23948sdkhjf

Stigende ledighed vækker bekymring

Nye tal fra Danmarks Statistik giver begrundet frygt for, at ledighedstallene ikke er færdige med at stige, vurderer Dansk Erhverv.
De seneste nationalregnskabstal viste en lille stigning i den private beskæftigelse i 2. kvartal 2011, men den positive udvikling ser ikke ud til at fortsætte i 3. kvartal.

Den sæsonkorrigerede bruttoledighed steg i august med 1.000 personer, og dette, kombineret med de seneste måneders udvikling på de internationale markeder, er desværre et ilde varsel for beskæftigelsesudviklingen, vurderer økonom Mira Lie Nielsen fra Dansk Erhverv:

- De seneste par måneder har den internationale økonomi vist sig meget sårbar, hvilket især har givet udslag på finansmarkederne. Derved er der en begrundet frygt for, at ledighedstallene ikke er færdige med at stige i denne omgang. Det har således især været eksportsektoren, som har været den danske vækstmotor det seneste år. Men dystre vækstudsigter på eksportmarkederne vil med overhængende sandsynlighed smide grus i maskineriet og derved give udsalg i ledighedstallene, siger Mira Lie Nielsen.

Offentlige investeringer afhjælper noget, men…
Den tidligere regering har effektivt pumpet penge ud i den danske økonomi i form af offentlige investeringer. Investeringerne tog især fart i 2. kvartal, og de vil delvist kunne modsvare de første stigninger i ledigheden, mener Mira Lie Nielsen.

- Dog skal man være opmærksom på, at det primært er byggesektoren, som gavner af disse investeringer, hvorfor der blot sker en flytning af arbejdskraft fra en sektor til en anden. Herudover er der grænser for, hvor meget man kan pumpe en enkelt sektor, uden det sætter sig i lønstigninger og derved tabt konkurrenceevne, vurderer hun.

Den sæsonkorrigerede bruttoledighed udgjorde i august 6,2 pct. af arbejdsstyrken.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125