, hvilke mikroorganismer der ødelægger et produkt samt hvor i processen, de introduceres. Udfordringerne kan være mange for eksempel misfarvning, uønsket gasproduktion eller for kort holdbarhed.

- Med denne viden kan fødevarevirksomheder sætte tidligt ind og forberede deres processer og produkter. Det forbedrer fødevaresikkerheden og betyder reduceret spild og omkostninger, forklarer centerchef Lene Meinert på Teknologisk Institut.

Derudover sættes der fokus på en lang række konkrete områder af relevans for fødevaresikkerheden:

- På dagen kan virksomhederne være med i dialogen om, hvordan fremtidens objektive rengøringskontrol kan se ud og få input til, hvordan den rigtige varmebehandling af en fødevare eller et måltid fastlægges, så der ikke opstår

problemer med patogene mikroorganismer, forklarer centerchef Lene Meinert på Teknologisk Institut.

Food safety culture er en del af fremtiden
Food Safety Culture er på vej ind i Danmark via de internationale standarder. Temadagen sætter spot på, hvad Food Safety Culture er, og hvorfor det fremover bliver et krav i fødevareindustrien.

Kilde: Teknologisk Institut

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078