23948sdkhjf

Rekord: 380 julebryg fra de danske bryggerier

Hvis man ikke bryder sig om ”Helligåndens Ølsovs”, er der hele 379 andre danske julebryg at vælge imellem i år.

Det konstaterer Bryggeriforeningen i forbindelse med, at en frisk analyse viser, at danskerne i år har flere julebryg fra de danske bryggerier at vælge imellem end nogensinde før.

380 valgmuligheder er spredt ud over Danmark. På 10 år er der således sket næsten en fordobling i udbuddet – således var der 211 danske julebryg i 2010. Det fremgår af analysen, der er lavet af Beerticker for Bryggeriforeningen.

I alt er over 1.000 nye, danske julebryg blevet brygget de seneste 20 år, hvoraf 380 altså fortsat er på markedet.

Alene i 2019 er der kommet 90 nye julebryg i handlen, mens 86 jer gledet ud af markedet i år, så den samlede 2019-vækst er på fire.

Opfindsomheden blandt bryggerierne er stor. Det gælder eksempelvis ”Santa Goes Coco Nuts” fra Amager Bryghus, der er en Stout med kokos.

Bryggeriet Braw giver et bud på en af tidens mest populære øltyper, New England IPA, med ”Actually Die Hard Is A Christmas Movie”. Men det mest kreative navn står Ølluminati i Viborg nok for, med ”Helligåndens Ølsovs” – en sød Milk Stout med appelsinskal.

Driving Home From X-mas
15 af julebryggene er med under 3% alkohol, inklusiv tre alkoholfrie fra To Øl, Svaneke Bryghus og Ørbæk Bryggeri. Meget passende har To Øl navngivet deres alkoholfrie julebryg ”Driving Home From X-mas”.

Men To Øl står også for det stærkeste bryg af alle: Kulsorte ”Jule Mælk” på 15%, der også fås i udgaver, der har taget smag fra lagring på rom- eller bourbon-fade.

Med hele 18 julebryg har To Øl det største sortiment i år fulgt af Det Lille Bryggeri med 13 forskellige bryg. Både Bryggeriet Vestfyen og Thisted Bryghus giver forbrugerne 12 valgmuligheder.

Julesæsonen er på flere planer en højtid for de danske bryggerier, da julebryg udgør en meget væsentlig andel af årets omsætning. En julebryg er her defineret ved, at navn og/eller etiket skal have relation til jul – eller øllen skal gennem lang tid være kendt som en julebryg, påpeger Bryggeriforeningen.

Nogle få julebryg kan blive tilføjet til de 380, når Beertickers endelige årsliste over nye danske øl i 2019 foreligger efter nytår.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094