23948sdkhjf

Fødevarekontrollen går mere målrettet efter regelbrydere

Fra nytår bliver det langt vanskeligere at slippe afsted med at overtræde fødevarelovgivningen.

Det fastslår fødevareminister Mogens Jensen her umiddelbart før et nyt kontrolkoncept for fødevarekontrollen træder i kraft.

Fremover vil Fødevarestyrelsen i langt højere grad målrette sin kontrol mod de virksomheder, som ser stort på fødevaresikkerheden, eller af andre grunde har svært ved at overholde reglerne. Det skal blandt andet ske ved hjælp af smartere brug af data og kontrollørernes erfaringer.

- Kontrollen bliver omlagt, så de, der har vist, at de har styr på reglerne, får færre kontrolbesøg. Til gengæld sætter vi kraftigere ind over for dem, som har størst behov for kontrol, siger fødevareministeren. Sammen med et bredt flertal af Folketingets partier står han bag Fødevareforlig 4, der har fastlagt rammer for en mere datadrevet, risiko- og behovsorienteret fødevarekontrol fra 1. januar 2020.

Alle fødevarevirksomheder får fortsat kontrolbesøg. Hvor ofte det sker, afhænger af, hvad de har på hylderne, og hvor gode de er til at følge reglerne. For eksempel vil en slagterbutik, der håndterer fersk kød, som kan udgøre en større risiko for forbrugerne, få flere besøg end et byggemarked, som sælger en smule slik og sodavand.

Fødevarestyrelsen fortsætter med de mange målrettede kampagnekontroller med eksempelvis allergener, fødevarekontaktmaterialer og mærkning.

- Som en del af forliget indfører vi starthjælp til alle nye iværksættere, så de kan komme ordentligt i gang. Viser det sig, at en virksomhed - ny eller gammel - ikke lever op til reglerne og forbrugernes tillid, kommer de selv til at betale for de to opfølgende kontrolbesøg, som en sur smiley nu altid udløser. På den måde får vi forhåbentligt gjort det helt klart for alle, at fødevaresikkerheden skal tages alvorlig, siger Mogens Jensen i en pressemeddelelse.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109