Som alle frugtavlere vil vide, er vandforbruget højt, når man skyller kirsebær, æbler og andre frugter, før de sendes videre i fødekæden.
Nu har Danmarks største frugtavler, Danfrugt, imidlertid gjort noget ved sagen ved at udskifte de traditionelle vandbassiner med et vandrensningssystem fra Jimco.
Vandrensningssystemet - kaldet Jimco MWC 3000 - er udviklet, så frugtavlere kan sætte det direkte ind i en allerede eksisterende produktion, fordi de kan tilslutte det vandbassinet.
- Vi suger vandet ud af bassinet, mens grøntsagerne bliver vasket. Det kommer ind i maskinen i den ene ende, hvor vi først laver en forfiltrering, hvis der skulle være kommet blade eller andet organisk stof i vandet. Derefter kører vi vandet igennem en injektor, hvor vi tilsætter ozon, og så sender vi det tilbage til vaskebassinet, forklarer Jimmy K. Larsen, der er administrerende direktør i Jimco, til Ingeniøren.
Metoden medfører, at Danfrugt har reduceret forbruget af vand ned fra fire til en enkelt kubikmeter om dagen.
Og selve processen belaster endda ikke miljøet med farlige spildprodukter.
- Når man tilsætter oxygen i vandet, får man lavet en oxydationsproces, hvor de stoffer, der er i vandet, bliver oxyderet - altså koldt forbrændt, siger Jimmy K. Larsen med en tilføjelse om, at affaldsproduktet ved processen blot er CO2 og vand.
Ifølge Jimco-direktørens håber og ønsker firmaet at udvide og tilpasse systemet, så det også snart kan bruges til andre grene af fødevareindustrien end frugtavlerne.